Linkuri accesibilitate

Dosarul „Pădurea Domnească”, după 24 de ședințe (Ziarul de Gardă)


Concepţia de reformă a Procuraturii a fost definitivată (IPN)



„Adevărul” analizează, citând mai mulţi jurişti, iniţiativa liderului Partidului Liberal-Democrat din Moldova, Vlad Filat, de anulare a termenului de prescripţie pentru dosarele din timpul evenimentelor din aprilie 2009.

Toţi spun că proiectul este un truc electoral şi că eventualele modificări nu vor poate fi aplicate retroactiv. Iată doar una din aceste păreri: „E o lege care din start nu poate fi aplicată retroactiv cazurilor din 7 aprilie. Legea penală care înăspreşte pedeapsa sau înrăutăţeşte situaţia persoanei vinovate de săvârşirea unei infracţiuni nu are efect retroactiv. Chiar dacă modificarea va fi operată, ea nu va fi aplicată acelor cazuri“, susţine Valeriu Pleşca, avocatul familiei lui Valeriu Boboc, tânărul omorât în timpul protestelor violente din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.

Concepţia de reformă a Procuraturii a fost definitivată, anunţă o ştire IPN. În scurt timp documentul elaborat de un grup parlamentar de lucru din care au făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Procuraturii Generale, societăţii civile şi mediului academic, urmează să fie discutat în Parlament, după care vor fi elaborate mai multe modificări legislative, inclusiv în Constituţie. Preşedintele Legislativului, Igor Corman, a îndemnat deputaţii să înregistreze cât mai repede iniţiativele pentru ca acestea să treacă toate procedurile parlamentare până la sfârşitul actualei sesiuni.

Agora.md citează portalul de limbă engleză Alliance News potrivit căruia UE și SUA vor iniția acțiuni comune cu privire la securitatea energetică a Europei, inclusiv a celor mai vulnerabili vecini ai săi, Ucraina și Republica Moldova. Declarațiile în acest sens au fost făcute miercuri, 2 aprilie, în cadrul reuniunii Consiliului pentru energie UE-SUA, la o zi după ce Rusia a majorat brusc prețul la gazele naturale pentru Ucraina. Secretarul de stat american, John Kerry, a denunțat folosirea energiei în calitate de armă politică. Potrivit oficialului american, livrările de petrol și gaz trebuie să fie asigurate în întreaga lume, pentru a preveni utilizarea lor în calitate de pârghii politice sau instrumente de agresiune. La rândul său, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a declarat că cele două părți vor discuta cu privire la inițierea unei acțiuni comune astfel încât să fie consolidată securitatea energetică a Europei, „inclusiv a celor mai vulnerabili vecini ai săi, Ucraina și Republica Moldova”.

Moldova.org informează că autoritățile din Găgăuzia cer Rusiei să deschidă un consulat la Comrat. Bașkanul Găgăuziei, Mihai Formuzal, și președintele Adunării Populare, Dmitri Konstantinov, au expediat o scrisoare în acest sens ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov. În scrisoare, reprezentații conducerii din Găgăuzia cer autorităților ruse să revizuiască posibilitatea deschiderii unui consulat rus în Comrat, argumentând că acest lucru va permite dezvoltarea relaţiilor comerciale, economice şi culturale între Găgăuzia şi Rusia și va facilitata accesul cetățenilor la serviciile necesare, precizează Moldova.org.

Noi.md relatează că în Republica Moldova, a doua lună consecutiv, se înregistrează o scădere a volumului remitenţelor de peste hotare prin intermediul băncilor în favoarea persoanelor fizice. Jurnalistul Gheorghe Stepanov face trimitere la datele Băncii Naţionale a Moldovei. Potrivit acestora, volumul transferurilor băneşti în Moldova prin intermediul băncilor de la persoanele fizice, de peste hotare, în februarie a constituit 99,29 milioane de dolari, în scădere cu 4,2% comparativ cu februarie 2013. În ianuarie 2014, acesta s-a cifrat la 91,68 milioane de dolari, cu 7,3% mai puțin față de ianuarie 2013. Potrivit rezultatelor primelor două luni ale anului 2014, în Moldova au fost transferate 190,97 milioane de dolari, cu 11,6 milioane de dolari sau cu 5,7% mai puțin față de anul precedent.

Iurie Sanduţa scoate la iveală în „Ziarul de Gardă” că judecătoarea Tatiana Răducanu de la Curtea Supremă de Justiţie, proaspătă membră în Consiliul Superior al Magistraturii, locuieşte într-o casă cu două niveluri şi mansardă, într-un cartier de lux din municipiul Chişinău. Citaţi de autor, experţii au evaluat imobilul la 6-7 milioane de lei.

„Dosarul „Pădurea Domnească”, după 24 de ședințe” – titrează „Ziarul de Gardă”. Autorul, Victor Moşneag, scrie că dosarul se află pe ultima sută de metri, urmând ca, în scrut timp, să fie audiați toți inculpații. Până acum, au fost examinate probele acuzării, fiind audiați mai mulți martori, inclusiv Valeriu Zubco, fost procuror general, participant la acea vânătoare fatală pentru tânărul Sorin Paciu, dar și pentru el, demis la câteva săptămâni de la incident.

Jurnaliştii de la aceeaşi publicaţie, „Ziarul de Gardă”, publică o analiză în care informează câte milioane de lei s-au plătit până acum, din bugetul statului, pentru acțiunile organelor de drept în urma evenimentelor din 7-8 aprilie 2009, după ce tinerii care au suferit atunci s-au adresat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
XS
SM
MD
LG