Linkuri accesibilitate

Referendum „ca în Crimeea” la… Doroţcaia?


Avocații trecerii satului Doroţcaia sub administrația Tiraspolului vorbesc de o serie de avantaje: pensii mai mari, gaze mai ieftine, pașapoarte ruseşti.


În satul Doroţcaia, raionul Dubăsari în jur de 20 de persoane au protestat în preajma locuinţei în care este şi biroul reprezentantului administraţiei, nerecunoscute, transnistrene din sat. Şi au cerut trecerea satului Doroţcaia sub jurisdicţia regiunii transnistrene. Asta ne-a declarat primarul Andrei Leaşco care spune că reprezentanţii acestui aşa zis „soviet sătesc” ar vrea să organizeze săptămâna viitoare o adunare sătească la care să se discute şi supunerea la vot a ideii ca satul să treacă sub administraţia Tiraspolului.

Primarul de Doroţcaia, Andrei Leaşco, presupune că protestul pretins spontan în realitate ar fi fost organizat de către însăşi reprezentantul administraţiei transnistrene din sat, președintele aşa zisului soviet sătesc, Piotr Dobrinschi, care se număra printre cei circa 20 de săteni care scandau în stradă. Discutând cu protestatarii, primarul Andrei Leaşco spune că ei susțin că autorităţilor moldovene nu le pasă de ei şi insistă ca satul Doroţcaia să treacă sub jurisdicția regiunii transnistrene pentru a putea obține mai ușor aşa zisa cetățenie transnistreană. Primarul spune că președintele aşa zisului soviet sătesc de mai mulţi ani îndeamnă sătenii să solicite aşa zisa cetățenie transnistreană pentru că ar putea beneficia de mai multe avantaje: li se va deschide accesul la terenurile agricole aflate pe teritoriul controlat de administrația nerecunoscută, vor putea beneficia de pensii mai substanțiale şi vor avea facilități pentru a pleca la muncă în Federaţia Rusă. Despre aceste avantaje şi scandau astăzi protestatarii spune Andrei Leaşco:

„Ei răcneau în gura mare că iată noi vrem să ne lucrăm câmpurile, dar până în prezent nu e hotărâtă întrebarea cu terenurile agricole. Transnistria le-a spus că dacă nu au „cetățenie” transnistreană nu vor avea acces la câmpuri. În al doilea rând, răcneau în gura mare că ei lucrează în Rusia şi au revenit, şi vor să obțină „cetățenia” transnistreană şi să obțină pașapoarte ruseşti. Şi majoritatea care vor să iasă la pensie vor să-şi facă această aşa zisă cetățenie că pensia e mai mare şi să iasă cu doi ani mai devreme la pensie.”
Andrei Leaşco se arată nedumerit de ce se insistă ca tot satul să treacă sub jurisdicția regiunii transnistrene, din moment ce fiecare sătean individual poate solicita obținerea aşa zisei cetățenii transnistrene. Deşi se arată convins că majoritatea sătenilor nu ar susţine o asemenea inițiativă, primarul spune că va face tot posibilul să nu permită supunerea la vot a ideii ca satul să treacă sub administrarea Tiraspolului, aşa cum intenționează să o facă președintele aşa-zisului soviet sătesc.

De cealaltă parte, Piotr Dobrinschi susţine că locuitorilor satului le-a ajuns cuțitul la gât şi că au dreptul să se expună încotro să o ia:

„Oamenii au obosit, se plâng că sunt împiedicați să-şi facă cetățenia transnistreană. Urmează să decidem în ce zi să facem o adunare sătească sau chiar un referendum ca cel din Crimeea la care oamenii să decidă fie să rămână sub jurisdicția Republicii Moldova, fie să treacă sub jurisdicția Transnistriei.”

Vicepreședinta Consiliului Raional Dubăsari, Maria Jimbei, spune că nu se poate vorbi despre legalitatea unui asemenea referendum. Ea crede că e vorba despre o nouă provocare, întrucât câteva luni în urmă administrația transnistreană din Dubăsari a solicitat instituirea unui post de miliţie în Doroţcaia, unde să fie deschis şi sediul aşa zisului soviet sătesc unde sătenii s-ar putea adresa pentru obținerea aşa zisei cetățenii transnistrene:
„Foarte mulţi locuitori din satele aflate sub jurisdicția Republicii Moldova solicită această cetățenie transnistreană fiind ademeniți de pensii mai mari, mai au niște facilități la magazinele lor Sheriff, la servicii comunale. Acum iarăși a început un val de înregistrări şi solicitări a cetățeniei transnistrene în legătură cu faptul că Moscova a făcut interdicții la cetățenii noştri care pleacă la muncă în Rusia. Chipurile cu cetățenia transnistreană ei pot activa acolo fără probleme.”

Șeful Biroului pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, spune că autorităţile sunt la curent că se intenționează organizarea unei adunări sătești la Doroţcaia pe care o consideră drept încercare ilegală, artificială de destabilizare a situaţiei.

Avocații trecerii satului Doroţcaia sub administrația Tiraspolului vorbesc de o serie de avantaje: pensii mai mari, gaze mai ieftine, pașapoarte ruseşti. Ce s-ar schimba cu adevărat, ce nu? Un răspuns documentat, joi, la Europa Liberă, şi pe pagina noastră de internet, la europalibera.org
XS
SM
MD
LG