Linkuri accesibilitate

Anne Brasseur, președinte APCE: „Kosovo nu se compara cu anexarea Crimeii. Kosovo nu a fost ocupat de altă țară, ca în cazul Ucrainei”


Interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă, realizat corespondenta Europei Libere la Strasbourg, de Iolanda Bădiliţiă.


Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pregătește sancțiuni la adresa Rusiei, care, spun analiștii, ar putea fi cele mai dure de la aderarea Moscovei la Consiliul Europei. La 28 februarie 1996, când Federația Rusă a devenit cel de-al 39-lea membru al Consiliului, a semnat și ratificat si statutul organizației pan-europene, care prevede printre altele și respectarea integrității teritoriale a celorlalte state membre, spune Anne Brasseur, președinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Politiciana liberală din Luxemburg a vizitat weekendul trecut câteva orașe din Ucraina. Ea este de părere că în paralel cu sancțiunile sau izolarea Federației Ruse, comunitatea internațională trebuie să mențină deschise cu Moscova canalele de comunicare diplomatică. Un interviu realizat, la Strasbourg, de Iolanda Bădiliță.

Europa Liberă: Dna Brasseur, tocmai ce ați revenit de la Kiev, Donețk și Lvov. Care este impresia cu care v-ați întors la Strasbourg, care este cea mai mare provocare a Ucrainei în clipa de față?
Anne Brasseur
Anne Brasseur
Anne Brasseur: „Este o combinație de mai mulți factori. În primul rând Crimeea, toți ucrainenii îndreptându-și atenția într-acolo. Țara este amenințată, ca atare e de înțeles îngrijorarea oamenilor. Noi am spus nu o dată că apărăm integritatea teritorială a Ucrainei, că ce a făcut și face Rusia (inclusiv referendumul din Crimeea) este împotriva constituției Ucrainei și împotriva legislației internaționale. Ca urmare, Crimeea rămâne principala îngrijorare.

Apoi există o tensiune cu privire la care ar putea fi următorii pași pe care intenționează Rusia să îi facă in Ucraina. Dacă ne uităm la trupele pe care Federația Rusă le dispune la graniță, iată avem alt motiv de îngrijorare.

Pe lângă asta, e îngrijorătoare situația politică din Ucraina. Cum vor proceda de acum înainte? Nu există, de exemplu, nici un lider adevărat care să participe în cursa pentru alegerile prezidențiale din 25 mai. Ucraina are nevoie de un lider politic capabil să reprezinte în unitate toate facțiunile existente in țară, si care să conducă țara în transformările democratice ce vor urma.
Noi credem că ucrainenii au nevoie de o constituție bună...
Când am fost pe Maidan, care este simbolul acestei revoluții din Ucraina, am înțeles ca motivele pentru situația de astăzi a Ucrainei sunt multiple. Nu este doar vorba de faptul ca fostul președinte nu a reușit sa se înțeleagă cu UE pentru semnarea acordului de asociere, există și o lipsă de încredere in sistem, in politicieni, țara este în faliment economic.

Noi credem că ucrainenii au nevoie de o constituție bună și sper că aceasta va fi adoptată înaintea alegerilor prezidențiale, pentru ca alegerile să aibă loc în baza noii constituții. Când construim o casă, avem nevoie mai întâi de o fundație, or pentru o țară, constituția este fundația, iar aceasta trebuie să fie trainică. Apoi, trebuie înființate instituții care să lupte împotriva corupției, sa se reformeze justiția, pentru a deveni independentă.”

Europa Liberă: Ați punctat faptul ca in Ucraina lipsesc în momentul de față liderii politici. CoE și alte organizații pot ajuta in construcția instituțională, dar ucrainenii sunt cei care trebuie să își aleagă liderii politici. Aici nu puteți ajuta. Ce e de făcut?

Anne Brasseur: „Este adevărat, nu cade in responsabilitatea noastră să alegem liderii politici dintr-o țară sau alta și nu putem interveni. Aceasta este o chestiune
Ucrainenii au nevoie de o figura care unește toate fracțiunile...
internă, ucrainenii trebuie să decidă. Noi putem să ii ajutăm prin Comisia Veneția, de exemplu, să aibă o constituție care să servească populației și democrației. Putem ajuta în reformele electorale. Însă partidele politice din Ucraina trebuie să dea liderul țării. Ucrainenii au nevoie de o figura care unește toate fracțiunile.”

