Linkuri accesibilitate

Natalia Gherman: „Această vizită simbolizează solidaritate cu Republica Moldova


John McCain la Chișinău în iunie 2011
John McCain la Chișinău în iunie 2011

Despre semnificația vizitei senatorului american John McCain care e așteptat joi la Chișinău.



Europa Liberă: Doamnă ministră, să vă întreb despre semnificația vizitei pe care o va efectua, la Chișinău, senatorul american John McCain. De fapt, el va fi, pentru a doua oară, în capitala Republicii Moldova, de data aceasta, însoțit de alți trei colegi ai săi. Această vizită are loc pe fondalul îngrijorărilor exprimate de conducerea de la Casa Albă față de evenimentele din țara vecină, din Ucraina, dar și de posibilul lor impact asupra situației din Republica Moldova, implicit, asupra situației din stânga Nistrului. Dumneavoastră ce importanță conferiți acestei vizite?

Natalia Gherman:
„În primul rând, această vizită simbolizează solidaritate cu Republica Moldova, în perioada deloc ușoară prin care trece țara noastră. Senatul, Congresul american s-au pronunțat, în repetate rânduri, pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova, continuarea reformelor și consolidarea statului de drept. Domnul McCain va fi însoțit de încă trei senatori, câțiva dintre ei fac parte din Comitetului pentru Politica Externă a Senatului american, unde sunt încontinuu dezbateri despre situația din Europa de Sud-Est. Senatul american a aprobat câteva rezoluții care se refereau, în mod expres, la situația din țările Parteneriatului Estic și cu referință la Republica Moldova, au fost întotdeauna foarte elocvente. Să nu uităm de lansarea recentă a dialogului de parteneriat strategic între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii.”

Europa Liberă: Acest parteneriat strategic moldo-american ce ar trebui să aibă în vizor?
Natalia Gherman: „Acest parteneriat strategic este multidimensional. Din punct de vedere al structurii dialogului, el va fi axat pe câteva domenii foarte concret definite: în primul rând, dialogul la nivelul politic; în al doilea rând, crearea grupului de lucru în domeniul energetic. Foarte curând se va crea și un grup de lucru bilateral pe domeniul de asigurare a reformei în sectorul de securitate.”

Europa Liberă: Aici se intersectează interesele geopolitice, geostrategice ale celor două mari puteri, Federația Rusă și SUA?

Natalia Gherman:
„Lansarea acestui dialog a fost, în primul rând, manifestarea unei reacții pozitive a Statelor Unite ale Americii, la multiplele noastre solicitări, din 2009 încoace, în ceea ce privește necesitatea consolidării relației moldo-americane și imprimării acestei relații a unui caracter dinamic și plin de conținut. După eforturile depuse de ambele părți, pe parcursul a trei ani, efectuarea mai multor vizite, consultări bilaterale, identificarea domeniilor concrete unde Statele Unite pot contribui la parcursul european și la efectuarea reformelor, în Republica Moldova, și a fost lansat acest dialog, care, după cum s-a menționat, și în cadrul vizitei premierului Leancă, la Washingon, va servi intereselor ambelor părţi.”

Europa Liberă: În calitate de observator SUA, pot face mai mult, în cadrul procesului de negocieri în formatul „5+2”, pentru a se identifica o soluţie durabilă pentru criza transnistreană?

Natalia Gherman:
„Noi am contat întotdeauna pe rolul în creştere al Statelor Unite ale Americii şi al Uniunii Europene, al OSCE-ului, în formatul „5+2”. Statele Unite ale Americii se manifestă întotdeauna foarte activ şi constructiv, aducând o valoare adăugată activităţilor, în acest format, şi, nu în ultima instanţă, în identificarea şi sprijinirea măsurilor de asigurare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului, contribuie efectiv la activitatea acestor grupuri de lucru care au fost create, în procesul de negocieri.”

Europa Liberă: În aspect economic, SUA ar putea să ajute şi mai mult Republica Moldova? Era vorba despre penetrarea pieţei americane de către produsele moldoveneşti, inclusiv ar putea şi piaţa SUA să devină o piaţă de desfacere pentru vinurile moldoveneşti.

Natalia Gherman:
„Piaţa americană deja este o destinaţie foarte interesantă pentru producătorii din Republica Moldova. Am început să vindem producţie vinicolă pe piaţa americană. Domnul John Kerry, secretarul de stat american, în cadrul vizitei în Republica Moldova, a şi lansat, împreună cu premierul Leancă şi producătorii moldoveni, un brand al vinurilor – „Wines of Moldova” („Vinurile din Moldova”), pentru care va fi asigurat accesul facilitat pe piaţa americană. Câteva state americane care au tradiţii de cooperare cu partenerii din Moldova, precum statul american Pennsylvania, Carolina de Nord deja planifică deschiderea unor magazine specializate cu producţia vinicolă din Republica Moldova, care, între timp, este foarte reuşit promovată şi, nu în ultima instanţă, datorită implicării oficialilor de rang înalt, în susţinerea producătorilor din Republica Moldova şi succesului afacerilor pe piaţa americană. În acelaşi timp, şi partenerii din Uniunea Europeană au liberalizat complet piaţa pentru producţia vinicolă din Republica Moldova. Se pare că această solidaritate şi susţinere care ne este manifestată, în primul rând, în domeniul politic şi, în al doilea rând, în domeniul facilitării schimburilor comercial-economice este acea asistenţă pe care am dorit-o şi pe care am contat întotdeauna. În acest an, care este şi an electoral pentru Republica Moldova, în pofida tuturor proceselor care se desfăşoară absolut firesc şi normal în societate, asistenţa şi aportul partenerilor noştri strategici ne este asigurat. Pentru lucrul acesta suntem foarte recunoscători.”
XS
SM
MD
LG