Linkuri accesibilitate

„Nimeni nu vrea să moară pentru Ucraina. Nici măcar ucrainenii...” (contributors.ro)


Creșterea spectaculoasă în sondaje a Partidului Mișcarea Populară (Adevărul).



Intr-un articol publicat de revista 22, Octavian Milewski arata ca situatia regiunii estice trebuie privita sub semnul discursului lui Vladimir Putin, de la preluarea Crimeii, si care repune in discutie granitele. Deocamdata, e lesne de observat ca fortele politice de la Chisinau nu sînt pregatite sa infrunte noua situatie. „Coa­liția de la guvernare se află într-o paralizie autoinspirată pe tema numirii unui ministru com­pe­tent al Apă­rării”, spune MIlewski, iar armata „nu a reușit încă să iasă din starea le­tar­gică de „grădiniță de copii cu AKM-uri“, acolo unde fenomenul sinu­ci­derii re­cru­ților, dezertările și hărțuirea sunt la or­di­nea zilei”.

Inca mai grav, elita intelectuala a Moldovei s-ar fi blocat „într-o prea­fericită stare de expectativă, după zicala „poate scăpăm și de aceasă dată!“. Articolul din 22 se refera apoi la declaratiile venite de la Bucuresti. Milewski repeta ceea ce a mai spus si alta data, si anume ca nu e momentul potrivit sa se vorbeasca despre Unirea dintre Moldova si România, ca ideea are foarte slalba sustinere in randul moldovenilor. In aceste conditii „Își asumă Bucureștiul să-i dicteze Chișinăului dacă Transnistria este sau nu a Republicii Moldova? Își asumă Bucureștiul, care pre­tinde că „știe mai bine“ care este iden­ti­tatea Republicii Moldova ca stat și ca so­cietate, riscul de a strica această majo­ri­tate fragilă, formată pentru prima dată în două decenii de independență?”

Pe site-ul contributors.ro, Valentin Naumescu explica de ce trebuie inventate noi instrumente de mentinere a pacii in actuala lume globalizata: „Nimeni nu vrea să moară pentru Ucraina. Nici măcar ucrainenii, aşa cum lesne s-a văzut. Nici civilii, nici militarii. Nici pentru Ucraina, nici pentru alt stat de pe hartă, să ne înţelegem, naţiunile lumii democratice nu mai vor să plece la război”. Aceasta este, in opinia comentatorului, „capcana lumii libere, punctul ei forte care se poate transforma oricând în vulnerabilitate, în călcâiul lui Ahile.” „Individualismul ca model cultural a învins pretutindeni unde oamenii sunt cu adevărat liberi să aleagă”, ”„ar Putin a intuit perfect această limitare a noului Occident”. Naumescu crede ca trebuie eliminate iluziile paguboase: „Nu, stimaţi războinici ai site-urilor de pe internet, dacă NATO ar fi luat decizia combaterii agresiunii, ar fi cerut cu siguranţă statelor din regiune angajament militar direct în teatrul de operaţiuni. Adică, să ne ducem noi acolo să rezolvăm problema, eventual cu sprijin logistic american, dar cu trupele noastre. [...] să ne apărăm libertatea şi ordinea juridică din tratate, dacă putem. Iar dacă nu putem, facem ce-au făcut ucrainenii în Crimeea, lăsăm dilemele ordinii internaţionale în seama generaţiilor următoare şi ne salvăm repede vieţile”.

Un comentariu din Adevarul, semnat de Ion M. Ionita, discuta cresterea spectaculoasa in sondaje a Partidului Miscarea Populara, care si-a dublat popularitatea ajungand la 8%. Principalul motiv ar fi ca in ultima vreme, Traian Băsescu a ocupat confortabil fotoliul de lider al Opoziţiei faţă de guvernarea Ponta. De acum este de asteptat ca orice procent pe care Basescu il recastiga, sa se reflecte in capitalul Miscarii Populare. Iar daca acest partid creste, un altul trebuie sa scada. Si nu este cazul Partidului Social Democrat, care afiseaza acelasi 40% inainte de alegeri, ci al Partidului Democrat Liberal, deci este vorba despre o reasezare de forte pe dreapta.
XS
SM
MD
LG