Linkuri accesibilitate

Rusia, România, Ucraina și Nato (contributors.ro)


Timorare la social-democrați și baronii sub anchetă pentru corupție (gandu.info).



Fostul ambasador american in România, James Rosapepe, din perioada 1998-2001, publica un scurt comentariu pe site-ul contributors.ro in care le da dreptate acelor români care ii spuneau cu insistenta la Bucuresti ca Statele Unite sunt naive in ceea ce priveste Rusia si intentiile ei fata de tarile aflate candva in sfera ei de influenta. Fostul diplomat admite ca România a procedat corect muncind un sfert de secol pentru o intrare deplina in structurile euroatlantice. Pentru ca, daca situatia tatarilor din Crimeea si a ucrainenilor ingrijoreaza America, nu este totusi direct problema Americii, in schimb securitatea României ca membru NATO este.

Ziarul Adevarul l-a invitat la Adevarul Live pe senatorul Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, actualmente preşedintele Comisiei Senatoriale pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională la o discutie despre situatia din Estul Ucrainei. Dobritoiu nu crede ca NATO se va implica acolo direct, cu trupe, dupa cum nici Federatia Rusa nu se va aventura pe teritoriul vreunui stat NATO. Dar nu exclude ca Rusia sa declanseze un razboi rece cu granita undeva pe linia Gurile Dunarii - Crimeea - Odesa. Invitatul lui Cristian Unteanu se arata indignat de pozitia liderului Parlamentului European, Martin Schulz, care ar fi indemnat la recunoasterea unui rapt, si anume anexarea Crimeii. Schulz s-a comportat „ca un samsar din domeniul energiei”, spune Corneliu Dobritoiu. Daca cineva in pozitia lui sustine asemenea idei, inseamna ca s-a atins punctul de dezagregare a politicilor europene, e de parere invitatul ziarului Adevarul.

In România, Inalta Curte de Casatie si Justitie a intors din drum decizia Biroului Electoral Central, care ii respinsese candidatura la europarlamentare fostului liberal Mircea Diaconu. Motivul BEC a fost decizia de incompatibilitate pronuntata definitiv de instanta. Motivatia de acum a Inaltei Curti a fost ca definirea incompatibilitatii in legea Agentiei Nationale de Integritate este neclara. Ioana Ene Dogioiu comenteaza consecintele acestei intorsaturi, intr-un articol publicat pe ziare.com. In opinia ei, se deschide un precedent foarte periculos. Inalta Curte mentine interdictia ca Mircea Diaconu sa candideze pentru un post de senator, dar nu vede o problema sa fie votat pentru o alta functie publica, cum este cea de europarlamentar. In acest caz, arata jurnalista, toti incompatibilii n-ar avea de facut decat sa-si schimbe intre ei functiile. „Anticoruptia a suferit o lovitura grea”, este concluzia articolului.

Continua comentariile despre starea de timorare care ar exista in Partidul Social-Democrat, aflat la guvernare, dupa ce mai multi lideri locali au fost arestati si sunt cercetati pentru coruptie. Rodica Ciobanu, de la gandul.info, considera ca numai de ochii lumii mai afiseaza PSD optimism, încredere în sine şi calm. In realitate, ar exista deja un grad de dezintegrare a retelelor care asigurau succesul electoral al PSD. N-ar fi imposibil ca partidul sa nu-si atinga tinta de 35% din voturi la apropiatele europarlamentare, crede Ciobanu. In schimb, este convinsa ca pesedistii vor strange randurile pentru prezidentiale. Chiar si baronii penali vor munci in acest scop, stiind ca numai alegerea lui Victor Ponta la Palatul Cotroceni ii mai poate proteja cat de cat.
XS
SM
MD
LG