Linkuri accesibilitate

John Kerry: „nici o decizie despre Ucraina fără Ucraina”


Secretarul de stat american John Kerry discutînd la Paris cu omologul său rus Serghei Lavrov
Secretarul de stat american John Kerry discutînd la Paris cu omologul său rus Serghei Lavrov

Convorbiri diplomatice la nivel înalt la Paris pentru găsirea unei soluții de ieșire din criza ruso-ucraineană.



Secretarul de stat american John Kerry spune că a căzut de acord cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la convorbirile maraton de duminică seara la Paris, că diplomația este singura metodă de rezolvare a crizei din Ucraina. Dar Statele Unite rămân îngrijorate de o posibilă nouă invazie a Rusiei, care spune că Ucraina nu mai poate funcționa ca stat unitar.

Secretarul de stat american John Kerry i-a cerut ministrul rus de externe Serghei Lavrov, duminică seara la Paris, retragerea trupelor masate la granița cu Ucraina. După patru ore de discuții, Kerry a declarat că un progres real trebuie să includă retragerea forțelor ruse foarte numeroase care sunt masate actualmente la granițele cu Ucraina. „În această seară, am abordat cu ministrul de externe îngrijorările noastre puternice în legătură cu aceste forțe. Credem că ele creează un climat al fricii și intimidării în Ucraina”.

Autoritățile ucrainene se tem de o nouă invazie după anexarea recentă a peninsulei Crimeea de către Rusia, despre care Kerry a repetat că este considerată de Statele Unite nelegitimă. Autoritățile americane estimează că Rusia a masat aproximativ 40 de mii de militari la granițele Ucrainei. Duminică, comandantul militar al NATO și-a întrerupt șederea la Washington și a revenit în Europa din cauza „lipsei de transparență” a Rusiei în privința mișcărilor de trupe.

Ministrul american al apărării Chuck Hagel l-a scutit pe generalul Philip Breedlove de audierile la care urma să participe săptămâna această în Congres ca să poată reveni la Bruxelles și purta consultări cu aliații din Europa de Est despre „căi specifice” de întărire a securității lor. O întâlnire a miniștrilor apărării din NATO este așteptată la Bruxelles pe 1 și 2 aprilie.

După întrevederea de duminică seara la Paris cu Serghei Lavrov, John Kerry a spus că s-a ajuns la concluzia că Rusia și Statele Unite au opinii diferite despre cauzele crizei ucrainene, dar consideră că diplomația este singura cale pentru rezolvarea ei. Nu însă fără ucraineni, a insistat Kerry.

„Statele Unite se consultă cu Ucraina la fiecare pas din acest proces și nu vom accepta mișcarea înainte fără ca guvernul legitim al Ucrainei să se afle la masă. Acest principiu este limpede: nici o decizie despre Ucraina fără Ucraina”.

Moscova nu recunoaște legitimitatea autorităților de la Kiev care au preluat puterea în februarie, când președintele pro-rus, Victor Ianukovici a fugit în Rusia, după ce revolta împotriva sa s-a transformat într-o baie de sânge în centrul Kievului. Timp de mai multe săptămâni, inclusiv în timpul ocupării Crimeii, autoritățile ruse au refuzat dialogul cu Kievul.

Aseară la Paris, Serghei Lavrov a spus, la o conferință de presă separată, că a căzut de acord cu John Kerry să se poarte discuții cu autoritățile de la Kiev. Dar Lavrov a subliniat și agenda Rusiei la aceste discuții: apărarea vorbitorilor de rusă și federalizarea Ucrainei despre care a spus că n-ar mai putea funcționa ca stat unitar.

„Am convenit să colaborăm cu guvernul ucrainean și cu poporul ucrainean în sens mai larg pentru a obține luarea de măsuri în domenii prioritare ca asigurarea drepturilor minorităților naționale, drepturilor lingvistice, obținerea dezarmării forțelor neregulate și provocatorilor, realizarea unui proces inclusiv de reformă constituțională, desfășurarea alegerilor libere și corecte sub monitorizare internațională obiectivă”.

Asistenta secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice, Victoria Nuland s-a aflat duminică la Chișinău, spunând, la plecare, că urma să se alăture convorbirilor de la Paris.

La o conferință de presă alături de ministra de externe moldoveană, Natalia Gherman, Victoria Nuland a respins acuzaţiile Rusiei că regiunea transnistreană ar fi blocată și a spus că Ucraina doar controlează mai riguros traficul din cauza unor îngrijorări legitime.

„Ca răspuns acestor afirmații rusești, am făcut propriile investigații în această chestiune. Ne-am aflat în contact cu guvernul din Ucraina, am avut observatorii noștri la graniță și vreau să spun că nu se poate vorbi de nici o blocadă”.

Diplomata americană a lăudat Republica Moldova pentru votul recent de la Adunarea Generală ONU, în favoarea condamnării anexării Crimeii de către Rusia. Nuland a mai anunțat că Statele Unite oferă autorităților moldovene un nou ajutor de zece milioane de dolari pentru securizarea frontierelor
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG