Linkuri accesibilitate

Disputa în jurul funcționării Poliției în Autonomia găgăuză


Semne de întrebare asupra vizitei bașcanului Formuzal la Moscova.



Liderii autonomiei găgăuze au fost lăudați miercuri în Duma de Stat de la Moscova pentru referendumul „foarte oportun” din februarie despre ”autodeterminarea externă”. Bașcanul Mihail Formuzal și președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov au fost primiți de deputatul rus Leonid Sluțki, președintele Comitetului pentru afacerile din CSI, care se află pe lista oficialilor ruși sancționați de Uniunea Europeană pentru anexarea Crimeii. Între Chișinău și Comrat s-a iscat între timp o nouă dispută despre funcționarea poliției pe teritoriul Autonomiei găgăuze.

Noua neînţelegere ar avea la bază o decizie a executivului de la Comrat condus de Mihail Formuzal de a instala, la intrarea în trei localităţi – Vulcăneşti, Comrat şi Ceadîr-Lunga, a unor posturi poliţieneşti „locale”, aşa cum au anunţat autorităţile din autonomie. Pretextul măsurii – ar fi fost înregistrate plângeri de la cetăţeni perchiziţionaţi nemotivat de Inspectoratul Naţional de Patrulare. Autorii deciziei nu au explicat cum anume îşi imaginează activitatea acestor posturi poliţieneşti, dat fiind faptul că autonomia nu dispune de o poliţie locală, dar ministrul de interne, Dorin recean, a şi dat de înţeles că nu va admite acest lucru.

„Poliţia este în serviciu cetăţeanului, nu este în serviciu unui grup de interese. Servicul poliţenesc este unul uniform pe toată suprafaţa Republicii Moldova", a spus ministrul de Interne, Dorin Recean.

Cât despre vizita la Moscova, başcanul de la Comrat nu a comentat-o deocamdată decât pe reţelele de socializare, unde nu s-a abţinut să plaseze câteva postări. În una, bunăoară, guvernatorul autonomiei sudice se lăuda că ruşii ar fi şi început să guste din vinurile găgăuze, care ar fi ajuns la Moscova urmare a anunţului de acum câteva săptămâni a serviciului fitosanitar rus că discută separat de Moldova aflată sub embargo livrările de vinuri din Găgăuzia în Rusia.

Într-o altă postare, başcanul anunţa că a avut parte de o surpriză la reîntoarcere, pe aeroportul din Chişinău, unde delegaţia ce-l însoţea ar fi fost supusă unui control inopinat. „Caută se pare idei euroasiatice prin bagaje”, a scris ironic başcanul în acea postare.

Din capitala rusă au ajuns la Chişinău şi alte ştiri, precum că Formuzal le-ar fi promis facilități businessmenilor ruși care vor investi în Gagauz-Yeri, cum ar fi scutiri de taxe pentru un termen de cinci ani de la lansarea afacerii.

Astăzi, când l-am căutat la telefon, başcanul a invocat programul său încărcat ca să evite să ne vorbească. Başcanul a negat totuşi că s-ar fi întâlnit la Moscova cu liderii administraţiei de la Kremlin, aşa cum lăsase de înţeles înainte de plecare.

Iată ce crede însă despre această situaţie un analist local, Veaceslav Crăciun, care l-a consiliat o vreme pe başcanul găgăuz:
„Este o întrebare pe seama căreia se poate doar specula. Oficial nu va spune nici domnul Formuzal dacă s-a întâlnit cu Putin, nici Moscova nu va spune. Pentru că trebuie de avut în vedere statutul unuia şi altuia. Dar eu nu exclude că această întâlnire ar fi putut avea loc neoficial.”

Iată însă ce crede Veaceslav Crăciun despre posturile poliţieneşti intenţionate de autorităţile executive de la Comrat. „Situaţia este tensionată şi foarte multă informaţie se exagerează. În legătură cu acest patrule, pot să vă spun că acum câţiva ani la intrarea în Comrat exista un astfel de post de poliţie, aşa cum erau peste tot în Moldova şi au fost desfiinţate. Acum ele doar vor fi restabilite.”

După ce au organizat în februarie un referendum calificat drept ilegal de Chişinăul oficial, mai mulţi demnitari de la Comrat au devenit subiectul unei anchete penale la Procuratura din Chişinău, care încă nu a anunţat vreun bilanţ. În schimb, acum autorităţile din Găgăuzia au anunţat că planifică să desfăşoare în toamna acestui an un nou referendum care le-ar permite să-şi lărgească autonomia, iar toate aceste acţiuni sunt văzute de autorităţile de la Chişinău drept parte dintr-un singur scenariu - cel al zădărnicirii eforturilor de integrare europeană în care Rusia nu ascunde că ar fi interesată.
Previous Next

XS
SM
MD
LG