Linkuri accesibilitate

Din 1989 pînă la invadarea Crimeii, statele occidentale s-au purtat cu mănuși cu Rusia (Ziare.com)


Moldova - Newsstand in Chisinau, 2009
Moldova - Newsstand in Chisinau, 2009

Aniversarea primului deceniu de apartenență la NATO a României a coincis cu anexarea Crimeii de către Rusia (Evenimentul zilei)



Intr-un comentariu pentru Ziare.com, Emilian Isaila porneste de la o declaratie a unui oficial NATO, ca Rusia ar putea ataca Ucraina in cateva zile, si de la consideratiile unui jurnalist american, care nu vede decat o signura cale de a scurtcircuita intentiile expensioniste ale lui Vladimir Putin> sanctiunile economice impuse la unison de Statele unite si Uniunea Euopeana. Din pacate, aceasta formula de blocare dureaza. Pana ar intra in vigoare, Putin ar putea discune ocuparea unor noi teritorii, sa spunem Republica Moldova si Estul Ucrainei, asa ca, arata comentatroul de la Ziare.com, ultima reduta de aparat de catre Uniunea Europeana, si cea mai importanta, ar fi România. Din 1989 pana la invadarea Crimeii, statele occidentale s-au purtat cu manusi cu Rusia, cumva recunoscatoare ca ca au decis sa ingroape comunismul si sa elibereze tarile din est, iar in cazul Germaniei, ca Gorbaciov nu s-a opus reunificarii. Autorul comentariului de la ziare.com vede o stare de asteptare tensionata: nu se stie daca Putin va merge pana la capat, declansand un nou cataclism istoric, sau se va opri cu o clipa inainte sa fie prea tarziu.

Sever Voinescu comenteaza in „Evenimentul zilei” modul in care a fost aniversat in România primul deceniu de aparteneta la NATO. Penibil, ar fi cuvantul. In primul rand penibil pentru ca aniversarea coincidea cu anexarea Crimeii de catre Federatia Rusa, iar asta ar fi trebuit sa faca loc reflectiei. I nal doilea rand pentru ca memoria scurta a romanilor a facut ca nimeni, niciun comentator sua politician, s anu s eoboseasca sa faca bilantul enormelor progrese inregistrate de Romania, in aceasta perioada. Nici macar numele militarilor romani care au murit in teatrele de razboi nu a fost omagiat, daca tot de bilanturi pozitive nu a avut nimeni chef.

Apatia vizibila in legatura cu aniversarea admiterii in NATO se explica prin agitatia politica din preajma alegerilor. Cristian Campeanu discuta in „România liberă” despre arestarile de ”baroni locali” apartinand puterii ca despre un element de erodare rapida a pozitiei lui Victor Ponta. Premierul s-ar fi ”xocotat” în varful unui esafodaj alcatuit din reteaua de coruptie a acestor potentati locali. Tocmai aceasta ”butaforie” ar fi inceput sa se dezintegreze si, spune comentatorul, procesul este abia la inceput. IN aceste conditiil, miza reala a acestui an electoral sunt alegerile prezidentiale si nimic altceva, pentru ca, scrie Campeanu, ”este crucial ca în toamnă să avem un președinte care să preia de la Băsescu misiunea de a garanta independența și instrumentele legale de acțiune ale instituțiilor anticorupție”. Accentul astfel pus atrage atentia ca eforturile opozitiei nu mai trebuie concentrate pentru scoaterea de la putere a lui Ponta, ci pe alegerea unui sef de stat care sa continue procesul de asanare a coruptiei. Din pacate, ingrijorare aeste mereu aceeasi: dreapta politica nu pare sa aiba in vedere un candidat cu profilul adecvat.
XS
SM
MD
LG