Linkuri accesibilitate

Fiecare cu protestul lui…


Atunci cînd o pătură profesională e nemulţumită, ar fi normal să se audă nu numai vocile guvernanţilor, ci şi ale altor categorii sociale.



Vineri, profesorii au mai organizat un protest şi au ameninţat guvernanţii că vor face grevă dacă nu li se vor majora salariile. Am
privit cu strîngere de inimă şi cu multă compasiune protestul dascălilor, dar recunosc că m-a nedumerit un protestatar care striga cu un soi de veselie şi satisfacţie inexplicabile că va fi grevă.
Asta oare trebuie să fie dispoziţia unui om care iese în stradă să ceară un salariu mai mare? Altceva voiam însă să remarc.

Să formulez mai întîi o întrebare: vînzătorii ambulanţi de pe strada Calea Basarabiei ce părere au despre protestul profesorilor? Vor vînzătorii ambulanţi ca învăţătorii să aibă salarii majorate sau consideră că revendicările profesorilor sînt nejustificate? Chestia e că vînzătorii cu pricina au protestat şi ei cu puţin timp în urmă şi sînt curios să ştiu ce cred ei despre protestul altora. Impresia mea e că vînzătorii ambulanţi nu au nici o părere. Şi chiar dacă o au, nu o vom afla niciodată.

Sînt curios să mai ştiu ceva. Ce părere au şoferii microbuzelor rablagite despre protestul vînzătorilor ambulanţi? Vor şoferii microbuzelor ca vînzătorii ambulanţi să vîndă nestingheriţi pe trotuare sau consideră că nu e cazul? Chestia e că şoferii microbuzelor au protestat şi ei nu o dată cerînd majorarea preţului pentru călătorie şi aş vrea să ştiu ce cred ei despre protestul vînzătorilor ambulanţi. Impresia mea e că şoferii de microbuze nu au nici o părere. Şi chiar dacă o au, nu o vor face publică.

O altă întrebare: oamenii cu patente ce părere au despre protestele şoferilor de microbuze? Vor comercianţii cu patente ca o călătorie în microbuz să coste 5 lei sau nu vor? Chestia e că aceşti comercianţi cu patente au protestat şi ei de multe ori, cerînd să fie lăsaţi în pace, şi sînt curios să ştiu ce cred ei despre revendicările şoferilor de microbuze? Impresia mea e că comercianţii cu patente nu au nici o părere. Şi chiar dacă o au, vor tăcea mîlc.

Ce vreau să spun? Doar faptul că în ţara asta fiecare e cu protestul lui, că pe fiecare îl doare-n cot de protestul altora, deşi vrea ca protestul lui să fie băgat în seamă de toată lumea. Or, atunci cînd o pătură profesională e nemulţumită, ar fi normal să se audă nu numai vocile guvernanţilor, ci şi ale altor categorii sociale. Ce crede societatea despre protestul lui X sau al lui Y? Sau numai conducătorii trebuie să aibă o reacţie?
XS
SM
MD
LG