Linkuri accesibilitate

„O eventuală sistare a livrărilor de gaze ruse prin Ucraina ar putea afecta grav R. Moldova” (Adevărul)


„Vinul din burduf găgăuzesc, pe gustul rusesc” (Jurnal de Chișinău).



Ion Preaşca scrie în „Adevărul” că Gazprom se pregăteşte de un nou război. Autorul îl citează pe Andrei Kruglov, vicepreşedintele gigantului rus. Potrivit lui, Gazprom examinează opţiunile de alternativă pentru livrările de gaze spre Europa, ocolind Ucraina, în eventualitatea apariţiei unor probleme. „O eventuală sistare a livrărilor de gaze prin Ucraina ar putea afecta grav Republica Moldova, în condiţiile în care ţara noastră nu deţine stocuri de metan şi depinde în proporţie de 100% de importurile din Rusia”, relatează Ion Preaşca.

„Vinul din burduf găgăuzesc, pe gustul rusesc” este titlul articolului de fond din „Jurnal de Chişinău”. Nadine Chilianu scrie că aflat într-o vizită în regiunea Moscova în fruntea unei delegaţii din autonomia găgăuză, bașkanul Mihail Formuzal a promis oamenilor de afaceri moscoviți care vor investi în Găgăuzia scutiri de impozite timp de cinci ani. Vizita delegaţiei găgăuze s-a produs pe fundalul reluării exporturilor de vinuri din regiune în Rusia, şefii vinăriilor din Găgăuzia refuzând să comenteze situaţia. Expertul în probleme economice, Viorel Chivriga, susţine că ar putea fi vorba despre o concurenţă neloială şi că e necesară o analiză detaliată a legislaţiei speciale de care beneficiază autonomia.

Chişinăul va trebui să facă o alegere”, crede George Damian în „Timpul”. Autorul susţine că în curând va trebui să se renunţe la celebra politică a mielului blând care suge de la două oi, atât de pe placul unora de la Chişinău. Rusia a dat semnalul limpede că nu mai este interesată de existenţa unei zone gri, că a cam trecut vremea statelor tampon, a mlaştinilor neclare de la periferia zonelor de influenţă. Un viitor elveţian nu este posibil pentru Republica Moldova, nu este de ajuns să îţi declari neutralitatea, trebuie şi ca puterile vecine să fie de acord cu această neutralitate. Faptul că Ucraina era neutră din punct de vedere militar nu i-a folosit la nimic în ultimele săptămâni, unii chiar ar spune că i-a dăunat foarte tare.

Editorialistul Petru Bogatu prezintă în „Ziarul Naţional” mai multe motive pentru care Republica Moldova va părăsi CSI. „[...] Republica Moldova în timpul apropiat nu va avea hotar comun cu statele membre ale acestei alianţe economice, spaţiul comunitar răsăritean fiind fragmentat”, este primul argument invocat de autor. „[...] Continuarea cooperării Chişinăului cu Moscova peste capul Kievului s-ar constitui într-un afront diplomatic la adresa celui din urmă. Republica Moldova face tandem cu Ucraina în procesul de integrare europeană, celor două state fiindu-le scris să meargă mână-n mână”, este al doilea argument pe care îl aduce Petru Bogatu. Un alt motiv se referă la embargoul impus de SUA şi UE care „va constrânge Chişinăul să se alăture într-o măsură mai mare sau mai mică acţiunilor internaţionale de pedepsire a Kremlinului, fapt ce va bloca toate mecanismele încă existente de funcţionare a CSI”, conchide autorul.

„Moldova, încotro?”, se întreabă Victor Ciobanu, la rubrica „Opinii” din „Ziarul Naţional”. Autorul se referă la aspectul economic al dilemei. „Există un mit înrădăcinat profund în mentalul colectiv, precum că piețele tradiționale pentru produsele noastre sunt în Est. Adică în CSI și mai nou – în Uniunea Vamală. [...] Afirmația este veridică, dar numai parțial”, notează Victor Ciobanu. Autorul susţine că după destrămarea URSS comerțul extern al Republicii Moldova a fost preponderent cu țările CSI. „Doar că între timp situația s-a schimbat. După embargoul rusesc din 2006, situația se schimbă cardinal. Deja UE este partenerul principal comercial al R. Moldova. Începând cu 2006, exportul în țările UE începe să-l depășească pe cel spre CSI”, observă Victor Ciobanu.
XS
SM
MD
LG