Linkuri accesibilitate

Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret la a 18-a ediției


„Sufletul mă doare. Câte cărţi frumoase sunt şi bibliotecile acum sunt sărace, vă închipuiţi aşa ceva?...”



Incepand de astăzi si pana pe 6 aprilie, centrul expozitional Moldexpo din Chisinau gazduieste a 18-a editie a Salonului International de carte pentru copii si tineret. Anul acesta vor fi prezente peste 150 de edituri din nouă tari, care vor afisa titluri de carte din toate domeniile. Primii 15 mii de copii care vor pasi pragul Salonului vor primi carti gratuite. Tamara Grejdeanu a discutat cu mai multi vizitatori ai Salonului.

Tarabele cu cărţi au fost asaltate, imediat după ceremonia de deschidere,
de copiii care au venit împreună cu profesori şi bibliotecarii din şcoli să vadă oferta din acest an, căutând-si cărţile preferate – cele cu poezii, poveşti sau enciclopedii. Acest tablou combate cu uşurinţă ideea că interesul copiilor pentru lectură scade, iar cartea este marginalizată în competiţia cu tehnologiile informaţionale.

Aurelia Danalache, bibliotecară la liceul „Ginta Latină”, îmi spune că avantajele expoziţiilor de carte trebuie exploatate din plin, întrucât este o bună ocazie de a interesa copiii şi de a suplini titlurile de carte din bibliotecă: „Ne interesează toată cartea bună şi am venit să procurăm. Am avut o sărbătoare - Ziua bibliotecii, de unde am acumulat nişte bani. Este puţin mai ieftină cartea şi avem posibilitatea de a merge într-un loc unde sunt edituri multe, de unde ne putem alege ceea ce ne trebuie.”

Europa Liberă: Care mai sunt necesităţile unei biblioteci, când se zice că, cartea este în competiţie cu ceea ce oferă internetul?

Aurelia Danalache: „Tocmai de atâta şi venim la salon, căutăm ceva nou, ceva recent apărut care să poată să-i cointereseze pe elevi, să-i atragem cât de cât, să-i dezbatem de la calculator.”

Vizitarea salonului de carte a devenit o tradiţie pentru elevii din capitală dar şi din suburbii. Împreună cu profesoara Viorica Răileanu, elevi ai claselor primare din Cricova s-au grăbit să cunoască ofertele editurilor şi să facă achiziţii. În discuţia cu profesoara aflu că mulţi elevi au adunat bani deoparte anume pentru a-şi cumpăra cărţile dorite: „Venim în fiecare an la acest salon de carte şi copiii aşteaptă cu nerăbdare această vizită, ei întotdeauna se întorc cu cărţi minunate pe care le citesc şi le prezintă în cadrul orelor de limbă şi literatură română, astfel trezind interesul pentru lectură şi celorlalţi colegi. Deci, o carte bună este întotdeauna solicitată, la orice preţ, dar mai ales dacă este posibilitate de a le cumpăra mai ieftin, bibliotecarii se folosesc de această oportunitate, dar şi copiii.”
Stau de vorbă cu câţiva elevi de la Școala Grigore Vieru, care îmi spun că au avut şi un motiv în plus pentru a fi prezenţi la expoziţie, au primit în dar cartea „Aşchii de cer” scrisă de Nicolae Dabija:

„Noi am venit cu intenţia de a-l cunoaşte mai bine pe Nicolae Dabija. Am venit să cumpărăm cărţi, să ne mai uităm ce a mai apărut nou şi pentru a primi o nouă carte de a lui Nicolae Dabija – „Aşchiile de cer”.” „Am reuşit să ne cumpărăm multe cărţi, dar noi sâmbătă şi duminică vom veni iarăşi.”

O noutate a acestei ediţii a salonului de carte este faptul că mai multe biblioteci publice vor primi o donaţie de 2000 de exemplare din colecţia „Biblioteca Ion Creangă”. Una din bibliotecile care au o mare nevoie de carte este şi cea din Ghidighici.

Directorea Maria Tătăru recunoaşte că nu prea are ce le propune elevilor iar la salonul de carte a venit cu speranţa de găsi reduceri mari din partea editurilor: „Sufletul mă doare. Câte cărţi frumoase sunt şi bibliotecile acum sunt sărace, vă închipuiţi aşa ceva, cum să ajungă cartea la cititor. Vasile Romanciuc carte nouă, Aureliu Busuioc, carte nouă, Spiridon Vangheli şi cartea nu poate ajunge la cititor. Prea exagerate unele sunt. Noi înţelegem că o carte nu se editează atât de uşor.”

Europa Liberă: Cum se reînnoieşte fondul unei biblioteci şcolare?

Maria Tătăru: „Din donaţii, şi pentru micuţi nu am cărţi.”

Agenda salonul de carte mai include prezentări pentru copii dar şi ateliere tematice pentru profesori şi bibliotecari, cum ar fi cea de mâine, cu genericul „Servicii inovative de bibliotecă pentru copii şi adolescenţi”. De altfel, de curând a fost lansat programul naţional Novateca, menit să modernizeze bibliotecile din sate. În cadrul etapei de pilotare, au participat peste 60 de biblioteci, care au primit calculatoare, au fost conectate la reţeaua de internet şi au mărit spectrul de servicii prestate. În rezultat, spun managerii, a crescut numărul vizitatorilor iar tinerii şi-au schimbat atitudinea faţă de bibliotecă.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG