Linkuri accesibilitate

Economia Moldovei, afectată de criza din Ucraina


Oficiul Băncii Mondiale, Chişinău
Oficiul Băncii Mondiale, Chişinău

Banca Mondială face previziuni dramatice pentru economia moldoveană şi sugerează reforme urgente în sectorul bancar şi îmbunătăţirea mediului de afaceri.


Era evident că economia Moldovei va suferi impactul crizei din Ucraina: astăzi, la Chişinău, Banca Mondială a declarat că se aşteaptă în 2014 la o creştere economică de numai 2 la sută faţă de 8,9 la sută cât fusese anul trecut. Motivul: conjunctura regionala slabă şi rezultate mai slabe ale agriculturii.

O evoluție modestă a economiei moldovenești în 2014 se va datora, cred experții, crizei economice cu care se confruntă Ucraina şi Federaţia Rusă, două ţări cheie
pentru exporturile de produse moldovenești. Efectele posibile pentru Republica Moldova sunt sintetizate Ruslan Piontkivsky, economist superior în cadrul Băncii Mondiale:
Ruslan Piontkivsky (centru)
Ruslan Piontkivsky (centru)
„Recentele tensiuni dintre Ucraina şi Federaţia Rusă au dus la o revizuire a prognozelor economice în aceste ţări, dar şi altele din regiune, o revizuire mai pesimistă, desigur. În prezent, nu este exclusă o stagnare sau chiar o descreștere a economiei din zonă. Desigur, această conjunctură va crea probleme economiei moldovenești. În primul rând, vor scădea exporturile spre aceste ţări. De asemenea, se va diminua şi numărul locurilor de muncă disponibile pentru cetăţenii moldoveni, fapt care va duce la o descreștere a volumului de remitențe.”

Experții observă deja o scădere a transferurilor bănești în rublă rusească. Explicația fiind revenirea acasă a multor muncitori moldoveni din Rusia după încheierea construcțiilor olimpice de la Soci şi intrarea în vigoare la începutul anului a restricţiilor ruseşti impuse imigranților.

Economiștii locali nu se arată deloc surprinși de prognozele prezentate astăzi de Banca Mondială. Mai mult, analistul de la Centrul „Expert Grup” Adrian Lupuşor nu exclude un scenariu mai pesimist decât cel al organizației internaţionale:

„Doi la sută este un scenariu de bază, însă nivelul de incertitudine la moment este foarte înalt. Situaţia din Ucraina este tensionată şi sunt incerte repercusiunile economice. Este rațional să admitem şi un scenariu pesimist, potrivit căruia economia, în general, ar putea să stagneze, să înregistreze o creştere de 0,5 %. Noi luăm în considerație şi acest scenariu şi sugerăm autorităţilor să trateze cu precauție prognozele şi tendințele economice din lunile următoare.”
Qimiao Fan
Qimiao Fan
E adevărat, Republica Moldova nu prea are cum să influențeze schimbările economice în regiune, însă poate realiza un șir de reforme care să o facă mai puţin vulnerabilă la aceste schimbări. Directorul pentru Belarus, Moldova şi Ucraina, din cadrul Băncii Mondiale, Qimiao Fan, vorbește despre un șir de constrângeri interne care îngreunează creşterea economică a ţării:

„Autorităţile trebuie să facă tot posibilul pentru a îmbunătăți climatul de afaceri. De asemenea, un sector vulnerabil al economiei moldovenești este sistemul financiar, în particular cel bancar. Cel mai mare risc, din punctul meu de vedere, se datorează faptului că sistemul bancar este prost gestionat. Este o problemă care persistă de mai mulţi ani şi ea necesită rezolvare urgentă.”

De asemenea, directorul pentru Belarus, Moldova şi Ucraina din cadrul Băncii Mondiale a îndemnat autorităţile să cheltuie cu mai multă prudență banii publici şi, mai cu seamă, să sincronizeze cererea pieței de muncă cu planurile universităților.
Previous Next

XS
SM
MD
LG