Linkuri accesibilitate

„Îi spăl, îi hrănesc, îi trimit la şcoală, îi aşez pe calea lor...”


În curtea familiei Tertiuc la Nisporeni...
În curtea familiei Tertiuc la Nisporeni...

Istoria unei familii cu 20 de suflete: cu microfonul Europei Libere la Nisporeni, în ajunul sărbătorilor de Paște.



Douăzeci pare să fie numărul norocos al familiei Tertiuc, pentru că în casa din Nisporeni, în care se simte pregnant prezenţa lui Dumnezeu prin toate icoanele atârnate pe pereţi, îşi duc traiul douăzeci de suflete – unsprezece fete şi şase băieţi. Aceasta este averea Lidiei şi a lui Viorel Tertiuc. Unsprezece sunt copiii lor biologici, iar şase sunt nepoţii de la sora geamănă a Lidiei, care nu demult a plecat la cele veşnice. Lidia, ajunsă la patruzeci și cinci de ani, spune că i-a fost milă să dea copilaşii într-un orfelinat. De aceea a decis să-i adăpostească pe toţi.

Lidia Tertiuc: „Ai mei sunt unsprezece şi şase ai surorii. A decedat sora, soţul ei trăieşte. Dar eu aşa am decis, să îl pot ajuta: îi spăl, îi
Lidia Tertiuc
Lidia Tertiuc
hrănesc, îi trimit la şcoală, îi aşez pe calea lor. Soţul, clar, e cu două mâini şi se duce la muncă cu ziua prin sat, dar cu 150 de lei nu poate hrăni copiii. Şi eu mi-am pus în gând să am grijă de copii, şi el, şi eu. Pentru că a mai murit o sora de a mea, de cancer, cea mai mare şi au rămas cinci copii. Noi eram fete la mama, trei, și cu părinţii. Și noi am crescut, a fost mai uşor.”

Europa Liberă: Este adevărat că acolo unde sunt copii mulţi, sunt bani puţini, lucru care se observă, din primul moment, în care treci de poarta gospodăriei familiei. Cumnatul Lidiei încearcă şi el să agonisească câte ceva.

Lidia Tertiuc: „Și tatăl copiilor are grijă, împreună cu mine. Altfel nu reuşeşte şi îmi este milă, el este distrus foarte tare, îi scade vederea din cauză că plânge întruna că i-a decedat soţia, tânără, şi a lăsat în urmă şase copilaşi ca brazii.”

Europa Liberă: Când faceţi mâncare, cât gătiţi?

Lidia Tertiuc: „Gătim în două vase mari.”

Europa Liberă: Câtă pâine vă trebuie în zi?
Lidia Tertiuc
Lidia Tertiuc
Lidia Tertiuc: „Treizeci de pâini într-o zi. Dar noi coacem pâine în cuptor. Coacem douăzeci și șase de tăvi şi ne ajunge pe trei-patru zile. Cu mult mai ieftin mă costă pâinea pe care o coc în cuptor.”

Europa Liberă: În caz contrar, cât ar trebui să scoateţi din buzunar numai pentru pâine?

Lidia Tertiuc: „Numai pentru pâine 100 de lei pe zi.”

Europa Liberă: Mămăligă faceţi?

Lidia Tertiuc: „Facem. Ceaunul de zece kilograme.”

Europa Liberă: Vă este frică de sărăcie?

Lidia Tertiuc: „Nu. Mi-am luat inima în dinţi şi nu mi-e frică. Mult m-a ajutat domnul Andrei Trifan. Foarte mult m-a ajutat omul acesta, păcat să zic ceva.”

Europa Liberă: Domnule Andrei Trifan, sunteţi om de afaceri, aţi venit printre primii în ajutor. Ce v-a sensibilizat?

Andrei Trifan: „De dumnealor am auzit, vreo doi ani în urmă. Şi am fost interesat să văd cum trăiesc ei. Şi mi s-a făcut milă. Veneau băieţii la mine să-i primesc la lucru. Din clasa a patra ei deja veneau sâmbăta, duminica, ca să facă un bănuţ.”

Europa Liberă: Douăzeci de persoane într-o familie. E uşor să te descurci?

Andrei Trifan: „Foarte greu. Eu, când am venit şi am văzut
condiţiile, îmi jucau ochii în lacrimi. Pe urmă, nu puteam fără dânşii. Parcă era familia mea. Sunt oameni muncitori, e curăţel, cum vedeți, aici copiii sunt liniştiţi.”

Europa Liberă: De greutăţi nu se tem? Sărăcie nu-i sperie? Nici nu-i domină?

Andrei Trifan: „Nu. Eu nu se tem de greutăţi, sunt obişnuiţi, căliţi, deştepţi, foarte muncitori, responsabili. Eu chiar, dacă vedeţi băieţelul acela este clasa a noua, îl lăsam la sezon în locul meu. El coordona cu oamenii, intrase în ritm, doi ani a lucrat la mine.”

Europa Liberă: Au viitor aceşti copii?

Andrei Trifan: „Cred că au. Fiindcă sunt stăruitori, energici. Unde sunt copii mulţi, sunt puţin mai căliţi şi poate vor ajunge dintre aceşti copii şi în conducere.”

Europa Liberă: Cred că oricine îşi face drum pe la casa cu mulţi copii are de învăţat o lecţie importantă – cea a seninătăţii. Pentru că, în ciuda greutăţilor evidente şi a problemelor materiale cu care aceşti nisporeneni se confruntă, ei ştiu să zâmbească. În ospeţie la această familie a venit cu daruri Michael Zikeli, preşedintele CONCORDIA Moldova, cel care îşi dedică întreaga viaţă luptei pentru eliminarea sărăciei.
Michael Zikeli: „Mă bucur că această familie şi doamna Lidia au spus: „Nu dăm copiii de la sora la casa de copii, îi primim la noi”. Acesta este un semn foarte clar. Există şi ajutorul. Dacă prim-ministrul se ocupă de situaţia aceasta, dacă primarul, dacă liderul din localitate, toată lumea dacă ajută puţin, noi reuşim uşor să susţinem această familie. Ce mă bucură pe mine este că eu intru în această casă şi văd aici doi copilaşi frumoşi, îngrijiţi. Cu susţinerea societăţii, vor avea un viitor bun...”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeţi că ei aşteaptă peştele sau undiţa?

Michael Zikeli: „Eu văd aici o familie de gospodari. Sunt multe neajunsuri, douăzeci de guri mănâncă mult şi aceasta este clar, dar eu văd că ei sunt gospodari.”
Europa Liberă: Michael Zikeli a promis că, în câteva zile, va cumpăra o văcuţă pe care o va dona acestei familii.

Lidia Tertiuc: „Mulţumim Fundaţiei CONCORDIA Moldova. O văcuţă, un purceluş şi o găină ne-ar prinde bine. Noi am avut găini, dar ni le-au mâncat vulpile, dihorii. Nu trebui să-i ocărâm, fiindcă îţi mănâncă iar.”

Europa Liberă: V-ar salva situaţia în familie o văcuţă?
Lidia Tertiuc cu una din fiicele ei
Lidia Tertiuc cu una din fiicele ei
Lidia Tertiuc: „Clar că ne-ar salva. La noi familia tot a fost mare, unsprezece copii am fost, şi mama cu brânză, cu lapte, cu o gură de smântână ne mai hrănea, şi, până era mâncarea gata, ne astâmpăram, altfel se începea gălăgia.”

Europa Liberă: Ce viitor vreţi să aibă toţi aceşti şaptesprezece copilaşi, sufleţele?

Lidia Tertiuc: „Să înveţe, să ajungă ceva, să muncească.”

Europa Liberă: Statul trebuie să se implice şi el, şi să întindă o mână de ajutor?
Lidia Tertiuc: „Primim ajutor social, 4.700 de lei, lucrez servitoare cu 300 de lei, şi soţul, care are grupa II de invaliditate, primește 171 de lei. Mă bucur mult de copii, fiindcă ne respectă.”

Europa Liberă: Reuşesc şi la ore, şi acasă?

Lidia Tertiuc: „Reuşesc şi ore, şi acasă, şi joaca. Au timp şi pentru joacă.”

Europa Liberă: Ce vă doriţi cel mai mult azi?

Lidia Tertiuc: „Sănătate şi pace.”

Europa Liberă: Dacă a spus cineva vreodată că a avea copii mulţi e necaz mare, pentru că îţi mănâncă şi urechile, ar trebui să treacă neapărat pe la familia Tertiuc, pe care am vizitat-o şi noi, cei de la Europa Liberă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG