Linkuri accesibilitate

UE-Rusia-Ucraina: echilibristica ideologică a lui Martin Schulz


Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz

Schulz vine din Partidul Social Democrat din Germania (SPD), partid care a dat unul din cei mai convinşi susținători ai lui Putin, fostul cancelar Gerhard Schröder, care ulterior a căpătat o funcţie înaltă în Gazprom.


Comisia Europeană a decis astăzi să creeze un „grup de sprijin pentru Ucraina”. Activitatea Grupului de sprijin ar putea fi extinsă, de asemenea, la Georgia și Republica Moldova, cele două țări sau Parteneriatul estic care vor semna în curând un acord de asociere cu UE.

Cu toate acestea, o serie de voci se aud din interiorul instituțiilor UE care susțin o atitudine complezentă a Occidentului față de Moscova. Astfel, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat, marți, că „pentru moment”, el se opune unor noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Menționând „interese comune” între Uniunea Europeană și Rusia, Schulz a spus că după el „credibilitatea” blocului depinde de luarea unor decizii corecte. „Nu este momentul ca UE să ia noi sancțiuni”, a spus Schulz.

„Rusii”, a continuat Schulz, vor să „facă bani prin exportul de energie, pentru că au nevoie de fonduri pentru a investi în țara lor, și pentru a face asta, le trebuie investiții din Europa, astfel încât există interese comune”. Așadar - nu trebuie noi sancțiuni.

Remarcile lui Schulz au revelat o ruptură profundă în rândul socialiștilor europeni cu privire la atitudinea de adoptat față de Rusia. Multe partide socialiste europene naționale sunt nemulțumite față de atitudinea împăciuitoristă a eșaloanelor superioare ale grupului transnațional socialist față de Rusia. Martin Schulz însuși, care e propunerea socialiștilor europeni pentru funcția de președinte al Comisiei UE, mai e criticat și pentru tendințele sale dictatoriale ca șef al Parlamentului UE. Schulz vine din Partidul Social Democrat din Germania ( SPD ), partid care a dat unul din mai convinşi susținători ai lui Putin, fostul cancelar Gerhard Schröder, care ulterior a căpătat o funcție înaltă în Gazprom din Rusia, iar acum este președintele consiliului de administrație al Nord Stream, trustul rusesc, după ce a susținut cu fermitate proiectul conductei Nord Stream în timp ce el, Schröder, a fost la putere .

Alte partide trans-naționale europene sunt de asemenea divizate. Așa sunt conservatorii — Partidul Popular European, PPE — unde Putin a avut o vreme mari susținători, precum fostul premier italian Silvio Berlusconi. Astăzi, în PPE, Putin dispune de sprijinitori taciți, precum maghiarul Viktor Orban. Rusia este un mare investitor in infrastructura energetică a Ungariei.

La fel, la nivelul capitalelor, al țărilor membre, țări precum Ungaria, Bulgaria și Cipru, dar și Italia și Spania, sunt extrem de reticente la ideea înăspririi sancțiunilor împotriva Rusiei. Unitatea europeană în acest caz va fi greu de obținut.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG