Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană va ajuta Ucraina să-și achite datoriile


Vladimir Putin: Rusia nu are de gând să oprească livrările de gaze către Ucraina, deși nu exclude ideea de a cere Kievului plata dinainte.


Ucraina a spus vineri din nou că vrea să importe gaze naturale din Europa și a primit promisiunea Bruxelles-ului că va fi ajutată în această chestiune, la o zi după ce Rusia a amenințat voalat cu oprirea livrărilor din cauza datoriilor Kievului.

Prezentând un front unit după scrisoarea de avertizare trimisă joi de președintele Vladimir Putin în 18 țări consumatoare de gaze rusești, inclusiv în Moldova, oficialii europeni au spus vinerii că nu se tem - și că vor ajuta Ucraina să-și achite datoriile.

Reuter relatează că pe fondul măririi presiunilor rusești asupra fragilei economii ucrainene, ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, a spus vineri în parlamentul de la Kiev că UE va fi solidară dacă Rusia reduce livrările.

„Ucraina nu poate plăti un preț așa de politic, de ne-economic, așa că discutăm cu UE importul de gaze în revers”, a spus Prodan, precizând că guvernul negociază cu compania germană RWE și cu o companie franceză.

Reuter scrie că o purtătoare de cuvânt de la ministerul ucrainean al energiei a spus că firma franceză este GDF Suez, adăugând că încă nu s-a semnat niciun contract. GDF Suez a refuzat să comenteze.

Prodan a spus că Ucraina are nevoie de gaze din Europa ca să-și mărească rezervele. El a spus că în momentul de față în depozite nu intră gaz rusesc.

Ministrul ucrainean a amintit că prin pompare inversă Kievul ar putea primi 20 de milioane de metri cubi de gaze pe zi din Ungaria și Polonia și 50 de milioane din Slovacia.

Reuter amintește însă că Slovacia a exprimat rezerve, spunând că înainte de a discuta problema cu Kievul trebuie să se asigure că va primi banii cuvenți de la Uniunea Europeană și de la Ucraina și că-și va putea ajuta vecina de la est fără să-și încalce contractul cu Gazprom.

Comisarul european al energiei, Guenther Oettinger, a spus vineri că amenințarea rusă la adresa clienților europeni nu trebuie luată prea în serios, pentru că și Rusia are nevoie de banii primiți din vânzarea gazelor sale în vestul Europei – care alcătuiesc cam jumătate din veniturile bugetului rusesc. Oettinger a mai spus că Bruxelles-ul ”lucrează la o soluție” de ajutorare a Ucrainei în problema datoriei pentru gaze în cadrul pachetului de ajutoare cu FMI.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen, a spus astăzi la Bruxelles că „Europa este un client de încredere al gazelor și se așteaptă ca furnizorii să-și respecte angajamentele”.

Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schaeuble, a afirmat la Washington că occidentul ar trebui să acționeze ”unit” pentru ajutorarea economică a Ucrainei. Declarația vine după ce Statele Unite au criticiat joi noile presiuni făcute de Rusia asupra Ucrainei, inclusiv prin scrisoarea președintelui Putin către liderii țărilor europene. În replică, la Moscova Putin a spus, glumeț, că „nu este frumos să citești scrisorile adresate altora”, mai ales când „toată lumea s-a obișnuit să fie ascultat în secret de Statele Unite”.

Putin a adăugat însă că Rusia nu are de gând să oprească livrările de gaze către Ucraina, deși nu exclude ideea de a cere Kievului plata dinainte, și că Rusia își va onora obligațiile contractuale în livrarea gazelor către beneficiarii europeni.

„Noi cu siguranță garantăm îndeplinirea integrală a tuturor obligațiilor față de clienții europeni. Nu noi suntem problema, problema este de a se asigura tranzitul prin Ucraina”, a spus Putin.

Într-o știre bună pentru Ucraina, FMI a anunțat vineri că-i poate împrumuta bani pentru că datoria ucraineană poate fi plătită, cea externă cifrându-se la doar 30% din Produsul Intern Brut al țării, iar datoria totală la 50%.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG