Linkuri accesibilitate

Jan Hamáček: „Cred că R. Moldova poate conta pe ajutorul prietenilor pe care îi are în cadrul Uniunii Europene”


Valentina Ursu în dialog cu președintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul Cehiei.




Situația din Ucraina, căile de rezolvare a conflictului transnistrean și cooperarea dintre Cehia și R.Moldova sînt cîteva din subiectele intevriului pe care Jan Hamáček, președintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul Cehiei, i l-a acordta corespondentei Europei Libere la Chișinău, Valentina Ursu.

Europa Liberă: Ceea ce se întâmplă actualmente în Ucraina, ar putea să pună Uniunea Europeană să regândească strategia referitor la Parteneriatul Estic?

Jan Hamáček:
„Atâta timp cât situaţia din Ucraina este una îngrijorătoare, cu toţii suntem de acord că nu există o altă rezolvare pentru criza din Ucraina, decât cea politică. Deci, scopul principal ar trebui să fie implicarea tuturor părţilor în negocieri pentru a găsi o soluţie care, la final, ar respecta integritatea teritorială a Ucrainei şi, în acelaşi timp, va lăsa şi oportunitatea cetăţenilor ucraineni să decidă pentru că nu este altă soluţie decât să se ţină cont de decizia oamenilor, iar singura soluţie democratică reprezintă alegerile. Deci, ar trebui să se aştepte
Până acum cred că Parteneriatul Estic poate fi considerat un succes, pentru că am reuşit să stabilim o legătură între Uniunea Europeană şi partenerii săi din Est.
alegerile prezidenţiale, aşa cum s-a planificat, iar aceste alegeri urmează să fie libere, deschise şi cu cât mai mulţi candidaţi posibil.

Ce implicaţii are această stare de lucruri asupra Parteneriatului Estic? Încă nu este clar. Până acum cred că Parteneriatul Estic poate fi considerat un succes, pentru că am reuşit să stabilim o legătură între Uniunea Europeană şi partenerii săi din Est. Poate este timpul să regândim întregul concept, întrebându-ne: ce urmează?

Continuăm să colaborăm cu cele şase ţări, unite într-un singur grup sau a venit timpul pentru cooperări bilaterale, cu fiecare ţară în parte? Întrebarea principală este: care este rolul Federaţiei Ruse? Dacă Uniunea Europeană nu ar trebui să încerce să discute o colaborare similară şi cu Rusia? Care sunt implicaţiile proiectului nostru din Est pentru cooperarea pe care o avem cu Federaţia Rusă? Deci, sunt întrebări pe care ar urma să le luăm în calcul.”

Europa Liberă: Din exterior cum se vede această apropiere a Moldovei de Uniunea Europeană, cu sau fără regiunea transnistreană?

Jan Hamáček:
„Subiectul regiunii transnistrene este unul foarte complex. Cred că ar trebui să continuăm negocierile astfel încât, la final, să obţinem o soluţie de comun acord. Însă nu pot să vă dau un răspuns direct pentru că problema este una foarte complexă şi nu mi-aş dori să complic lucrurile făcând declaraţii nefondate.”

Europa Liberă: Rusia este mediator în cadrul formatului de negocieri „5+2”. De 20 de ani nu îşi retrage armata sa de pe teritoriul Moldovei. Mai are drept moral Moscova să fie mediator în cadrul acestui format?

Jan Hamáček:
„Sunt câteva scenarii posibile şi câteva măsuri pentru întărirea măsurilor de încredere. Cred că un pas important ar fi înlocuirea trupelor ruse şi dislocarea pacificatorilor internaţionali. Din punctul meu de vedere, va fi un pas important, care va permite întărirea încrederii între părţi.”

Europa Liberă: În câţi ani credeţi că Moldova ar putea să obţină statutul de membru al Uniunii Europene?

Jan Hamáček:
„Este prea devreme să se stabilească termeni foarte clari, însă cred că Republica Moldova deja a progresat foarte mult şi a făcut un pas crucial: în scurt timp urmează să fie semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi va fi ratificat în toate parlamentele din comunitate. Un alt pas important este abolirea
Republica Cehă a depus cererea de admitere în 1996 şi am aderat la UE în 2004, deci, vorbim de opt ani de negocieri. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Republica Moldova, sunt încă multe de făcut, însă toate au un rost.
regimului de vize de la finele acestei luni, deci cetăţenii moldoveni vor putea călători liber în ţările Uniunii Europene. Deci, vorbim despre doi paşi clari şi foarte importanţi. Însă le-am spus tuturor politicienilor cu care am stat de vorbă în aceste zile că mai sunt multe de făcut.

Republica Cehă a depus cererea de admitere în 1996 şi am aderat la UE în 2004, deci, vorbim de opt ani de negocieri. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Republica Moldova, sunt încă multe de făcut, însă toate au un rost. Republica Cehă a avut doar de beneficiat de pe urma compromisurilor şi reformelor pe care le-a realizat. Ştiu, procesul poate fi îndelungat, Republica Moldova este la început, însă cei mai importanţi şi cruciali paşi au fost făcuţi, fapt pentru care vreau să felicit cetăţenii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: În spaţiul Uniunii Europene numărul euro-scepticilor creşte şi despre o perspectivă clară pentru aderarea altor noi membri la Uniunea Europeană nimeni nu vorbeşte. E un fel de reticenţă faţă de procesul de extindere? De ce ar vrea cetăţenii UE să mai ia şi pe alţii pe „capul lor”?

Jan Hamáček:
„Uniunea Europeană a trecut printr-o perioadă dificilă, a trecut printr-o recesiune şi se pare că reuşim să trecem peste toate greutăţile şi economia europeană este din nou în creştere. Sunt convins că din momentul în care economia va fi din nou stabilă cetăţenii vor fi mai fericiţi şi nu atât de pesimişti. De fapt, euro-sceptici au existat întotdeauna, cei care sunt împotriva extinderii, însă cred că Republica Moldova poate conta pe ajutorul prietenilor pe care îi are în cadrul Uniunii Europene. Mă refer la ţările care au aderat recent, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Ungaria, pentru că simţim că aceeaşi oportunitate care ne-a fost oferită noua în anii ’90, ar trebui sa o aibă şi ţările din estul Europei, inclusiv Republicii Moldova. Deci, puteţi conta pe noi, ne vom strădui să asigurăm celelalte ţări membre că sunt multe de făcut pentru statele din Estul nostru.”

Europa Liberă: E suficient ca o țară să fie sub umbrela UE sau trebuie să fie şi sub umbrela NATO?

Jan Hamáček:
„Fiecare stat în parte decide acest lucru. Nu putem impune nimănui aderarea. E decizia fiecării ţări dacă vrea sau nu să se integreze într-o organizaţie anume. De asemenea, urmează şi decizia organizaţiei dacă acceptă această ţară sau nu. Deci, primul pas urmează să fie făcut de statul care îşi doreşte integrarea.”

Europa Liberă: Dacă e să-l citez pe preşedintele Cehiei, Miloš Zeman el spunea, la Praga, că Rusia trebuie „speriată” de Occident înainte de a ocupa alte teritorii, de pilda regiunea transnistreana si Moldova. Cum poţi să sperii astăzi Rusia lui Putin?

Jan Hamáček:
„Este o întrebare pentru preşedintele Republicii Cehe, care a făcut această declaraţie. Sincer vorbind, nu împărtăşesc această abordare, pentru că nu cred că trebuie să luăm în calcul opţiunea militară. Cum spuneam la început, din punctul meu de vedere, singura opţiune este cea diplomatică. Nu există o soluţie militară pentru subiectul ucrainean.”

Europa Liberă: Ce perspectivă are cooperarea moldo-cehă?

Jan Hamáček:
„Sunt mai multe domenii în care putem coopera, de fapt, putem să vă oferim sfaturi din experienţa noastră pentru că, desigur, în perioada cât am purtat negocieri de aderare la UE, am făcut greşeli, prin urmare, suntem încântaţi că vă putem împărtăşi din experienţa noastră, astfel încât colegii noştri din Republica Moldova să nu repete greşalele noastre. De asemenea, putem
Vinul moldovenesc devine destul de popular în Republica Cehă, prin urmare, cred că am putea importa mai mult vin de aici.
coopera şi în domeniul economic, mai ales că vinul moldovenesc devine destul de popular în Republica Cehă, prin urmare, cred că am putea importa mai mult vin de aici.

La fel, Uniune Europeană ar putea lua în calcul şi calitatea fructelor şi legumelor moldoveneşti, mai ales că, din câte ştiu, acestea au anumite probleme cu accesul pe piaţa din Federaţia Rusă. Aşa cum am reuşit să ajutăm Ucraina şi producătorii de carne de pasăre, care au fost interzişi pe piaţa rusă, cred că am putea face uz de aceeaşi abordare când este vorba de fructele şi legumele moldoveneşti. De fapt, şi produsele ceheşti pot fi intresate pentru piaţa Republicii Moldova. Din câte ştiu, poliţiştii moldoveni conduc maşine ceheşti Škoda, prin urmare cred că am putea să ne întărim colaborarea, mai ales că există foarte multe oportunităţi.”
XS
SM
MD
LG