Linkuri accesibilitate

Ce poate NATO contra Rusiei - miniștrii discută „actul de agresiune”


Un avion F15C al forţelor NATO în Lituania, 1 aprilie 2014
Un avion F15C al forţelor NATO în Lituania, 1 aprilie 2014

Anders Fogh Rasmussen a declarat că nu poate confirma informațiile potrivit cărora Rusia și-ar fi retras trupele de la frontiera Ucrainei.


Se retrage sau nu Rusia de la graniţa cu Ucraina? NATO nu poate confirma informaţia de ieri a ministerului rus de apărare că un batalion ar fi plecat din zona de graniţa după ce-şi încheiase manevrele. Germania crede însă, până la proba contrară, că Rusia începe retragerea – este ce a declarat cancelara Angela Merkel şi ministrul ei de externe la Bruxelles, unde are loc reuniunea miniştrilor de externe NATO.

Ucraina și revizuirea relațiilor cu Rusia sînt principala temă a reuniunii de două zile a miniștrilor de externe ai NATO. Cei 28 de miniștri s-au întâlnit cu omologul lor ucrainean Andrii Deșciția, în cadrul Consiliului NATO-Ucraina, pentru a discuta în ce fel Alianța poate ajuta Kievul să își continue reformele militare.

Săptămâna trecută, ministra germană a apărării Ursula von der Leyen propusese o mai mare și mai activă prezență NATO la frontierele răsăritene ale Alianței, ceea ce înseamnă Polonia, țările baltice și România. Asta după ce Alianța a aprobat folosirea de avioane radar de tip Awacs deasupra Poloniei și României și a decis trimiterea de avioane de luptă în țările baltice. Propunerea ministrei germane a apărării a fost însă foarte controversată, inclusiv în cadrul marii alianțe aflate la putere în propria ei țară.

Ministrul de externe al Poloniei, Rasdoslaw Sikorski, a spus astăzi, referitor la aceasta :

„E foarte important ca toți membrii să se bucure de același nivel de securitate. Polonia e in NATO de 15 ani si singura instituție a Alianței pe care o avem în țară e un centru de conferințe, așa că, da, am dori o prezență NATO mai importantă.”
Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen (stânga), şeful diplomaţiei americane, John Kerry (centru), şi ministrul de externe britanic, William Hague, la reuniunea de la Bruxelles, 1 aprilie 2014
Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen (stânga), şeful diplomaţiei americane, John Kerry (centru), şi ministrul de externe britanic, William Hague, la reuniunea de la Bruxelles, 1 aprilie 2014
Inainte de reuniune, secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat că nu poate confirma informațiile potrivit cărora Rusia și-ar fi retras trupele de la frontiera Ucrainei. Rasmussen a mai spus:

„Rusia a arătat că e gata să folosească forța pentru a redesena frontierele. Acest lucru pune în pericol legislația internațională.”

De asemenea secretarul general al Alianței a folosit formula „act de agresiune din partea Rusiei” și a căutat să dea asigurări nu doar Ucrainei, ci tuturor țărilor partenere cu NATO:

„Sprijinim Ucraina, ca și pe ceilalți parteneri estici, să își mențină alegerile politice.”

In privința Rusiei, secretarul general Rasmussen a rezumat totul in formula:

„Nu putem continua afacerile comune - business as usual…”

Ucraina și Rusia nu sînt însă singurele teme ale celor două zile de discuții. Retragerea din Afganistan este, de asemenea, un subiect foarte important. Miercuri, ministrii se vor intâlni cu șefa diplomației georgiene Maia Pangikidze. Georgia este un potențial membru NATO, după ce i s-a făcut în mod oficial această promisiune.

In acest timp, situația economică a Ucrainei continuă continuă să se deterioreze. Astăzi, Rusia a anunțat urcarea prețului gazului livrat Ucrainei și a cerut Kievului plata datoriilor încă neachitate.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG