Linkuri accesibilitate

NATO-SUA-UE: asigurări de securitate energetică Ucrainei și Moldovei


John Kerry şi Catherine Ashton
John Kerry şi Catherine Ashton

John Kerry: „Energia nu trebuie să fie o armă”. După dialogul energetic americano-european.


După reuniunea miniștrilor de externe din NATO la care s-a decis reducerea la un minimum diplomatic a relațiilor cu Rusia, șeful diplomației americane John Kerry s-a întâlnit cu omoloaga sa europeană Catherine Ashton.

Printre altele, ei au discutat, in contextul crizei dintre Rusia si Occident în jurul invadării Crimeii și al amenințărilor asupra Ucrainei, in ce fel poate fi redusă dependența Europei de gazul Rusesc.

In acest context, Catherine Ashton a spus: „Ne întâlnim cu colegii noștri americani, in urma summitului de săptămâna trecută, pentru a discuta soluții pe termen mediu și lung astfel încât să putem asigura securitatea energetică a Europei, dar si a celor mai vulnerabili vecini ai noștri, printre care Ucraina și Moldova.”

La rândul său, secretarul de stat american John Kerry a spus: „Totul se reduce la asta: nici o națiune nu ar trebui să folosească energia pentru a strivi aspirațiile unui popor. Energia nu trebuie să fie o armă.”

John Kerry a precizat și câteva măsuri concrete: „Lucrăm împreună pentru a ajuta Ucraina să aducă gaz din Polonia și Ungaria și să dezvolte o cale prin Slovacia. Ucraina e gata să facă ce i se cere și, prin angajamentele lor recente față de Fondul Monetar Internațional, liderii ucraineni au fost de acord să taie din subsidiile energetice din țara lor și să-și facă piața energiei mai competitivă.”

Anterior, Kerry si Ashton participaseră la reuniunea ministerială NATO în care s-a decis că extinderea Alianței va continua, in ciuda opoziției Rusiei.

Strategilor și structurilor militare ale Alianței li s-a cerut să pună rapid la punct planuri pentru întărirea frontierelor de est ale Alianței, în special în Polonia, țările Baltice și România, dar și pentru liniștirea acelor vecini care sunt Ucraina și Moldova.

Cu toate acestea, miniștrii au subliniat încă o dată că NATO preferă o rezolvare diplomatică și pașnică a crizei.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG