Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Scanner biometric la ambasada ungară de la Chișinău.
Scanner biometric la ambasada ungară de la Chișinău.

O săptămână politică dominate de o nouă moțiune de cenzură eșuată și de confirmarea ridicării vizelor europene.



După lungul drum al Moldovei către liberalizarea vizelor - luminiţa din capătul tunelului - începând cu 28 aprilie cetăţenii moldoveni, posesori ai paşapoartelor biometrice, vor putea călători fără vize în spaţiul Schengen. În opinia jurnalistei Elena Robu, moderatoare la portalul de ştiri Unimedia, acesta este indiscutabil evenimentul care a marcat această săptămână:

„Trebuie să recunoaştem că este un succes al actualei guvernări, dar am avut de câştigat şi de pe urma acestei conjuncturi geopolitice regionale, mă refer aici la situaţia din Ucraina, oricât de cinic ar suna acest lucru. Nu ştiu dacă era nevoie neapărat să ieşim în stradă să jubilăm aşa cum ne sugera un europarlamentar române, dar totuşi am aşteptat mai multă reacţie din partea societăţii. Probabil acest lucru se va produce pe 28 aprilie când sute de oameni vor dori să fie primii cei care beneficiază de regim liberalizat de vize cu UE.”

Pentru Nicolae Negru, editorialistul de la „Ziarul Naţional”, eliminarea vizelor este ridicarea cortinei simbolice între Republica Moldova şi UE:

„A fost o cortină birocratică, dar oricum cetăţenii Republicii Moldova au resimţit-o, într-un fel nu se simţeau bine în spatele acestei cortine. Asta ar însemna că ne-am apropiat, am făcut încă un pas spre UE. e un prim pas palpabil pe care îl poate sesiza fiecare cetăţean al Republicii Moldova.”

„Teme-te de ruşi, chiar şi atunci când vin cu un dar”, sugerează editorialistul Nicolae Negru referindu-se la declaraţia făcută duminică de şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, care a anunţat, în numele său şi al secretarului de stat american John Kerry, eforturi comune pentru un statut special al regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova unite, suverane şi neutre.

„Nu e o declaraţie nouă, dar nu trebuie să uităm de contextul foarte critic, când Rusia se manifestă ca un agresor, când şi-a concentrat trupele la frontiera cu Ucraina, când încearcă să rezolve criza din Ucraina în folosul său, prin federalizarea Ucrainei şi prin oficializarea limbii ruse. Acelaşi lucru, dar cu alte mijloace se încearcă în Republica Moldova. Atunci când vin asemenea iniţiative din partea Rusie trebuie să vedem de ce vin ele acum. De ce ar vrea Rusia să ne dăruiască Transnistria. Iată acest „dar” trebuie să-l analizăm foarte bine şi să fim foarte prudenţi înainte de a decide să-l acceptăm sau nu.”

Tot Nicolae Negru sugerează că nu trebuie trecută cu vederea, chiar şi dacă a picat, recenta moţiune de cenzură a opoziţiei comuniste bazată pe un motiv fals – cel că guvernul s-ar fi alăturat sancţiunilor occidentale la adresa unor înalţi demnitari de la Moscova:

„Se poate vorbi despre o victorie morală a actualei guvernări şi acum parcă apare primul indiciu cu actuala guvernare ar putea câştiga viitoarele alegeri. Pe de altă parte asta vorbeşte despre impasul tactic şi strategic în care se află PCRM. În acest moment de incertitudine, în acest moment de ameninţare chiar la existenţa Republicii Moldova să vii cu asemenea iniţiativă vorbeşte fie că PCRM nu gândeşte bine, fie că exprimă interesele altui stat, a Rusiei.”

„Un spectacol” cam aşa pot fi calificate în opinia lui Nicolae Negru audierile parlamentare de vineri pe marginea violenţelor din aprilie 2009. „Dau impresia de formalism”, conchide editorialistul.
Previous Next

XS
SM
MD
LG