Linkuri accesibilitate

Putin nu poate fi „îngenuncheat” de sancțiuni economice (ziare com)


Editorialul cotidianului Evenimentul zilei susţine ca o analiza a lui George Friedman, de la Institutul de studii geostrategice Stratfor, vine sa confirme viziunea de politica externa a presedintelui Traian Basescu. Abordarea sefului statului difera insa total de cea a guvernului de la Bucuresti, despre care comentatorul Adrian Patrusca foloseste formule precum „prim ministru inept şi haotic” si „ministru de externe plat şi insipid ca o pingea”. Potrivit lui Friedman, „nici NATO, nici UE nu sunt capabile de o reacţie unitară şi eficientă. De aceea, Statele Unite trebuie să ia singure iniţiativa şi să construiască o nouă structură de securitate, pentru a stăvili şi descuraja elanul imperialist al Moscovei”. Ea ar consta intr-o noua alianta „menită să înconjure Rusia şi Ucraina ca un cordon sanitar”. Ar face parte ţările baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Georgia şi Azerbaidjan. Rolul de avanpost ar reveni Poloniei, Romaniei si Azerbaidjanului. „Polonezii, românii şi azerii se pot apăra. Au nevoie de arme şi instruire, iar asta va ţine Rusia la ea acasă”, spune Friedman intr-o analiza din care citeaza masiv editorialistul de la Evenimentul zilei. Liderul Stratfor sustine in acest text ca „România trebuie să fie înarmată şi sprijinită în apărarea Moldovei şi organizarea sud-estului Europei. În mâinile Occidentului, Moldova ameninţă Odesa (...) În mâinile Rusiei, Moldova ameninţă Bucureştiul”.

Ziare.com publica un interviu cu Radu Dudau, specialist in politici energetice, despre consecintele pentru Europa si respectiv pentru Rusia ale sanctiunilor economice impuse celei din urma dupa anexarea Crimeii. La intrebarea daca Vladimir Putin poate fi „ingenuncheat” de sanctiuni economice, raspunsul profesorului Radu Dudau este NU. Rusia poate suporta sanctiunile o perioada lunga, desi este foarte expusa, prin dependenta in proportie de 70% a produsului sau brut de exporturile de energie. Un paradox simetric si in tabara cealalta: statele europene sunt, per total, dependente de gazul rusesc in proportie de numai 6%, si totusi decizia aplicarii pana la capat a sanctiunilor intampina dificultati. Rusia este o imensa piata de desfacere pentruGermania, de pilda. Pe de alta parte, statele din est, mai putin Romania, care are resurse proprii, ar fi puternic destabilizate de o sistare a furnizarii de gaz rusesc. Doar Statele Unite n-ar inregistra niciun efect semnificativ dintr-o asemenea blocada, in schimb, se arata in acest interviu, si-ar vedea complicate brusc dosare sensibile precum Iran, Siria sau Afganistan.

Editorialul Romaniei libere, semnat de Cristian Campeanu, se ocupa de slabiciunea premierului Victor Ponta pentru China si Rusia - o preferinta care ameninta pur si simplu securitatea Romaniei, crede autorul. „După anexarea Crimeii şi izolarea internaţională a Moscovei, Ponta tot nu a găsit altceva de spus despre Putin decât că este simbolul unor nostalgii de mare putere a Rusiei, şi nu e deloc clar dacă a spus-o cu dezaprobare sau cu admiraţie”, scrie Campeanu. El vede in insistenta cu care guvernul vrea sa faca loc investitiilor chineze in Romania o politica dezastruoasa. In primul rand pentru ca China nu are tehnologie proprie, ci doar second hand, copiata sau pur si simplu furata de la occidentali. Apoi, pentru ca in cele mai multe cazuri nici nu e vorba de investitii ale Chinei, ci ale statului roman, atribuite spre realizare unor companii chinezesti. Calea ferata rapida Bucuresti-Constanta este, de pilda, o nesocotire flagranta a adevaratelor prioritati, care sunt, in materie de transporturi, autostrazile cerute de marii investitori deja existenti in Romania, Ford si Renault.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG