Linkuri accesibilitate

Putin şi armata rusă în Ucraina vs. Obama


Ministrul rus al apărării Sergei Șoigu la Simferopol, 24 martie 2014

Liderul de la Kremlin a dispus să fie întoarse Ucrainei 350 de tancuri şi blindate, şi altă tehnică învechită ale unităților din Crimeea ce nu s-au predat Rusiei.


Președintele Vladimir Putin a lăudat „viteza de reacție” a forțelor militare ruseşti, în timpul incursiunii din Crimeea. Vorbind la o ceremonie în onoarea cadrelor militare, Putin a declarat că „ultimele evenimente din Crimeea „dovedesc şi moralul bun al trupelor”, pe lângă calitatea pregătirii. Şi a mulțumit militarilor din Flota rusă de la Marea Neagră precum şi celor din unitățile staționate în Crimeea.

Mai mult, Vladimir Putin s-a declarat şi mulțumit de faptul că datorită profesionalismului forțelor ruseşti, au fost evitate ciocniri violente.

Între timp, președintele Barack Obama a declarat, într-un interviu, că Rusia continuă să concentreze trupe la granița cu Ucraina, mișcare „mascată sub pretextul manevrelor militare”. S-ar putea ca Moscova să vrea numai să intimideze Kievul, a declarat Obama dar s-ar putea la fel de bine „să aibă şi alte planuri”.

La Moscova, președintele Putin i-a cerut ministrului apărării Serghei Şoigu să predea Ucrainei echipamentul şi armamentul unităților din Crimeea care nu s-au alăturat armatei ruse.

Este vorba de aproximativ 350 de tancuri şi vehicule blindate, estimează Interfax. Iar o sursă anonimă a precizat că este oricum vorba de echipament vechi de care armata rusă nu are nevoie.

Iar la reuniunea de astăzi a Consiliului de Securitate rus s-a decis anularea unui număr de acorduri încheiate cu Ucraina privind staționarea flotei din Marea Neagră, începând cu acordul din 2010, semnat la Harkov.
XS
SM
MD
LG