Linkuri accesibilitate

Dacă faci cu adevărat ceva pentru ţara asta, nu mai e nevoie să murdăreşti gardurile.În anii tranziţiei interminabile, tot soiul de guvernanţi ne-au bombardat pînă la saţietate cu sloganuri patriotice, ne-au îndemnat să ne iubim ţara. De multe ori îndărătul acestor bombardamente se întrezărea numai demagogia crasă.

Au mai fost şi nişte scriitori care făceau poezie patriotică, şi nişte artişti care vorbeau emfatic despre iubirea de patrie.

Dar masele au întrebuinţat oare discursul patriotic? Omul simplu, în viaţa de zi cu zi, a vorbit deseori despre iubirea de ţară? Mă tem că nu prea. Preocupaţi de supravieţuire, de facerea banilor într-o lume în derivă, golită de valori, simplii muritori nu numai că au uitat de discursul patriotic, ci şi au făcut cu ou şi cu oţet patria.

Am remarcat, de la o vreme, proliferarea unei inscripţii pe gardurile din ţară. IUBESC MOLDOVA! Acesta e sloganul pe care îl văd mîzgălit cu precădere pe garduri. E limpede că guvernanţii şi literaţii seduşi de poezia ocazională nu scriu pe garduri. E puţin probabil să fie asta şi un truc partinic. Prin urmare, o fi vocea unor reprezentanţi ai poporului care încearcă să ne responsabilizeze?

Faptul că există nişte oameni simpli, care ne îndeamnă să ne iubim ţara, e foarte frumos pînă la un punct. Se vede că mai sunt nişte concetăţeni care simt nevoia să-şi împărtăşească iubirea de patrie şi să ne sensibilzeze.

Cîteva amănunte îmi displac. Mi se pare că iubirea de patrie nu trebuie mîzgălită pe garduri, chiar şi pentru simplul fapt că trecătorii nu se vor pătrunde de patriotism. Mai curînd vor ignora mîzgălitura sau o vor privi ca pe o bizarerie ce urîţeşte oraşul.

Şi-apoi, dacă eşti mereu cu gîndul la ţară, dacă faci cu adevărat ceva pentru ţara asta, nu mai e nevoie să murdăreşti gardurile. Oamenii vor observa eforturile tale şi te vor aprecia. Fapta contează mai mult decît inscripţia pe gard. Asta e la mintea cocoşului.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG