Linkuri accesibilitate

Ce noutăţi a pregătit Ministerul Educaţiei pentru examenele de BAC


În ciuda unor proteste, ministerul nu va renunţa la supravegherea video a examenelor.


Sesiunea de bacalaureat din acest an se va desfăşura în perioada 3-20 iunie iar în lista candidaţilor s-au înscris 22 227 de elevi, dintre care 6 221 sunt restanţieri din sesiunile anterioare. Cum vor fi organizate examenele şi ce noutăţi a pregătit ministerul educaţiei, a fost subiectul discutat azi la o nouă şedinţă a Reţelei „Jurnaliştii-prietenii copiilor”, organizată de Centrul de Investigații Jurnalistice și Reprezentanța UNICEF în Moldova. Tamara Grejdeanu a participat la dezbatere şi relatează:

Pentru a-i împiedica pe elevi să copieze şi a-i încuraja pe cei care au învăţat sârguincios, cu regularitate, Ministerul Educaţiei va păstra măsura realizată în premieră anul trecut, şi anume supravegherea video a sălilor de susţinere a examenelor. De asemenea, rămâne în vigoare semnarea declaraţiei prin care tinerii îşi asumă obligaţia că nu vor folosi telefoane mobile sau notiţe iar cei care vor avea note slabe la examene, le vor putea susţine repetat la sesiunea suplimentară. Vice-ministrul educaţiei, Igor Grosu spune că dezideratul ministerului este ca exerciţiul de evaluare a competenţelor elevilor să fie unul cinstit şi pentru că frauda nu a fost eliminată definitiv sunt şi măsuri noi care vor fi aplicare la sesiunea din vară:

„Vom mări numărul membrilor comisiilor de bacalaureat din centre pentru că şi preşedinţii şi responsabilii la nivel de raioane au solicitat acest lucru, în special în centrele unde numărul de candidaţi era mai mare. Un alt element de noutate vine din experienţa de organizare a sesiunii precedente. Este posibilitatea de detectare a telefoanelor mobile sau a altor ustensile interzise, care ajută unii candidaţi să primească soluţii din afara centrelor.”

Deşi sesiunea de anul trecut a fost riguros supravegheată, conţinutul mai multor probe a fost dezvăluit chiar în timpul desfăşurării examenelor, fiind plasat pe reţele de socializare. Igor Grosu spune că scurgerea informaţiei a avut loc la centrele de bacalaureat, iată de ce, în acest an, ministerul va putea depista care centru se face vinovat de publicarea testului.

În aceste zile elevii din clasele absolvente susţin examenele de pretestare. Anatol Topală, directorul Agenţiei de Asigurare a Calităţii spune că tinerii trebuie să ia în serios acest exerciţiu, întâi de toate pentru a înţelege nivelul lor de pregătire pentru examene. Totodată, pentru a exersa, elevii pot face şi testele din anii precedenţi, pe care le găsesc pe site-ul agenţiei, mai ales că la sesiunea din acest an rămân aceleaşi tipuri de teste, precizează Anatol Topală:

„Programele de examen au rămas aceleaşi, structura testelor nu va fi modificată. La unele discipline poate chiar va fi modificat gradul de complexitate, în funcţie de rezultatele de anul trecut, adică dacă au fost discipline cu o rată de promovare mai mică, e clar că acolo trebuie ceva de simplificat. Dar în linii mari nu se schimbă nimic faţă de anul trecut.”

După bacalaureatul de anul trecut, care nu a fost luat de aproape jumătate din candidaţi, criticile în adresa măsurilor promovate de minister s-au înmulţit iar unii elevi chiar au ieşit să protesteze. Cu toate acestea, datele unui sondaj spune Anatol Gremalschi, expert în educaţie de la Institutul de Politici Publice arată că elevii şi-au schimbat atitudinea şi au început să înveţe sistematic iar unele cadrele didactice sunt gata să pregătească suplimentar elevii fără a fi remuneraţi.

Fost ministrul al educaţiei, Anatol Gremalschi mai spune că totuşi se atestă o neînţelegere a ceea ce înseamnă un bacalaureat bun şi a faptului că nu toţi elevii trebuie să aibă note mari la examene:

„Foarte mulţi copii, cadre didactice, părinţi nu înţeleg faptul că bacalaureatul este o competiţie. Toţi vin cu aşteptări exagerate şi pe urmă urmează şocul, fără să i se spună că ai să iei bacalaureatul pe care îl meriţi. Deci lumea nu înţelege că bacalaureatul este în fine, benevol şi faptul că bacalaureatul este unul deschis, toţi pot veni, nu înseamnă că ei vin cu regulile lor. Fiindcă dacă vă duceţi şi participaţi într-o competiţie, regulile sunt stabilite de un anumit juriu, în cazul de faţă este statul, în persoana organelor sale. Asta noi am depistat că lumea nu înţelege.”

Sondajul mai arată că unii absolvenţi de gimnazii se orientează spre şcoli profesionale deoarece îşi dau seama că nu au şanse să ia bacalaureatul iar părinţii îşi schimbă viziunea şi pun preţ pe competenţe şi cunoştinţele acumulate şi nu pe note.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG