Linkuri accesibilitate

Pe mal de Nistru, la Tarasova. Satul care nu vrea să renunţe la școală


În satul Tarasova
În satul Tarasova

Directoarea crede că școala ar putea fi salvată dacă va găzdui şi grădinița de copii.


Criza demografică şi migrația se pare că lasă școlile moldovenești fără elevi. Potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei în anul trecut numărul elevilor s-a redus cu 4 la sută comparativ cu anul 2012. În acelaşi timp, anual crește numărul şcolilor mici, cu un număr de elevi sub limita necesară, acum existând circa 270 de asemenea școli. Bunăoară, în raionul Rezina fiecare a doua școală are un număr insuficient de elevi. Alla Ceapai a fost la Rezina şi relatează:

Scăldat de apele râului Nistrului pe malul său drept, satul Tarasova din raionul Rezina la fel ca majoritatea localităților din Moldova se luptă cu sărăcia. În lipsa locurilor de muncă, oamenii sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri zilnic până la Rezina sau Râbniţa ca să câștige un salariu. Iar o bună parte dintre săteni sunt aflați la munci peste hotare. Din cauza că mulţi dintre locuitori decid să părăsească satul, numărul copiilor s-a înjumătățit în ultimii ani, deşi natalitatea este într-o ușoară creştere spune directoarea gimnaziului din sat Anastasia Galbur:
Anastasia Galbur
Anastasia Galbur
„Mulţi pleacă la muncă şi se mută cu traiul cu toată familia. Anul acesta s-au născut 13 copii. Văd o creştere. În acest an am primit 8 copii în clasa întâi. Grupa pregătitoare care se află în localul școlii, deoarece grădinița nu funcționează de trei ani, are 6 copii care vor merge anul viitor în clasa întâi.”

Cu jumătate de milion din fondul de investiții sociale, edificiul gimnaziului din sat a fost renovat acum doi ani, însă doar pe partea exterioară. Iar în interior pereții sunt mucegăiți. Aici îşi fac studiile 56 de copii, în medie câte 6 elevi în fiecare clasă. Din cauza numărului mic de elevi, în acest an, școala are un deficit bugetar de 194 de mii de lei. Din nou Anastasia Galbur:

„De o sală de calculatoare nu dispunem, dar avem într-o sală de clasă trei calculatoare. O sală de sport la fel nu avem. Doar un teren de joacă afară, iar pe timp de iarnă orele de educație fizică au loc în sălile de clasă. Discuţii de a comasa școala nu au fost. Ar fi bine ca școala să existe. Fiindcă știind copiii din ce familii sunt, ducându-i în altă școală cred că vor fi discriminați, pentru că sunt foarte mulţi copii din familii social vulnerabile.”

Anastasia Galbur speră că școala nu va fi închisă. Ea planifică să deschidă şi o grădiniță în edificiul gimnaziului:
Şcoala din Tarasova
Şcoala din Tarasova
„În asta văd ieșirea din situaţie a satului, să existe şi școala şi grădinița. Şi sper că deficitul școlii va fi oarecum acoperit dacă se va deschide şi grădinița.”

În sat sunt 20 de copii de vârsta preșcolară. În lipsa unei grădinițe ei toată ziua sunt în grija mamelor, care nu îşi pot permite să meargă la muncă. De aici şi începe sărăcia în sat, mi-au spus două mame pe care le-am întâlnit pe o uliță a satului:

„Avem foarte mulţi copii în sat. Iaca eu am unu, ea are doi, încă o femeie are doi. Stăm acasă şi îi creștem, doar bărbații muncesc.”

„În lipsa grădiniței nu avem ce face, trebuie să stăm acasă şi să ne creștem copiii. Aş vrea să merg la un serviciul, dar nu am cu cine lăsa copiii.”

Mame cu copii, la Tarasova
Mame cu copii, la Tarasova
În raionul Rezina fiecare a doua școală nu are suficienți elevi, numărul copiilor fiind în constantă scădere. În fiecare an autorităţile locale acoperă deficitele acestor școli care constituie aproape 2 milioane de lei. Cu toate acestea, Consiliul Raional deocamdată se opune reformei de optimizare a rețelei școlare promovată de Ministerul Educației, în speranţa că natalitatea va crește, iar migrația se va reduce.
XS
SM
MD
LG