Linkuri accesibilitate

Victor Ponta garantează un scor de 35% în alegeri pentru alianța dominată de PSD (ziare.com)


Mihai Răzvan Ungureanu despre divizarea dreptei și alegeri (inliniedreapta.ro).


În România ia turații campania electorală înainte de alegerile pentru Parlamentul European de la 25 mai. Ca în multe alte țări, campania se axează mai degrabă pe chestiuni de politică internă, nu europeană, fiind un test pentru forțele politice înainte de prezidențialele de la toamnă. O revistă a presei bucureștene.

Singura publicatie care semnaleaza semnificatia zilei de 27 martie este Adevarul, dar si aici semnaturile sunt in general de peste Prut. Astazi si subiectul ucrainean pare sa fi batut in retragere. In schimb, castiga teren comentariile referitoare la scena politica romaneasca inainte de alegerile europarlamentare din luna mai.

Emilian Isaila porneste in articolul publicat pe ziare.com de la declaratia liderului social-democratilor, Victor Ponta, ca garanteaza un scor de 35% in aceste alegeri pentru alianta dominata de PSD, dar din care mai fac parte si Partidul Conservator si Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR). Comentatorul e surprins de tinta stabilita atat de jos. Pentru ca, desi europarlamentarele nu au impact direct asupra structurii Parlamentului, au insa cu siguranta unul indirect, subliniat de mai toti comentatorii, de altfel. Isaila face un calcul simplu: cu 35%, PSD va mai putea conta doar pe UDMR (5) si pe grupul minoritatilor. Prea putin pentru o majoritate. Posibil sa nu mai poata guverna de la toamna, pentru ca sunt de asteptat migrari catre majoritatea care se profileaza pentru urmatorul scrutin parlamentar, din 2016. Aceasta are sanse sa fie formata din scorul insumat al Partidului Democrat Liberal si al noii formatiuni Miscarea Populara, chiar daca cele doua merg in alegeri separat, ba chiar la cutite. PDL si PMP ar putea obtine impreuna 20% in cazul cel mai rau si 30% in varianta optimista. Partidul National Liberal va conta si el pe partea dreapta. ”Asa cred ca se explica limbajul mieros al sefului PSD, Victor Ponta, la adresa liberalilor, incercarea lui continua de a-l seduce din nou pe Crin Antonescu si obsesia refacerii USL”, scrie Emilian Isaila.

Pe aceeasi platforma, Ioana Ene-Dogioiu vorbeste despre un an electoral foarte neinteresant si cu potential mai mic decat oricand de a genera o schimbare reala sau macar o dezbatere reala. Pe partea dreapta a esichierului politic, este curata batalie fratricida. Ioana Ene il citeaza pe un fost lider al Miscarii Populare, care a facut deja pasul lateral pentru ca socoteste ca partidul „s-a transformat intr-o simpla platforma de racolat membri PDL, mai ales primari, umilindu-i, obligandu-i sa iasa zilnic intre oameni purtand doua fete, una de primari PDL si alta apartinand „Fundatiei Miscarea Populara”. Este gaselnita prin care primarii pot sa-si pastreze postul, dar pretul este ca trebuie sa raporteze PDL-ului, sub numele caruia au fost alesi dar cu care n-ar vrea sa mai ramana, dar in acelasi timp sa stranga semnaturi pentru candidatii Miscarii Populare. Nici in PNL nu este liniste si unitate, arata comentatoarea de la ziare.com. Partidul se resimte dupa trecerea in opozitiei si nu izbuteste sa-si calibreze discursul: pe de o parte incearca sa nu piarda electoratul pe care l-a avut in USL, alianta cu PSD din care tocmai a iesit, pe de alta doreste sa-si atraga electoratul anti-USL.

Problema viitoarelor alegeri este, categoric, divizarea dreptei, ceea ce mineaza alternativa la PSD, rezulta din interviul acordat platformei in liniedreapta.ro de fostul premierul Mihai Razvan Ungureanu, actualmente lider al unei mici formatiuni de dreapta, Forta civica. Ungureanu reaminteste ca a lansat inca din 2012 un apel la unificarea partidelor de dreapta, dar nu a fost ascultat. Unificarea trebuia facuta prin pasi mici si anume pana in 2014, adica exact in vederea europealamentarelor si, bineinteles, in vederea prezidentialelor de la toamna.
XS
SM
MD
LG