Linkuri accesibilitate

„Despre ce fel de blocadă e vorba cînd volumul comerțului exterior a crescut cu 14%?” (N. Negru/Ziarul Național)


„Federaţia Rusă încurajează dispoziţiile separatiste în sudul R. Moldova” (Jurnal de Chișinău).



Medii din Chişinău citează afirmaţii ale directorului Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale din cadrul Academiei Române, Dan Dungaciu, făcute la postul TV Digi24 . „Transnistria este un memento pentru liderii de la Chişinău. Trebuie să înţeleagă că trebuie să o ţină, deşi nu o controlează, pentru că dacă renunţă la Transnistria, logica identitar-statală a Republicii Moldova nu mai există: este o parte a fostei Basarabii, care a fost parte a României. Şi atunci sigur că presiunea, inclusiv din interior, din Republica Moldova, va fi pe proiectul german de integrare în Uniunea Europeană aşa-zicând, adică prin reunificare”, a apreciat dl Dungaciu care a fost anterior şi consilier al preşedintelui interimar Mihai Ghimpu.

Întrebat într-un interviu pentru „Ziare.com” dacă la Chişinău este luată în consideraţie „o soluţie la criza transnistreana prin care Moldova să renunţe la acest teritoriu?”, liderul PLDM, Vlad Filat, a răspuns: „Nicidecum. Transnistria este parte a Republicii Moldova, parte a teritoriului suveran, urmează în urma negocierilor pe cale paşnica să avem o reglementare durabilă, în aşa fel încât oamenii, locuitorii din stânga Nistrului, să aibă parte de instituţii funcţionale, economie funcţionala, şi de asigurarea drepturilor, libertăţilor garantate de stat”.

„Ziarul Naţional” scrie, citând agenţia „Tiras” că „locuitorii din regiunea transnistreană sunt îndemnaţi să semneze o petiţie adresată preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, prin care cer aderarea regiunii la Rusia”. În depeşă este citat liderul autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, Evgheni Şevciuk, care a declarat într-un interviu recent că regiunea ar avea o poziţie clară şi fermă: în 2006, a fost organizat un referendum, în cadrul căruia 97 la sută dintre locuitorii Transnistriei au votat pentru independenţă şi, ulterior, pentru unirea cu Rusia. Acesta ar fi scopul politic, a mai spus liderul transnistrean.

Nicolae Negru arată în editorialul său din „Ziarul Naţional”, cu referire la afirmaţiile ministrului rus de Externe despre „blocada Transnistriei”: „Lavrov nu era la curent, probabil, că ceva mai înainte, Tiraspolul anunţase că volumul exporturilor transnistrene a crescut cu 50% în primele două luni ale anului, iar volumul importurilor cu 4%. Volumul comerţului exterior pentru ianuarie-februarie 2014 a sporit cu 14%. Despre ce fel de blocadă e vorba?”, întreabă editorialistul.

Federaţia Rusă încurajează dispoziţiile separatiste în sudul R. Moldova” – titrează „Jurnal de Chişinău”. Autoarea articolului consacrat acestei teme, Nadine Chilianu, arată că „întors de la Moscova, Konstantinov, preşedintele Adunării populare de la Comrat, declară că aici va fi deschis un consulat al Federaţiei Ruse şi un laborator al „Rospotrebnadzor”, se va lansa brandul „Vinurile Găgăuziei”, se vor face reduceri de 35-50% la gazul rusesc, iar cetăţenii Găgăuziei vor beneficia de o procedură simplificată de obţinere a cetăţeniei ruse”.

O nouă provocare în zona de securitate?”, se întreabă în „Jurnal de Chişinău”, Svetlana Corobceanu, autoarea unui articol despre recentul incident cu rănirea prin împuşcare a unui militar moldovean în Zona de securitate. „Soldatul împuşcat de cinci ori (şi care şi-a revenit după două săptămâni de comă – Imedia) spune că la viaţa lui au atentat doi necunoscuţi care vorbeau în limba rusă. Procurorii sunt sceptici, iar Ministerul Apărării nu comentează”, arată autoarea.

„Kommersant.md” scrie, ca şi numeroase alte medii, despre faptul că „în Ucraina a fost prins un spion transnistrean” care „va fi predat autorităţilor moldovene, deoarece este cetăţean al Republicii Moldova”. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, citate de „Kommersant.md”, căpitanul KGB-ului transnistrean „încerca să stabilească contactele necesare pentru a livra armament din Transnistria spre Ucraina”. KGB de la Tiraspol a refuzat categoric să comenteze incidentul, notează publicaţia.
XS
SM
MD
LG