Linkuri accesibilitate

Alexei Tulbure: „ce se întâmplă în ultimii ani în R. Moldova - hoţie, corupţie omniprezentă - nu este o bază pe care poţi construi un viitor european”


Un interviu cu fostul ambasador al Moldovei la ONU și la Consiliul Europei.


Europa Liberă: Ce putem spune despre evoluţia evenimentelor din ţara vecină, Ucraina? Unii zic că aceasta ar însemna transnistrizarea Ucrainei.

Alexei Tulbure: „Da, seamănă a transnistrizare, dar aceasta este o latură a problemei. De fapt, aceasta este destrămarea unui stat care pe parcursul ultimilor douăzeci de ani nu a reuşit să devină un stat funcţional, un stat eficient, un stat care poate presta servicii populaţiei, un stat unde nu domină corupţia, nu domină oligarhia, un stat care foarte mult se aseamănă cu Republica Moldova – un stat slab, pe teritoriul căruia orice actor politic internaţional, cât de cât serios, încearcă să-şi rezolve problemele fie din Occident, fie din Orient, un stat care nu a rezistat sfidărilor timpului.”

Europa Liberă: Şi a profitat Moscova de vulnerabilitatea acestui stat, Ucraina?

Alexei Tulbure: „Nu numai Moscova. Moscova a profitat în cazul Crimeii, aceasta este absolut evident. Ceea ce se întâmplă în regiunile de est, se aseamănă foarte mult cu ceea ce s-a întâmplat pe Maidan, şi ca metode, şi ca lozinci, şi ca esenţă a evenimentelor. Lumea a ieşit să-şi apere anumite drepturi.

Alta este, de exemplu, partenerii occidentali europeni şi americani, euroatlantici să-i numim, ai Ucrainei apărau dreptul celor din Kiev să iasă şi să manifeste şi condamnă ieşirile publice, demonstraţiile care au loc în regiunile de est ale ţării. De exemplu, mare diferenţă între ceea ce s-a întâmplat acum câteva luni în Kiev şi ceea ce se întâmplă acum la Doneţk, Harkov şi Lugansk eu nu văd.

Paradoxul situaţiei constă în aceea că în Kiev, pe Maidan, lumea a ieşit pentru democraţie, pentru valori europene, împotriva corupţiei, împotriva oligarhilor, pentru un viitor european al Ucrainei, ca imediat după ce au ajuns la această putere, să înceapă să ia nişte decizii care nu au nimic comun cu democraţia, cu Europa.

Mă refer la Legea despre funcţionarea limbilor, mă refer la declaraţiile războinice care au început să sune în Kiev şi mă refer la acceptarea unor oameni în coaliţia de guvernare din partea unor grupări care, după estimarea tuturor, sunt nişte grupări ultra-radicale, alţii le mai numesc naziste, fasciste ş.a.m.d. Reacţia regiunilor de est la ceea ce s-a întâmplat în Kiev a fost una adecvată şi imediată, ei nu acceptă. Şi aceasta trebuie de luat în calcul.

Nouă poate să ne placă sau nu anumite opţiuni politice ale unor oameni, dar noi trebuie să înţelegem că Grădina Domnului este foarte mare şi acolo toată lumea trebuie să încapă. Aceasta este esenţa democraţiei – opinia oricăruia este luată în calcul, opinia minorităţii, în primul rând. În cazul acesta regiunile de est ale Ucrainei au devenit minoritate. Şi opiniile lor trebuiau luate în calcul imediat, trebuia pornit un dialog. Şi atunci puteau fi evitate multe lucruri urâte care se întâmplă acum.”

Europa Liberă: Premierul rus Dmitri Medvedev spunea că nu exclude posibilitatea izbucnirii unui război civil în Ucraina. Credeţi că ar putea să se adeverească această constatare?
Alexei Tulbure: „Noi vedem elemente de confruntare civilă, dar mai există posibilitatea de a evita cel mai prost scenariu, pentru că se încearcă de a porni un dialog între marile puteri implicate, într-o formă sau alta, în ceea ce se întâmplă în Ucraina. Mă refer la Rusia, Uniunea Europeană, Statele Unite şi Ucraina, propriu zis. Sunt planificate negocieri pe 17 aprilie.”

Europa Liberă: Dar Rusiei i-ar fi convenabil să mai anexeze şi alte teritorii decât Crimeea?

Alexei Tulbure: „Nu cred. Eu nu înţeleg de ce au anexat Crimeea, nu înţeleg care este miza şi care este sensul economic, politic al acestei anexări. Şi nu cred că Rusia are interesul să anexeze şi o altă parte a Ucrainei. Rusia pledează acum pentru federalizarea Ucrainei, insistând asupra faptului că aceasta este unica soluţie. Eu tot cred că este o soluţie. Kievul ar trebui să reflecte asupra acestei posibilităţi.”

Europa Liberă: Federaţie după modelul rusesc?

Alexei Tulbure: „Nu. Rusia nu este federaţie, Rusia numai se numeşte federaţie, dar, de fapt, este o ţară unitară, controlată.”

Europa Liberă: Cu verticala puterii?

Alexei Tulbure:Cu verticala puterii. Nu, sunt federaţii funcţionale, federaţii adevărate cum sunt în Europa, Statele Unite sunt.”

Europa Liberă: Domnule Tulbure, criza din Ucraina afectează şi Republica Moldova? Cum vedeţi dumneavoastră evoluţia regiunii pe termen mediu, cel puţin pe perioada cât Vladimir Putin va mai fi preşedinte al Federaţiei Ruse şi va rămâne la Kremlin?

Alexei Tulbure: „Eu înţeleg că dumneavoastră încercaţi să atribuiţi acestui factor rusesc o importanţă primordială, să spunem, în ceea ce se întâmplă în regiune, dar eu cred că politica Rusiei nu este un factor determinant în această zonă. Factorul determinant este corupţia acestor regimuri care le avem noi în Moldova, în Ucraina.”

Europa Liberă: Şi în Rusia nu există corupţie?

Alexei Tulbure: „Bineînţeles că în Rusia există corupţie. Spre deosebire de noi Rusia are resurse materiale şi poate să-şi permită
şi politică externă activă. Dar noi nu avem resurse materiale şi nu putem să ne permitem corupţie omniprezentă şi nu ne putem permite o proastă guvernare, aşa cum o avem astăzi şi cum am avut-o până acum.”

Europa Liberă: Puneţi în aceeaşi oală şi guvernarea comunistă şi guvernarea actuală?

Alexei Tulbure: „Într-un fel, da, sunt asemănătoare. Unele fenomene au început atunci. Acum noi nu mai avem sistem judiciar. Multe lucruri acum funcţionează foarte prost. Rusia încearcă să destabilizeze situaţia nu numai în vecinătatea apropiată, dar şi în alte părţi. Acolo unde funcţionează un stat normal, unde este o clasă politică bine pregătită, o clasă politică care se conduce de scopuri altruiste, dar nu are ca scop numai jefuirea propriului popor şi buzunarului statului, acolo nu le prea reuşeşte. Le reuşeşte acolo unde este o elită slabă, aşa cum au avut-o ucrainenii, şi o au.”

Europa Liberă: Vă întrebam, pe termen mediu, în regiune, ce evoluţii pot să se producă?

Alexei Tulbure: „Să nu uităm că avem Transnistria şi avem Găgăuzia, şi am avut Adunarea Generală în Taraclia, care a decis că raionul Taraclia va ieşi cu un demers faţă de Chişinău, pentru a le permite să intre în autonomie.”

Europa Liberă: Deci, problema divizării Moldovei e mai actuală ca niciodată?

Alexei Tulbure: „Problema divizării Moldovei sau oricărei divizări, secesiuni, apare atunci când puterea centrală devine ineficientă, devine slabă nu din cauza lipsei de resurse, dar din cauza calităţii guvernării foarte proaste. Faptul că noi vom obţine regimul liberalizat de vize şi vom semna Acordul de Asociere, nu va schimba absolut nimic. Fiindcă ceea ce se întâmplă în ultimii ani în Republica Moldova – hoţie, atacuri raider, contrabandă, corupţie omniprezentă – aceasta nu este o bază pe care poţi construi un viitor european. Problema este că noi nu am avut o astfel de situaţie până acum, când puterea a acţionat într-o atmosferă şi într-o situaţie de impunitate absolută.”

Europa Liberă: Comuniştii au organizat proteste, domnule Tulbure, şi dumneavoastră aţi fost printre cei care au protestat...

Alexei Tulbure: „Eu am fost, dar protestele acestea nu avut niciun efect, pentru că opoziţia este foarte slăbită, nu se bucură de susţinere. În mare parte, aceste proteste nu au avut niciun efect. Societatea civilă, care prin definiţie, nu trebuie să vină doar cu expertiză, dar trebuie să vină cu critici. Partenerii noştri externi, care tot timpul au condiţionat această asistenţă internaţională, acum numai spun că condiţionează – „more for more”. Ştiţi acest principiu – mai mult pentru mai mult.”

Europa Liberă: Mai multe reforme pentru mai multă asistenţă.

Alexei Tulbure: „Dar tot mai mulţi bani dau, dar nicio reformă nu se vede.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ce pronostic faceţi? Cum vor derula lucrurile în continuare în Ucraina?

Alexei Tulbure: „Eu cred că federalizarea va fi un scenariu bun pentru Ucraina, dacă Ucraina doreşte să-şi păstreze regiunile de est.”

Europa Liberă: Şi pe urmă această federalizare se va extinde şi spre Moldova, încoace?

Alexei Tulbure: „La aceasta vă referiţi? Dacă vom face noi federalizare sau nu? Transnistria noi nu o controlăm de 22 de ani. Dar nici nu poţi ceda acest pământ. Decât o soluţionare rapidă, mai bine conservarea situaţiei şi căutarea soluţiilor şi schimbarea vieţii spre bine aici, pe malul drept, ca într-adevăr să devenim mai atractivi. Regimul liberalizat de vize este o mişcare, dar aceasta nu vine din partea Chişinăului, vine din partea Europei. Acum şi Chişinăul trebuie să facă ceva. Trebuie să arătăm transnistrenilor că noi putem construi drumuri, că aici lumea se bucură de servicii medicale calitative ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar această cerinţă a autorităţilor de la Tiraspol, tot mai insistentă, că ar trebui acest „divorţ civilizat” între cele două maluri ale Nistrului, este una convingătoare?

Alexei Tulbure: „Nu. Eu înţeleg ce fac ei. Îşi fac datoria aşa cum o înţeleg ei, pentru interesul elitei de acolo. Ei ar fi dorit o recunoaştere din partea Chişinăului, pentru că recunoaşterea din partea Chişinăului le soluţionează imediat toate problemele. Pentru că recunoaşterea din partea Rusiei aceasta este nimic. A doua Crimee sau Abhazie, sau Osetie de Sud, mă rog, nu este o perspectivă atât de…, dar recunoaşterea din partea Chişinăului ar însemna o recunoaştere internaţională, pentru că noi refuzăm. Noi nu din răutate nu vrem să recunoaştem treaba aceasta, dar nu considerăm că aceasta este corect.

Noi considerăm că noi trebuie să căutăm soluţii şi să rămânem împreună şi oferindu-le lor o maximă autonomie în multe domenii, fiindcă aşa procedează oamenii deştepţi, le oferă acelor care cer posibilitatea să arate că ei sunt în stare să facă ceea ce vor să facă.”

Europa Liberă: Să-şi administreze treburile...

Alexei Tulbure: „Dacă nu pot, atunci ei vor veni la Chişinău şi vor spune: „Fraţilor, poate împreună reușim ceva și așa mai departe.”
XS
SM
MD
LG