Linkuri accesibilitate

74% din etnicii ruși din Ucraina afirmă că nu resimt nici o presiune sau amenințare din cauza limbii vorbite


Potrivit unui recent sondaj efectuat de Baltic Survey/Gallup Organization și ale cărui rezultate au fost date astăzi publicității, 66% din etnicii ruși din Ucraina afirmă că nu resimt nici o presiune sau amenințare, 74% răspunzînd că nu se simt amenințați în nici un fel din cauza limbii vorbite. 81% din cei intervievați (61% în estul Ucrainei) au răspuns că nu sprijină decizia Rusiei de a trimite trupe pentru a-i proteja pe vorbitorii de limbă rusă.
Sondajul constată o creștere în ultima lună a procentajului celor care susțin o apropiere mai mare de Uniunea Europeană. 52% din respondenți s-au pronunțat în favoarea alăturării la UE, în comparație cu 41% în februarie. Deși diviziunile între estul și vestul Ucrainei se mențin, 53% din cei intervievați au răspuns că în cazul unui referendum ar vota pentru intrarea în UE, în timp ce numai 28% au manifestat intenții de vot în favoarea Uniunii Vamale.
68% dintre respondenți consideră referendumul desfășurat în Crimeea drept o tentativă de a fractura Ucraina și o amenințare pentru independența ei, o opinie împărtășită în proporție de 40% în regiunile din est și 48% în cele din sud. Peste jumătate din totalul celor intervievați (54%) consideră acțiunile Rusiei drept o invazie și o ocupare a Ucrainei independente.
Sondajul a fost efectuat în perioada 14-26 martie în toate regiunile Ucrainei, inclusiv în Crimeea, pe un eșantion de 1200 de rezidenți permanenți ai Ucrainei, în vîrstă de peste 18 ani și cu drept de vot. Marginea de eroare este de plus/minus 2,8%, iar rata răspunsurilor a fost de 63%. Sondajul a fost finanțat de Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite.
XS
SM
MD
LG