Linkuri accesibilitate

Morți și răniți în ciocnirile armate de la Sloviansk în estul Ucrainei


Un bărbat înarmat în fața clădirii poliției din Sloviansk.
Un bărbat înarmat în fața clădirii poliției din Sloviansk.

Activiștii pro-ruși au blocat mai multe căi de acces în oraș, ridicând baricade de anvelope și dându-le foc.



Un prim schimb de focuri între forțele speciale ucrainene și separatiștii pro-ruși care au sechestrat numeroase clădiri oficiale în estul Ucrainei s-a soldat astăzi cu uciderea cel puțin unui ofițer de securitate ucrainean și rănirea altor cinci în orașul Sloviansk.

Ministrul de interne ucrainean Arsen Avakov, care a făcut bilanțul pe Facebook, a mai scris că există „un număr neidentificabil” de morți în tabăra activiștilor pro-ruși înarmați. Ulterior, presa rusă a relatat despre moartea a cel puțin unui activist pro-rus într-un sat adiacent.

Nu este absolut limpede unde au avut loc ciocnirile. Associated Press relatează că un reporter de-al său a văzut un SUV ciuruit de gloanțe și o baltă de sânge pe scaunul pasagerului în locul unde ar fi avut loc schimbul de focuri.

Vladimir Kolodcenko, un deputat din acea zonă care ar fi fost martor ocular al atacului, este citat de Associated Press spunând că o mașină cu patru bărbați înarmați a oprit pe un drum într-o zonă împădurită la intrarea în Sloviansk și a deschis focul asupra militarilor ucraineni aflați în apropierea vehiculelor lor. Și atacatorii, și militarii ar fi părăsit ulterior locul incidentului.

Activiștii pro-ruși au blocat mai multe căi de acces în oraș, ridicând baricade de anvelope și dându-le foc.
Combatanți separatiști au închis o cale de acces spre Sloviansk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00

În dimineața zilei, ministrul de interne Avakov a anunțat pe Facebook că forțe din toate unitățile de securitate ale țării au lansat o operațiune „antiteroristă” pentru eliberarea clădirilor ocupate sâmbătă de activiștii pro-ruși la Sloviansk. Deasupra Sloveanskului a fost văzut cel puțin un elicopter militar ucrainean. Mai târziu, Avakov a scris că forțele ucrainene au recucerit comisariatul de poliție păzit de activiști pro-ruși pe baricade. Dar a recunoscut apoi că forțele speciale au trebuit să se regrupeze din cauza rezistenței întâmpinate, adăugând că activiștii înarmați ar folosi civili ca scuturi umane.

Câteva agenții occidentale de știri relatează că reporterii lor nu au văzut sau auzit schimburi de focuri la comisariat.

Tulburările s-au răspândit sâmbătă și astăzi în mai multe orașe ale regiunii Donețk, la aproximativ o săptămână de când activiști pro-ruși au ocupat sediul administrației regionale, proclamând Republica Populară Donețk și cerând referendumuri de federalizare a Ucrainei.

În afară de Sloviansk, unde au fost ocupate sâmbătă comisariatul de poliție și primăria, ar mai fi fost ocupate secții de poliție în localitățile Krasnîi Liman și Kramatorsk. Astăzi, a fost luată cu asalt și ocupată primăria de la Mariupol. La Harkov, capitala regiunii estice cu același nume, au avut loc astăzi două mitinguri rivale ale activiștilor pro-ruși și pro-Kiev.

Autoritățile ucrainene acuză Rusia de săvârșirea unui nou act de agresiune împotriva Ucrainei prin orchestrarea atacurilor separatiste din est, coordonate de serviciile speciale rusești, după ocuparea și anexarea peninsulei Crimeea luna trecută.

Ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, a scris astăzi pe Twitter că „militanți din estul Ucrainei au fost dotați cu arme rusești și aceleași uniforme pe care le purtau forțele rusești care au invadat Crimeea”.

Ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power a declarat că noile tulburări poartă „semnele grăitoare ale implicării Moscovei”. „Este profesionist și coordonat. Nici nu miroase a inițiativă locală”, a spus Power la emisiunea „This Week" a televiziunii ABC, adăugând că Statele Unite sunt gata să impună Moscovei noi sancțiuni.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a spus că este îngrijorat de sporirea tensiunilor în estul Ucrainei din cauza „unei campanii concertate de violență din partea separatiștilor pro-ruși, menită să destabilizeze Ucraina ca stat suveran”: „Orice interferență militară de mai departe a Rusiei oricare ar fi pretextul va adânci numai izolarea internațională a Rusiei”.

Rusia, care a concentrat de săptămâni trupe la granița cu Ucraina, a avertizat Kievul să nu aplice forța împotriva activiștilor pro-ruși din regiunile sale estice.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a spus sâmbătă într-o convorbire la telefon cu secretarul de stat american John Kerry că asemenea acțiuni ucrainene ar supune riscului convorbirile plănuite săptămâna viitoare la Geneva pentru stabilizarea Ucrainei.

John Kerry i-a spus la rândul său lui Lavrov că atacurile din estul Ucrainei „sunt orchestrate și sincronizate, ca și alte atacuri anterioare din estul Ucrainei și din Crimeea”. Potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Stat, Kerry a afirmat că Rusia va suporta „noi consecințe adiționale” dacă nu ia măsuri pentru a aplana tensiunile din estul Ucrainei și nu-și retrage trupele concentrate la graniță.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG