Linkuri accesibilitate

Eugen Carpov: la Moscova și la Tiraspol sînt anumite cercuri care vor ca regiunea transnistreană să urmeze scenariul Crimeii


Un interviu acordat de vicepremierul moldovean coresponentului Europei Libere Rob Coalson.



Vicepremierul Republicii Moldova Eugen Carpov a denunțat campania de propagandă menită, spune el, să creeze tensiuni în regiunea transnistreană.

Într-un interviu acordat la Chișinău corespondentului Europei Libere Rob Coalson, Carpov a vorbit despre îngrijorările autorităților de la Chișinău în contextul escaladării crizei din estul Ucrainei.

Regiunea transnistreană, populată în majoritate de rusofoni și-a declarat independența de Moldova în 1990. În 1992, tranistrenii și moldovenii au purtat un război de scurtă durată, care s-a terminat după ce armata rusă a intervenit de partea transistreană. Într-un referendum organizat în 2006, regiunea și-a repetat cererea de independență

În interviul acordat Europei Libere, Eugen Carpov a spus că la Moscova și la Tiraspol sînt anumite cercuri, care vor ca regiunea transnistreană să urmeze scenariul Crimeii.

El l-a citat pe liderul transnistrean Evgheni Șevciuk, care a afirmat la începutul acestei luni că singura cale posibilă de a rezolva conflictul transnitrean ar fi o separare a regiunii de Moldova și anexarea ei la Rusia.

În martie, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a averizat Rusia împotriva anexării, spunând că ar fi o greșeală.

Eugen Carpov a mai spus Europei Libere că acuzațiile oficialităților ruse, inclusiv din partea președintelui rus Vladimir Putin, că regiunea transnistreană se află sub blocadă nu sînt conforme cu realitatea, atît din punct de vedere eonomic, cît și din cel al libertății de mișcare.

Oficialitatea moldoveană a adăugat că criza ucraineană a afectat situația de securitate în regiune și a citat surse din Ucraina care spun că locuitori ai regiunii transnitrene au participat la acțiuni provocatoare în Ucraina.

Vicepremierul moldovean nu a putut confirma informațiile de presă potrivit cărora un mare număr de cetățeni ruși au venit în Transnistria, posibil pentru a se antrena ca să fie demonstranți pro-ruși în Ucraina sau chiar în Moldova.

Carpov a sugerat de asemenea că procesul de negociere a unei rezolvări în conflictul transnistrean a fost afectat de evenimentele din Ucraina.

În acest proces, cunoscut sub numele de „5+2”, sînt implicate OSCE, Rusia și Ucraina, ca mediatori, și Statele Unite și Uniunea Europeană ca observatori.

Vicepremierul moldovean i-a mai spus corespondentului Europei Libere, Rob Coalson, că în timp ce autoritățile de la Chișinău și cele de la Tiraspol au mai mult sau mai puțin regulat întîlniri bilaterale (ultima a avut loc la 13 aprilie), Tiraspolul a invocat un „pretext” pentru a amâna o reuniune „5+2”, programată să aibă loc la începutul lui aprilie la Viena. El a adăugat că negociatorii lucrează acum la stabilirea unei noi date, „probabil în mai”.

În ultimii ani, Eugen Carpov a urmat o politică de aplicare a unor măsuri de construire a încrederii direct cu Tiraspolul.

El a spus că va continua această politică, dorind ajungerea la un progres politic, inclusiv prin crearea unei spațiu economic comun între Moldova și regiunea sa transnistreană.

În interviul acordat Europei Libere, Eugen Carpov a insistat că anexarea Transnistriei de către Rusia este inacceptabilă, pentru că Transnistria e parte a Moldovei și nu există alternativă la acest aceasta.

Miercuri, Sovietul Suprem de la Tiraspol a votat o rezoluție în care i se cere președintelui rus Vladimir Putin, celor două camere ale Parlamentului de la Moscova, ONU și OSCE să recunoască independența regiunii transnistrene.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG