Linkuri accesibilitate

Fotbalul românesc, la fel de corupt ca politica


…numai că în cazul fotbalului se învârt bani mult mai mulți.


O perchiziție a procurorilor români la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal făcută astăzi la prima oră a dus în cele din urmă la încătușarea lui Mititcă Dragomir, abia schimbat din fruntea Ligii, instituție asupra căreia planează tot mai multe semne de întrebare. Fotbalul românesc a intrat de mai multă vreme într-un con de umbră, nu doar fiindcă rezultatele internaționale sunt de mâna a doua, ci mai ales din cauza afacerilor pe care le fac proprietarii cluburilor în cârdășie cu organizațiile centrale de profil pe spezele celui mai preferat joc sportiv autohton.

La nici o lună de la condamnarea definitivă la închisoarea a unuia dintre cei mai mari fotbaliști români, Gică Popescu, fost căpitan al echipei FC Barcelona, scandalul fotbalului se reia. De data aceasta procurorii suspectează că Liga Profesionistă de Fotbal a fost prejudiciată cu trei milioane de euro la vânzarea unor pachete din drepturile de televizare a meciurilor, prin crearea unui circuit fictiv de intermediere a tranzacției, în condițiile în care, în realitate, tranzacția s-a făcut prin negociere directă. 11 case și sedii de firme au foste perchiziționate de procurori și polițiști și alte șapte persoane din lumea fotbalului românesc au fost interogate astăzi sub acuzațiile de spălare de bani și delapidare. Este vorba despre vinderea drepturilor de televizare a unor meciuri de fotbal din Liga I, în perioada 2011-2013. Între altele se caută o șapgă de pesete două milioane de euro: cine a luat-o și cine a dat-o, iată ce trebuie să demonstreze procurorii de pe lângă Tribunalul București.

Pentru echipele românești din prima ligă drepturile de televizare le asigură în proporție de 60 la sută bugetul pentru a supraviețui într-o perioadă care devine din ce în ce mai complicată din punct de vedere economic. Suma anuală recent încasată de aceste echipe din drepturile de televizare a meciurilor se ridică la 27 de milioane de euro. Totuși în 2011, Dumitru Dragomir, pe-atunci șef al Ligii Profesioniste a reușit să vândă către RCS, o firmă de cablu din România care are mai multe canale, inclusiv unul de sport, drepturile TV ale primei Ligi pentru 100 de milioane de euro.

Cel care a intermediat afacerea, Adrian Tărău, fiul unui fost fruntaș socialist din anturajul fostului premier Adrian Năstase a declarat la vremea respectivă că nu el a luat comisionul de peste 2 milioane de euro ci firma cu care a lucrat Liga pentru a perfecta această afacere (Capital Properties, condusă de Mihai Corbu). Comisionul ar fi fost aprobat, însă, de Adunarea Generală a Ligii, precizează un fost vicepreședinte al organizației (Alexandru Boc). Mitică Dragomir, fost șef al Ligii Profesioniste de Fotbal până la alegerile de acum o lună și jumătate este reținut de procurori cu o propunere de rămânere în arest preventiv pentru 29 de zile. El este faimos pentru aroganța discursului, pentru leafa de 15 mii de euro pe lună pe care a luat-o de la Ligă, dar și pentru că ani de zile a fost parlamentar din partea Partid extremist România Mare.

Ultimele dosare finalizate de autoritățile judiciare sugerează că problemele corupției din fotbal sunt la fel de mari ca cele din politică, numai că în cazul fotbalului se învârt bani mult mai mulți.
XS
SM
MD
LG