Europa Liberă: Consiliul Europei, cea mai veche organizație pan-europeana, are avantajul, față de UE, că are ca membri atât Ucraina cât și Rusia. Ambele țări au semnat o serie de tratate si convenții cu forță juridică, pe care s-au angajat să le respecte. Cu toate acestea, nimic nu a împiedicat Rusia să încalce obligațiile sale de membru al CoE și să anexeze Crimeea. Ce marjă de acțiune mai aveți la nivelul CoE si APCE?

Anne Brasseur: „Este adevărat că Rusia a violat o serie de tratate ca și principiile de baza ale Consiliului Europei, potrivit cărora fiecare țară recunoaște integritatea teritorială a celorlalte. Vom pregăti o serie de sancțiuni, în cadrul cărora ar putea fi suspendată acreditarea Rusiei la Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei. Se vor discuta in sesiunea care începe pe 7 aprilie.”

Europa Liberă: Din ce înțeleg, Dl Walter, șeful delegației Marii Britanii la APCE, propune într-o rezoluție excluderea Rusiei din CoE sau APCE. Vor fi de această dată sancțiunile atât de dure? Când in 2008 Rusia a invadat Osetia de Sud, membrii APCE nu au votat sancțiuni atât de dure.

Anne Brasseur: „Avem o procedură potrivit căreia o astfel de moțiune va fi transferată Comitetului de monitorizare. O astfel de rezoluție poate să recomande APCE sa nu ia
Vom pregăti o serie de sancțiuni, în cadrul cărora ar putea fi suspendată acreditarea Rusiei la Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei...
nici o măsură, să retragă toate drepturile Federației Ruse sau să opteze pentru sancțiuni care pot consta în interzicerea dreptului de vot pentru delegații ruși sau a dreptului de a fi raportori. Depinde foarte mult de cum vor evolua lucrurile până atunci, pentru a vedea ce sancțiuni vor fi votate.”

Europa Liberă: Dar ce sens are ca APCE si CoE să condamne anexarea Crimeii de către Rusia, pentru ca apoi să nu ia nici o sancțiune împotriva Rusiei?

Anne Brasseur: „Eu v-am expus opțiunile care sunt la dispoziția APCE. Dar plenara, membrii APCE vor decide prin vot care dintre variante va fi aleasă. Ca președinte al APCE nu pot fi părtinitoare. Vă pot spune însă că eu cred că este bine să păstrăm un contact cu Rusia. Rusia este izolată si trebuie să fie izolată, dar, pe de altă parte, cred că trebuie să continuăm să purtăm un dialog. Împreună cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, am subliniat că dialogul si diplomația politică trebuie să continue. Aceasta nu însemnă că nu vom lua sancțiuni, ci că pe diferite canale vom păstra contactul pentru dialog politic si diplomatic.”

Europa Liberă: Ce valoare mai au toate aceste tratate dacă semnarea si ratificare lor nu au împiedicat o țară ca Rusia să anexeze o parte a altei țări?

Anne Brasseur: „Mecanismele pe care le avem sunt eficiente atâta vreme cât cei care sunt parte la ele își respectă angajamentele pe care si le-au asumat. Daca
Dacă ești parte dintr-o organizație trebuie să respecți angajamentele pe care ţi le-ai luat. Vom discuta acest lucru intensiv cu rușii...
acest lucru nu se întâmplă e dificil să implementăm instrumentele pe care le avem la dispoziție. Tratatele internaționale sunt importante. Putem condamna o țară care nu le respecta, pentru că astfel aceste angajamente își pierd din importanță. Rusia cred că înțelege acest lucru, că daca ești parte dintr-o organizație trebuie să respecți angajamentele pe care ti le-ai luat. Vom discuta acest lucru intensiv cu rușii.”

Europa Liberă: Federația Rusă compară situația din Crimeea cu cazul Kosovo . Moscova spune ca ce au făcut rușii in Crimeea este exact ce s-a întâmplat in Kosovo, a cărui independență Vestul a recunoscut-o.

Anne Brasseur: „Cazul Kosovo este atât de diferit! Kosovo este rezultatul unei țări (fosta Iugoslavie) care s-a dezmembrat. In cazul Kosovo nu am avut de-a face cu o anexare, Kosovo nu a fost ocupat de altă țară. Nu se poate compara. Ucraina este o țară unitară, membra a CoE, iar integritatea teritorială a Ucrainei trebuie apărată.”
XS
SM
MD
LG