Linkuri accesibilitate

Duane Butcher: pentru solidaritate cu Ucraina (Evenimentl zilei)


„Sondajele indică posibilitatea ca președinția să fie câștigată de un nucleu politic ce tânjește după privilegiile și imunitățile pe care și le-a arogat în anii ’90” (România liberă).



Însarcinatul cu afaceri al Ambasadei americane la Bucuresti, Duane Butcher, semneaza in articol-apel in Evenimentul zilei, in care cheama la solidaritate fata de Ucraina. „În următoarele zile şi luni, scrie oficialul american, de la Kiev până Washington şi Bucureşti, lumea trebuie să continue să apere drepturile oamenilor curajoşi de oriunde care iau atitudine împotriva liderilor corupţi şi autoritari. Cetăţenii Ucrainei ne-au cerut sprijinul pe măsură ce se unesc pentru a-şi defini reformele şi a-şi desfăşura alegerile. Pentru binele unei Europe întregi, libere şi paşnice trebuie să fim cu toţii uniţi pentru Ucraina.” Duane Butcher se refera de asemenea la conditiile in care a fost organizat referendumul din Crimeea, „un referendum forţat, grăbit şi ilegal, desfăşurat în contextul unei intervenţii militare, [...] folosit pentru a justifica o flagrantă acaparare de teritoriu de către o ţară vecină. Acel precedent nu poate fi valabil”, precizeaza reprezentantul diplomatic al Statelor Unite la Bucuresti, reamintind ca „graniţa recunoscută în Constituţia ucraineană este graniţa Ucrainei suverane”, cu tot cu Crimeea.

Intr-un comentariu din România libera, care demonstreaza de ce anul 2014 este unui crucial pentru Romania, Dan Cristian Turturica vede in situatia exploziva din Ucraina un risc suplimentar ca electoratul sa faca in noiembrie, la prezidentiale, o alegere gresita. Turturica spune ca batalia pentru presedintie se suprapune cu tensiunea schimbarii iminente a modelului de guvernare postcomunist. De o parte s-ar afla cei care au inteles ca trasformare nu mai poate intarzia, de cealalta sunt politicieni care se agata cu disperare de actualul model, „care le-a permis lor și castei lacome și incompetente din care fac parte să controleze statul, să se situeze deasupra legii și să evite controlul democratic al cetățenilor prin fraudarea sistematică a alegerilor”. Asadar, unii tin cu principiile statului de drept, ceilalti le-ar dori suspendate. Protagonistii nu sunt greu de ghicit.

Autorul precizeaza ca premierul si Partidul Social-Democrat pe care il conduce sunt angrenați total în contraofensiva impotriva justitiei si a paghiilor legisilative care fac posibil a arestarea pe banda rulanda a politicienilor corupti. Sondaje arata ca exista deja riscul ca majoritatea sa opteze la urne in favoarea celor care promit scoaterea din puscarii a celor condamnati pentru coruptie, amnistieri si gratieri in masa. „Sondajele indică, scrie Turturica, posibilitatea destul de mare ca președinția să fie câștigată de un nucleu politic ce tânjește după privilegiile și imunitățile pe care și le-a arogat în anii ’90”. Consecintele vor fi retragerea sprijinului si protectiei pe care, in clipa de fata, România le are din partea Occidentului prin NATO si Uniunea Europeana. Bineineles, este convins comentatorul, Rusia se va grabi sa foloseasca aceasta fragilitate pentru a readuce Romania in aria ei de influenta.

Ioana Ene Dogioiu, de la ziare.com si Florin Negrutiu de la gandul.info critica afirmatii recente ale presedintelui Traian Basescu, care a comentat intr-un interviu de televiziune eforturile guvernului Ponta de a-l compromite pe tema unui teren agricol cumparat de una dintre fiicele sa. Presedintele i-a recomandat unei senatoare PSD, care face parte din comisia de ancheta a acestei achizitii, sa se ocupe mai degraba de afacerile sotului ei, sugerand ca ar fi necurate. Raspunsul premierului Ponta a fost pe masura. Cuvinte grele de ambele parti, amenintarea cu darea in judecata etc. Jurnalistii insa sunt de parere ca acest gen de confruntari decredibilizeaza grav justitia, lasand impresia ca ea ar fi anexa vointei oamenilor politici.
XS
SM
MD
LG