Linkuri accesibilitate

Alegerile europarlamentare: candidații partidelor de dreapta (Evenimentul zilei)


Afirmații despre criza ucraineană și UE pe fond de campanie electorală (Adevărul/Suceava).Europarlamentarul român Norica Nicolai a facut la sfarsitul saptamanii, la Suceava, declaratii pe tema situatiei din Ucraina, Republica Moldova si Transnistria. Ele sunt difuzate in editia locala a cotidianului Adevarul. Liberala Norica Nicolai sustine, in esenta, ca România are muniţie pentru opt ore de război. Ca putem salva Moldova doar fără Transnistria si ca Ucraina se destramă inevitabil. Nu se indoieste ca Rusia vrea sa aiba granita cu Uniunea Europeana, sa ajunga la gurile Dunarii si de acolo sa domine spatiul Marii Mediterane, sa aiba acces prin Marea Mediterană spre Oceanul Atlantic şi să împiedice Ucraina şi România să exploateze resursele de gaze naturale din Marea Neagră.

Capacitatea Uniunii Europene de a contracara aceste intentii este indoielnica in opinia europarlamentarului român. Consideratiile sunt chiar mai dure decat atat: „Jucându-ne cu revoluţii democratice, fie că acum câţiva ani se chemau oranj, acum euromaidan, se pare că Uniunea Europeană nu va face decât să ajute o ţară să se destrame”. Ucraina ar urma sa ramana doar cu partea de la nord de România si cu partea spre Polonia, „într-o formulă de acceptare de către Uniunea Europeană”. „Fără dubiu, Rusia îşi va lua fostele teritorii înapoi, cum a făcut-o cu Crimeea, şi cum o va face cu regiunea industrializată din est”, a mai spus Norica Nicolai, citata de Adevarul.

Nicolai deschide de altfel lista de candidati liberali la europarlamentarele care vor avea loc in luna mai. Intr-o analiza din Evenimentul zilei asupra listelor de candidati ai formatiunilor de dreapta, Tudorel Urian o caracterizeaza drept lipsita de carisma, cu „ieșiri cel puțin nepotrivite în momentul în care statul de drept din România stătea în cumpănă” si cunoscuta pentru o „ispravă” cu o nepoată care votat in locul ei intr-o sedinta a Parlamentului de la Bucuresti. intrată nu se știe cum în sala de ședințe a Parlamentului României.

Nici celelalte nume de pe lista liberalilor nu arata mai bine, in opinia comentatorului: este vorba despre sotia liderului liberal Crin Antonescu si despre sotul fostului ministru liberal Ramona Manescu. Concluzia lui Urian este ca liberalii mizaza exclusiv pe capacitatea lor organizatorica, prin care isi inchipuie ca pot aduce alegatorii la vot indiferent de numele si notorietatea candidatilor.

Cea mai buna lista de candidati o propune, in tabara dreptei, Partidul Democrat Liberal, considera Tudorel Urian. Nume grele, cu experienta si activitate consistenta in Parlamentul european. Partidul Miscarea Populara, care se afla la prim aconfruntare electorala, afiseaza o lista bunicica de candidati, dar nu de aceeasi greutate. In schimb, alte doua partide mici de la dreapta, Forta Civica, condusa de Mihai Razvan Ungureanu si Noua Republica, lider Mihail Neamtu, mizeaza pe nume absolut necunoscute. Tudorel Urian explica si in ce consta importanta acestui scrutin: pentru ca participarea la vot este intotdeauna mult mai mica decat la alegeri interne, euriparlamentarele nu pot da decat indicii privind capacitatea de organizare si de mobilizare la vot a nehotaratilor.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG