Linkuri accesibilitate

Președintele american spune că relaţiile dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană au fost întărite de criza din Ucraina şi răspunsul Rusiei.


In prima sa vizita la Bruxelles, la sediul Uniunii Europene, președintele Statelor Unite, Barack Obama, a susținut o conferință de presa împreună cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, şi cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Ca şi ieri la Haga, Ucraina a dominat conferința de presa, ca şi discuțiile din cadrul reuniunii Uniunea Europeană – Statele Unite.

Acțiunile Rusiei in Ucraina nu se refera numai la o ţară. Este vorba de ce fel de Europa şi in cel fel de lume vrem să trăim”, a spus președintele american, subliniind şi ca relaţiile dintre Statele Unite si Uniunea Europeană au fost întărite de criza din Ucraina si de reacţia Rusiei:

„Statele Unite si Europa sunt unite in aceasta chestiune – suntem uniți în a sprijini Ucraina si a-i acorda ajutor economic pentru a-şi putea stabiliza economia. Suntem uniți in hotărârea noastră de a apăra securitatea Europei şi in dorinţa noastră de a izola Rusia si de a o face sa plătească un preț pentru acțiunile ei.

Dacă cineva in conducerea Rusiei s-a gândit ca lumii nu ii va păsa de ce se întâmplă în Ucraina, sau ca ar putea sa bage zâzanie intre Uniunea Europeana si Statele Unite, este clar că a greșit.”

Președintele american ca dat asigurări, ca si ieri, la Haga, țărilor NATO din vecinătatea Ucrainei si Rusiei ca Alianța va acționa in apărarea lor in baza articolului 5 al Cartei NATO, dar şi ca Statele Unite va le va sprijini si pe cele care nu sunt membre ale acestei alianțe:

„Pentru non-membri, vrem sa sprijinim aceste țări, bazându-ne pe credința noastră in principiile si idealurile care sunt importante nu numai in Europa, dar in întreaga lume, inclusiv integritatea teritoriala şi suveranitatea. Aşa că vom face tot ce putem pentru a sprijini Ucraina in alegerile pe care le vor avea, in economie şi vom continua sa încercam sa izolam Rusia ca răspuns la acțiunile pe care le-a întreprins.”

In legătura cu ajutorul Uniunii Europene pentru ţările din vecinătatea Ucrainei si Rusiei, președintele Consiliului European a fost explicit:

„Susținem Georgia si Moldova, si Uniunea Europeana a devansat pentru luna iunie semnarea acordurilor de asociere cu ele.

Acționăm pentru stabilizarea situaţiei din Ucraina – politic, economic si financiar, pentru că acesta este cel mai bun răspuns. Este momentul prielnic sa întărim Ucraina, sa o transformam dintr-o moneda slaba într-una puternica.”

In ceea ce privește întărirea sancţiunilor împotriva Rusiei, in eventualitatea in care își continua actualul curs al politicii sale in regiune, președintele american a spus ca ţările Uniunii Europene si Statele Unite înțeleg ca vor fi efecte si asupra propriilor economii:

„Ceea ce facem acum este ca ne coordonam fata de potenţiale sancțiuni noi si mai puternice, in eventualitatea in care Rusia avansează si face noi incursiuni in Ucraina. Înțelegem ca pentru ca Rusia sa simtă efectele sancţiunilor, ele vor avea un anume impact si asupra economiei globale ca si asupra economiilor țârilor noastre.”

In acest moment, după reuniunea de astăzi de la Bruxelles, cel puţin in subiectul Ucraina si Rusia, atât Uniunea Europeana, cât şi Statele Unite par sa fie la unison.
XS
SM
MD
LG