Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „Noi examinăm şi propunem o integrare economică şi politică în Uniunea Vamală”


Interviu cu preşedintele Partidului Socialist din Republica Moldova.


Partidul Socialiştilor gesticulează în ultima vreme foarte energic pe scena politică moldovenească. Comportamentul PSRM, ofensiv electoral, a stârnit deja indignarea din partea guvernării, iar doriţii parteneri din tabăra opoziţiei – comuniştii în primul rând - au o reacţie vizibil sfidătoare faţă de iniţiativele socialiştilor. Un interviu cu preşedintele PSRM, deputatul Igor Dodon.


Europa Liberă: PSRM este în ultima vreme foarte vocal pe scena politică, iar acest neastâmpăr, să spunem aşa, i-a adus critici dure din partea guvernării, dar şi din partea celor din opoziţie pe care PSRM îi îmbie la parteneriate. Cum explicaţi, de fapt, această singurătate politică a PSRM?

Igor Dodon: „Important că această singurătate, cum o numiţi Dvs., să nu fie singurătate faţă de popor. Faptul că suntem criticaţi şi pe cei de la guvernare, şi de potenţialii parteneri de stânga demonstrează încă o dată că suntem pe calea cea dreaptă. Frica guvernării o înţelegem, fiindcă scoatem la iveală o mulţime de greşeli pe care le comite actuala guvernare atât în politicile interne, social-economice, cât şi în politicile externe. Iar frica comuniştilor este evidentă pentru că ei riscă şi deja pierd monopolul pe eşichierul de centru-stânga pe care l-au deţinut în ultimii 16 ani, începând cu 1998. De aceea pentru noi lucrul acesta este evident, este un lucru aşteptat şi nu este un lucru pe care noi nu putem să-l trecem şi nu putem face faţă unor astfel de provocări.”

Europa Liberă: Aţi anunţat lansarea unei campanii naţionale de colectare a semnăturilor în favoarea orientării spre Uniunea Vamală a Republicii Moldova dar şi, concomitent, de informare a cetăţenilor cu privire la ceea ce spuneţi că ar fi avantajele socio-economice ale integrării Republicii Moldova în Uniunea Vamală. Asta întăreşte senzaţia că partidul acţionează oarecum pe contrasens. Cât de atrăgătoarea mai poate fi acum însăşi ideea de Uniune Vamală în condiţiile în care pilonul nr. 1 al acestei teoretice uniuni acum pare a fi preocupat cum să facă faţă sancţiunilor pe care le suportă ca agresor în viziunea majorităţii absolute a statelor?

Igor Dodon:
„Partidul Socialiştilor pe parcursul întregii sale istorii de dezvoltare, care are mai mult de 16 ani, a avut o poziţie foarte clară referitoare la vectorul extern şi la colaborarea inclusiv social-economică. În special acest vector a rămas neschimbat, vectorul pro-estic, pro-potenţiala Uniune Vamală care a apărut de fapt ca opţiune în ultimul timp. Partidul socialiştilor pe parcursul şi anului precedent şi al anului curent a susţinut mai multe iniţiative, inclusiv de referendumuri locale, inclusiv de referendum naţional, referitor la vectorul extern geopolitic. Cu regret, guvernarea, la fel ca şi comuniştii, nu a susţinut referendumurile locale, recent prin lege a interzis referendumurile locale pe subiecte de politică externă şi internă (cunoaştem modificările la codul electoral care au fost votate în a doua lectură săptămâna trecută). Noi suntem adepţii unui referendum naţional referitor la vectorul extern geopolitic şi considerăm că acesta ar fi un consens naţional pentru ca noi, politicienii, să mergem de fapt conform deciziei majorităţii poporului. Şi ar fi bine să facem un referendum naţional cu o întrebare foarte simplă faţă de cetăţenii Republicii Moldova: în est, în vest, sau nu mergem nici în est, nici în vest? Şi mai departe politicienii Republicii Moldova, conform deciziei majorităţii populaţiei, trebuie să ajungă la un consens naţional. Referitor la a doua parte a întrebării Dvs., noi examinăm şi propunem o integrare economică şi politică în Uniunea Vamală. Noi considerăm că apropierea de Uniunea Vamală este o soluţie pentru crearea locurilor de muncă în Republica Moldova, cel mai fierbinte subiect de pe agenda politică deoarece anul trecut din Moldova au plecat câteva zeci de mii de persoane.”

Europa Liberă: Încă o dată insist totuşi - nu vă stânjeneşte politic faptul că PSRM se identifică cu sprijinul a ceva mai mult de zero ţări pentru noua realitate, extrem de periculoasă, generată de actorul cel mai mportant şi arhitectul, de fapt, al Uniunii Vamale, care e Rusia? Nu este o atitudine totuşi dezavantajoasă, inclusiv sub aspectul imaginii partidului? Sau e una temerară?

Igor Dodon:
„Stimate interlocutor, sunt bucuros să constat că cu opinia şi poziţia Dvs. nu este de acord majoritatea populaţiei Republicii Moldova. Majoritatea populaţiei Republicii Moldova, şi asta o arată toate măsurările interne şi externe, îşi doreşte integrarea în Uniunea Vamală. De fapt, Uniunea Vamală este o soluţie pentru Republica Moldova în problemele sale social-economice. Nu vorbim de asocieri politice. Vorbim de o soluţie pentru crearea locurilor de muncă în Republica Moldova, o soluţie destul de evidentă.”

Europa Liberă: Nu era o opinie, era o întrebare. Să continuăm totuşi: PCRM a răspuns unui apel al PSRM de a acţiona în comun pentru debarcarea şefului statului în felul următor: apelul e minunat, numai că fără liderii socialişti care ar trebui să-şi depună mandatele de deputaţi… Dvs. cum explicaţi şi apreciaţi acest răspuns ?

Igor Dodon:
„Pentru noi este puţin cam stranie poziţia comuniştilor şi a liderului acestora în ultimul timp. Ei sunt gata să voteze şi chiar mai nou au declarat că sunt gata să facă chiar şi coaliţii cu democraţii, adică sunt gata să fie alături de cei care le-au interzis simbolica, de cei care păstrează istoria şi limba română în curriculumul şcolar, cu cei care sunt pentru integrarea europeană, de cei care au făcut coaliţie cu Ghimpu şi sunt împotriva votării în comun cu socialiştii, care sunt pentru Uniunea Vamală şi pentru istoria şi limba moldovenească. Pentru noi este stranie această poziţie. Sperăm că ea nu este determinată doar de ură, probleme personale. Sper că nu este determinată nici de unele voci care spun că comuniştii ar fi presaţi de occident făcându-le unele apropouri referitor la activele acestora în ţarile membre ale UE. Sperăm că aceasta este o decizie temporară.”

Europa Liberă: Mulţi caracterizează totuşi iniţiativele Dvs. în aceste împrejurări destul de complicate pentru RM drept provocatoare: de exemplu, de ce aţi dori tocmai acum, când RM ar avea nevoie ca niciodată de instituţii funcţionale să insistaţi pe impeachment pentru preşedintele Timofti?

Igor Dodon:
„Noi considerăm că domnul Timofti care a venit cu unele promisiuni şi angajamente foarte clare acum doi ani în funcţia de preşedinte a trădat obiectivele şi angajamentele sale, de fapt a făcut mai multe declaraţii anti-constituţionale referitor la statutul limbii, referitor la naţiunea moldovenească… În aceste condiţii noi considerăm că preşedintele Timofti nu poate fi în continuare preşedinte al Republicii Moldova. Preşedintele ţării este garantul constituţiei. Constituţia Republicii Moldova califică foarte clar, în articolul 13, limba moldovenească, naţiunea noastră moldovenească şi multe alte lucruri care, spre regret, au fost încălcate de acest preşedinte. ”

Europa Liberă: Premierul Leancă a deplâns faptul că vi se acordă prea multă atenţie… Dl Leancă v-a acuzat că faceţi declaraţii speculative în condiţiile în care ţara arde sau poate chiar arde la propriu…De ce nu vă preocupă , cum s-a întrebat şi premierul, acţiunile militare din regiunea transnistreană, ci nişte citaţii obişnuite de la comisariate în privinţa cărora Dvs. aţi luat atitudine?

Igor Dodon:
„Mă bucur să constat că premierul Leancă îmi citeşte blogul şi postările de pe facebook. Dar dacă la modul serios, trebuie să vedem cine aprinde focul în Republica Moldova. Aprinde focul această guvernare care nu este gata să discute cu poporul,. Care se teme de un referendum naţional, care ia decizii de integrare externă fără a ţine cont de opinia majorităţii, care nu vrea să ţină cont de opinia unor cetăţeni ai republicii Moldova din cadrul unei autonomii. Şi vedem la ce se ajunge. Eu cred că pe domnul Leancă, şi nu doar, trebuie să-l preocupe un lucru destul de important. Uitaţi-vă ce se întâmplă în ultimele săptămâni: la Moscova sunt invitaţi aşa-numiţii lideri din Transnistria şi din Găgăuzia. Însă la Moscova nu am văzut pe parcursul ultimilor săptămâni să vină cu iniţiativa cineva din conducerea actuală a Republicii Moldova. De cealaltă parte, vedem că Leancă pleacă la Washington, Corman pleacă la Bruxelles. Şi atunci îmi pun întrebarea: stimaţi guvernanţi, oare în aceste condiţii nu ar fi fost mai bine, mai util să încercăm să găsim limbă comună, un compromis cu Federaţia Rusă, atâta timp cât suntem legaţi cel puţin economic destul de strâns, atât timp cât anul trecut avem 65% din remitenţe provenite din federaţia Rusă, atâta timp cât 35% din exporturi strategice pentru Republica Moldova sunt orientate spre Uniunea Vamală? Ce face conducerea actuală? Merge pe contrasens? Face declaraţii care nu sunt clare? Se alătură unor sancţiuni care sunt inutile şi periculoase pentru republica Moldova? Aceasta înseamnă aprinderea focului intern şi provocarea unor situaţii dificile.”

Europa Liberă: În general, Dvs. ce atitudine aveţi faţă de situaţia tensionată din regiune? Ce ar trebui să facă RM dacă, de exemplu, aşa cum numai monumentele în UE şi SUA nu avertizează despre posibilitatea unei intervenţii militare ruse în estul Ucrainei şi în regiunea estică a Republicii Moldova?

Igor Dodon:
„Republica Moldova trebuie să ţină cont de greşelile care au fost admise de cei care s-au aflat şi se află la guvernare în Ucraina. Republica Moldova trebuie în regim de urgenţă să întreprindă patru paşi – acţiuni concrete: să stopeze semnarea oricăror acorduri externe, fie cu Uniunea Vamală sau cu UE la această etapă; să se angajeze plenar în faţa societăţii că până la alegerile parlamentare, sau după alegeri, va organiza un referendum naţional privind vectorul externe; să stopeze diferite acţiuni şi iniţiative unioniste care în ultimul timp sunt tot m ai aparente în Republica Moldova (spre exemplu astăzi se planifică un marş unionist în centrul capitalei, în ultimele săptămâni vedem la mai multe surse media spoturi care promovează unirea cu România). Acest lucru este foarte periculos pentru Republica Moldova…A fost periculos la începutul anilor 90 când s-a soldat cu un război pe Nistru. Este periculos în Ucraina unde s-a soldat cu pierderi de teritorii şi autonomie. Şi al patrulea lucru foarte important: actuala guvernare trebuie să conştientizeze că unica soluţie pentru păstrarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este începerea discuţiilor serioase asupra unui proiect de federalizare. Acestea sunt propunerile noastre pe care le-am făcut publice. În caz dacă domnul Leancă nu va ţine cont de aceste propuneri, există riscul ca domnul Leancă să fie ultimul prim-ministru al unei Moldove integre, aşa cum Ianukovici a fost ultimul preşedinte al unei Ucraine integre.”
XS
SM
MD
LG