Linkuri accesibilitate

Cum se raportează la evenimentele din Ucraina şi Crimeea capii bisericilor din Moldova?


„Cei din Ucraina şi din R. Moldova ar trebui să mijlocească foarte mult pe lângă Patriarhul Rusiei, să insiste, să ceară ca să fie pace, să nu fie război între popoare ortodoxe”


Cum se relaționează la evenimentele din regiune bisericile şi confesiunile din Moldova, știind că cea mai mare biserică, Mitropolia Moldovei este subordonata canonic de Patriarhia Moscovei. Occidentul şi majoritatea ţărilor Naţiunilor Unite au criticat politica Rusiei şi anexarea Crimeii. Din punct de vedere religios, actuala perioadă este una specială, fiind, pentru creștini perioada postului de dinaintea Paștelui, una din cele mai mari sărbători ale creștinătății.

Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove subordonată Patriarhiei Ruse deocamdată se abţine să ia o atitudine faţă de situaţia din Ucraina, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Vladimir Cheibaş.

„Deocamdată nu există nici o poziţie şi deocamdată nici nu o putem formula.”

Mitropolia Basarabiei subscrie poziţiei Patriarhiei Române căreia i se subordonează şi care a lansat un apel la rugăciune pentru pace şi pentru negocieri pașnice şi reconciliere în criza din Ucraina, ne-a spus vicarul Mitropoliei Basarabiei, Ioan Cosoi.

Exprimându-și propria opinie părintele Ioan Cosoi crede că bisericile ortodoxe ruse, inclusiv Mitropolia Moldovei, ar trebui să ia o atitudine şi să facă un apel către Patriarhia Rusă îndemnând la pace, întrucât nu poate fi exclus pericolul unei conflagrații cauzate de criza din Ucraina, inclusiv în regiunea transnistreană:

„Şi în Ucraina şi în Republica Moldova este biserica rusă şi biserica ar trebui să ceară încetarea violențelor şi a provocărilor la separatism şi la război. Cei din Ucraina şi din Republica Moldova ar trebui să mijlocească foarte mult pe lângă Patriarhul Rusiei, să insiste, să ceară ca să fie pace, să nu fie război între popoare ortodoxe. Acum este momentul când se probează cât de sinceră este biserica rusă în aceste teritorii cât de loială ea este faţă de credincioşi şi cât de îndepărtată ea este de politic. Dacă ea va acţiona, prin intervenţie, împotriva centrului, atunci într-adevăr îşi va manifesta grija pentru enoriaşi. Dar dacă biserica rusă din Ucraina şi Republica Moldova vor tăcea şi nu vor spune nimic, atunci ea slujeşte puterii politice.”

Biserica Catolică din Moldova nu a exprimat o poziţie oficială faţă de situaţia din Ucraina, dar subscrie poziţiei exprimate de Papa Francisc, spune vicarul general al episcopiei romano-catolice de la Chişinău, Benone Farcaş:

„Se rezumă la îndemnul adresat care au puterea de a lua decizii de a respecta drepturile naturale şi divine ale oamenilor şi de a rezolva această situaţie într-o manieră paşnică, pe calea dialogului.”

Vorbind în nume personal părintele Benone Farcaş spune că priveşte cu îngrijorare evenimentele din Ucraina, întrucât în orice conflict cei care au de suferit sunt oamenii. Dar iată cum trebuie să reacţioneze biserica în asemenea situaţii, în opinia părintelui Farcaş:

„Biserica trebuie să acţioneze în primul rând printr-un îndemn la pace, printr-un îndemn la calm, printr-un îndemn la respectarea acelor porunci divine, care, de altfel, ne şi călăuzesc în viaţa noastră, printr-un îndemn de respect pentru viaţa omului şi pentru libertatea lui. Iar în al doilea rând, rolul bisericii este cel de a veni în ajutorul celor care în mod concret suferă de pe urma acestor conflicte. Grija noastră tocmai în acest sens se manifestă – încercăm să ne pregătim pentru o mână de ajutor dacă ea va fi felicitată de către fraţii noştri.”

Comunitatea evreiască din Moldova nu comentează evenimente politice ne-a spus preşedintele comunităţii Alexandr Bilinkis, care ne-a precizat că nici slujitorii cultului mozaic din Republica Moldova nu au formulat o poziţie oficială faţă de situaţia din Ucraina.
Previous Next

XS
SM
MD
LG