Linkuri accesibilitate

Relațiile moldo-ruse (Adevărul, Ziarul Național)


Un interviu cu Victor Bulgar, protestatar bătut cu bestialitate în aprilie 2009 (Jurnal de Chișinău).



Victoria Dodon şi Ion Preaşcă scriu în „Adevărul” despre refuzul temporar al Tiraspolului de se mai antrena în formatul de negocieri „5+2” şi despre opţiunea pentru „divorţ civilizat” dintre regiunea Transnistreană şi restul Republicii Moldova a administraţiei separatiste. Autorii analizează în grupajul publicat mai multe aspecte ale relaţiilor de ultimă oră dintre Chişinău şi Tiraspol. O ştire din acelaşi cotidian anunţă despre faptul că „Rosselhoznadzor”, Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia, a avertizat autorităţile de la Chişinău că ar putea interzice importul produselor din carne de porc din Republica Moldova”.

În timp ce lumea îşi face griji pentru destinul Republicii Moldova, încercând să anticipeze o lovitură militară din partea Rusiei, Moscova schimbă macazul, vrând să dea impresia că nutreşte numai gânduri bune faţă de moldoveni, scrie în „Ziarul Naţional” Nicolae Negru. Potrivit lui, Rusia curtează Chişinăul, după ce îl acuzase, la pachet cu Kievul, că ar sufoca Transnistria, că ar bloca tranzitul economic şi circulaţia cetăţenilor ruşi din regiunea transnistreană. Sugestia editorialistului faţă de autorităţile de la Chişinău este ca, fără a refuza dialogul, să evite de a-şi asuma rolul de „idiot util” al Rusiei, care încearcă să se comporte ca şi cum nu ar fi ocupat o parte a teritoriului unui stat „frăţesc”.

Un alt autor de la „Ziarul Naţional”, Vasile Gârneţ, apreciază, între altele, că „actuala putere, greu de menţinut într-o „barcă”, o coaliţie în care se negociază cu dificultate – dovadă şi numeroasele crize care au scuturat-o în aceşti ani –, s-a concentrat mai ales pe succesele de politică externă, imediat cuantificabile în relaţia cu Occidentul, şi a neglijat puncte importante din agenda internă, în care reforma justiţiei a fost şi rămâne o urgenţă”.

Un editorial publicat de „Jurnal de Chişinău” avansează ideea unei adresări a parlamentarilor noştri către autorităţile sferei informaţionale ruseşti: odată ce în Rusia nu există presă liberă şi televiziune liberă, odată ce nu există pluralitate de opinii, Moldova nu poate accepta difuzarea emisiunilor informative şi analitice ale televiziunilor ruseşti. „Renunţaţi la legile care penalizează jurnaliştii pentru opinii critice la adresa guvernării. Permiteţi deschiderea posturilor de televiziune şi radio independente. Şi atunci noi vă vom oferi cu generozitate spaţiul nostru informaţional, precum îl oferim televiziunilor româneşti, franceze, americane, germane”, se mai arată în scrisoarea imaginară adresată elitei politice ruseşti de către redacţia ziarului.

Svetlana Corobceanu semnează în „Jurnal de Chişinău” un interviu cu Victor Bulgar, unul dintre tinerii care au protestat şi au fost bătuţi cu bestialitate în comisariate după protestele din aprilie 2009. „Victor Bulgar, - precizează autoarea - a fost reţinut şi bătut cu bestialitate în Comisariatul de poliţie Buiucani în seara de 8 aprilie 2009. În urma bătăilor, s-a ales cu probleme grave de sănătate. Doi ani a trăit cu accese de panică. […] În plus, a fost operat la coloana vertebrală”. „…Deşi n-au fost pedepsiţi organizatorii şi n-au fost traşi la răspundere poliţiştii torţionari, Victor nu disperă, consideră că protestele din 7 aprilie 2009 nu au fost zadarnice”, mai susţine autoarea.

Banca Mondială a diminuat prognoza de creştere a PIB-ului Moldovei pentru anul curent cu 2%., scriu în „Kommersant.md”, Inna Kîvîrjik şi Natalia Melnic. Potrivit autoarelor, specialiştii BM explică această scădere prin factori interni şi externi. […] În acelaşi timp, Ministerul Economiei continuă să considere realist vechiul său pronostic - 4%”.

„Kommersant.md” a transmis textual on-line apelul anual al preşedintelui autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, Evgheni Şevciuk, adresat „poporului transnistrean”. Mesaj în care liderul transnistrean şi-a repetat apelul de recunoaştere a Transnistriei ca stat şi de „divorţ civilizat” cu Chişinăul.
XS
SM
MD
LG