Linkuri accesibilitate

„24 de ore din 24, televiziunile ruse de stat scuipă megatone de venin şi ură” (Ziarul Național)


O compania acuzată că ar fi încercat să exporte în Rusia 13 tone de carne de porc afumată produse din materie primă importată din Germania (Adevărul).



Într-un articol de opinie de pe pagina electronică a „Ziarului Naţional”, Petru Bogatu prezintă mai multe argumente pentru care Republica Moldova ar trebui să urmeze exemplul Letoniei şi cel al Lituaniei, ţări în care, din 8 aprilie 2014, a fost suspendat postul de televiziune RTR Rossia. „24 de ore din 24, televiziunile ruse de stat scuipă megatone de venin şi ură în spaţiul informaţional de la noi. Republica Moldova, agresată mediatic de Moscova de ani buni, a devenit, în urmă anexării Crimeii, o ţinta predilectă a unei campanii furibunde de dezinformare a publicului şi de intoxicare a cercurilor politice”, notează autorul.

Printre argumentele invocate de Petru Bogatu în favoarea sancţionării televiziunilor ruse este şi faptul că acestea „justifică cotropirea şi anexarea teritoriului unui alt stat suveran”, dar şi că „emisiunile televiziunilor de stat de la Moscova conţin retorică şovină, instigare la intoleranţă etnică şi îndemnuri la separatism”.

Editorialul de pe pagina electronică a ziarului „Evenimentul Zilei” observă, sub semnătura lui Romeo Crâşmaru, că „moldovenii pot depăși neplăcerile create de faptul că nu mai pot munci în Federația Rusă, așa cum o făceau până acum” odată cu liberalizarea vizelor. Argumentul autorului este că, de fapt, chiar dacă regimul liberalizat de vize nu presupune şi dreptul de muncă, cei care călătoresc în UE vor putea, cu un anumit efort, căuta şi primi permise de muncă în unul din cele 26 de state europene. „Dacă Republica Moldova își va putea obține, într-o bună zi, și independența energetică (chiar și parțială), se poate spune că s-a închis, pentru totdeauna și pe dinafară, o ușă spre trecut, spre acel trecut întunecat de comunism și bolșevism”, opinează Romeo Crâşmaru.

Vicepreședintele Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Marian-Jean Marinescu, care s-a aflat ieri la Chişinău, a fost invitatul unei emisiuni a portalului „Unimedia”. Şi a susținut că Republica Moldova poate obține statutul de țară candidată la UE în anul 2015. Asta ar depinde totuşi, potrivit europarlamentarului, de rezultatele alegerilor parlamentare din acest an, dar și de voința politică de la Chișinău. Potrivit oficialului, Moldova poate concura cu statele din Balcani în ce privește aderarea la UE. „Era evident de multă vreme că viitoarea aderare, când va fi ea, va fi cea pentru statele din Balcani. Șansa de a prinde un asemenea tren era să aduci Moldova la același nivel, în același pachet. Şi asta am încercat să facem în această perioadă”, a declarat politicianul.

Cotidianul „Adevărul” a discutat despre decizia Serviciului federal de control veterinar şi fitosanitar de la Moscova care a interzis accesul mezelurilor din Moldova pe piaţa rusească cu Ion Sula, directorul Agenţiei Naţionale privind Siguranţa Alimentelor, şi cu Maria Pascova, directorul Carne-Sud din Tvardiţa, Taraclia, compania acuzată că ar fi încercat să exporte în Rusia 13 tone de carne de porc afumată produse din materie primă importată din Germania, dar care provenea din Belgia. Nu respectă cerinţele Uniunii Vamale şi fac reexport de carne din UE, a spus serviciul de control veterinar rus. Nu s-a încălcat nicio normă, afirmă pe de altă parte demnitarul de la Agenţia Naţională privind Siguranţa Alimentelor, citat de publicaţie. Este, mai degrabă, o decizie politică, crede şi proprietara firmei din Taraclia.

Tot din „Adevărul” aflăm că după 20 de ani în care Moldova nu a avut un serviciu de ambulanţe aeriene din cauza lipsei elicopterelor sanitare, acum îl va avea. Primul elicopter sanitar din dotarea serviciului de aviaţie sanitară din Moldova va transporta, de la începutul lunii mai, gravidele cu complicaţii, victimele accidentelor şi alţi pacienţi în stare gravă. Costurile de zbor vor fi acoperite de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Citat de „Adevărul”, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, susţine că pentru renovarea elicopterului, vechi de 17 ani, Moldaeroservice a cheltuit 300.000 de lei. Directorul întreprinderii susţine că peste o lună va fi gata şi un elicopter Mi-2 de rezervă, care va opera tot în cadrul Aviasan, iar spre toamnă ar putea fi cumpărat şi al treilea elicopter.
XS
SM
MD
LG