Linkuri accesibilitate

„Frontiera rusească pe Prut este programul-minim al Moscovei” (C.Tănase/Timpul)


Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) face curăţenie în ajun de Paşte (Adevărul).Constantin Tănase se declară convins într-un scurt editorial din „Timpul” că după Paști, Republica Moldova va fi ocupată de ruși. „Nu trebuie să ne facem iluzii – omenirea, inclusiv noi, românii, am plătit de atâtea ori preț greu pentru iluzii! – Rusia nu se va opri din noua ei aventură istorică”, se arată convins autorul şi continuă: „Anexarea Crimeii va fi urmată de distrugerea întregii Ucraine prin federalizare sau chiar ocuparea unor vaste teritorii din sud-est, poate chiar până la Kiev. Inclusiv Kievul, „mama tuturor orașelor rusești”.

Demența lui Putin nu are margini, deci, repet, să nu ne facem iluzii: după Ucraina urmează R. Moldova. Ținta rușilor nu e Transnistria, ei deja o au; cine cu adevărat le stă ca un os în gât rușilor este fâșia de pământ dintre Nistru și Prut care se numește R. Moldova. Frontiera rusească pe Prut este programul-minim al Moscovei. Cine crede că așa ceva „nu se poate” greșește magistral. Ba se poate! Amintiți-vă câți ziceau că „nu se poate” anexarea Crimeii. Uite că se poate.”

Editorialistul mai crede că există o singură șansă ca asta să nu se întâmple: solidarizarea comunității mondiale în fața barbariei Moscovei. Va dori însă această comunitate, se întreabă el, în primul rând Uniunea Europeană și SUA, să se implice efectiv, pentru a-i opri pe ruși? Dacă conducerea moldovenească ar ști răspunsul, s-ar conduce de deviza: dacă dorești pace, pregătește-te de război!

O ştire de pe curentul.md, care se referă la un regulament cu privire la regimul de acces în sediul Guvernului care ar urma să fie examinat miercuri de către cabinetul de miniştri, descrie măsurile noi de securitate în clădirea executivului. Intrările vor fi dotate cu sisteme antitero, iar vizitatorii, inclusiv reprezentanții mass-media, vor fi supuși unor verificări suplimentare, informează cu referire la proiectul Regulamentului. Noile reguli de acces au drept obiectiv asigurarea unui regim mult mai riguros de pază și control-acces, evidența personalului și vizitatorilor, menținerea ordinii publice în clădire și pe teritoriile adiacente.

Irina Ivaşkina scrie în „Kommersant.md” despre intenţia Sovietului Suprem al Transnistriei să adopte un apel către Duma de Stat a Rusiei, Consiliul Federaţiei şi Preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, precum şi către liderul transnistrean Evgheni Şevciuk în care să ceară iniţierea procedurii de recunoaştere a RMN în calitate de stat independent şi suveran cu scopul alipirii ulterioare la Rusia”. „Deputaţii transnistreni fac trimitere în intenţia lor la dreptul la autodeterminare fixat în statutul ONU şi la rezultatele referendumului din regiune, din 2006, în cadrul căruia 97% de participanţi au optat pentru independenţă şi alipirea ulterioară la Rusia”, mai menţionează autoarea.

Kommersant.md” mai publică şi un interviu cu deputatul Adunării populare a autonomiei Gagauz Yeri, Ivan Burgudji. Activistul găgăuz i-a declarat corespondentului Serghei Manastîrlî, după o şedinţă cu parlamentari de la Chişinău, că cel mai important lucru pe care şi-l doreşte e ca Legea cu privire la statutul special al autonomiei găgăuze de la 1994 să devină operantă în deplină măsură”. Potrivit dlui Burgudji, „nimic – nici legile, nici hotărârile de Guvern, nici dispoziţiile premierului nu trebuie să contrazică prevederile legii despre statutul Găgăuziei”.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) face curăţenie în ajun de Paşte”, scrie Victoria Dodon pe paginile „Adevărul”. În articolul bazat pe evenimentul zilei - CSM a decis ridicarea imunităţii lui Valeriu Harmaniuc de la Curtea de Apel Bălţi, lui Eugeniu Clim şi Alei Nogai de la Curtea de Apel Chişinău şi lui Aureliu Colenco, fostul preşedinte al Curţii de Apel Economice, la cererea Procurorului General Gurin – este citat judecătorul Colenco care susţine cu referire la învinuiri că „pentru a cădea sub incidenţa articolului 307, alineatul 1, din Cod Penal - pronunţarea cu bună-ştiinţă a unor decizii ilegale - este necesar să fie dovedită rea-intenţia. Aici sunt alte interese la mijloc”.
Un alt articol din cotidian se referă la ancheta penală pe numele lui Nicolae Juravschi, parlamentarul care deţine şi funcţia de preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic. Acesta este cercetat pentru fals în declaraţii”. CNI a sesizat Procuratura, în urmă cu două luni, pentru faptul că deputatul nu şi-a trecut toate proprietăţile în declaraţia de avere pentru anul 2012, mai arată autorul.

Magazinul „Economist” scrie că „embargoul asupra vinurilor moldoveneşti îşi face efectul. Exporturile au scăzut cu 6,3% în februarie”. Potrivit publicaţiei, „interdicţia livrărilor de vinuri moldoveneşti pe pieţele Federaţiei Ruse impusă în septembrie, anul trecut, a scăzut volumul exporturilor în Rusia cu aproape 30% şi în CSI cu 19% consolidând, totodată poziţia Uniunii Europene ca cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova. În ianuarie-februarie livrările în România au crescut cu 9,5%, cele spre Italia – cu 57,3% iar cele spre Germania – cu 58,6%, mai arată eco.md.

„Noi mişcări în acţionariatul Victoriabank. Platon schimbă acţionarii formali?” – este un alt titlu din „Economist”. Articolul se referă la controversatul om de afaceri Veaceslav Platon şi la situaţia în care şapte pachete de acţiuni ale Victoriabank, ce reprezintă 9,5 % din capitalul social al instituţiei bancare, au fost tranzacţionate luni prin intermediul sistemului interactiv al bursei la preţul de 19,5 lei per acţiune, cu mult sub valoarea de piaţă stabilită după tranzacţia anterioară”. Autorul notează că „deşi, deocamdată persoanele care au achiziţionat pachetele respective nu şi-au dezvăluit identitatea, putem presupune că este vorba despre o schimbare formală a deţinătorilor de acţiuni, care aparţin de fapt unui grup de acţionari afiliat omului de afaceri Veaceslav Platon, aflat în război corporativ cu conducerea executivului băncii…”.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG