Linkuri accesibilitate

Concluziile grupului parlamentar britanic de prietenie cu Moldova (Adevărul).Victor Ciobanu semnează în „Ziarul Naţional” un editorial în care găseşte confuze mesajele PCRM sonorizate la plenara Comitetului Central a partidului care a avut loc sâmbăta trecută. „Comuniştii, în derută” îşi întitulează editorialistul articolul în care afirmă că plenara ar fi demonstrat criza acută de idei în care s-ar afla comuniştii. Că altfel nu ar insista pe aderare la Uniunea Vamală a Rusiei în condiţiile în care, după anexarea Crimeii, aceasta ar fi total depăşită. Potrivit autorului, ar fi fost logic ca să declare că anume ei, comuniştii, au iniţiat procesul de integrare europeană şi, dacă vor reveni la guvernare, îl vor accelera, aprofunda şi vor face tot mult mai bine decât actuala guvernare. În loc de asta, comuniştii continuă să ne aburească cu - în UE prin UV!”

Cele 42% încredere în Putin, sunt rodul „muncii” lui Plahotniuc şi Filat”, afirmă într-un articol de opinie publicat de portalul „Independent” Alexandru Cozer. Potrivit autorului, „datele sondajului care a readus pe tapet discuţia despre simpatia de care se bucură printre moldoveni preşedintele unei ţări agresoare acum arată încă o dată realitatea dură din societatea moldovenească, realitate ce provine, în mare parte, din creierele îmbibate de propaganda rusească de care ne ciocnim la orice colţişor de Moldovă, de la Naslavcea până la Giurgiuleşti.
Spre exemplu, cel mai iubit politician de moldoveni, de departe este Putin, iar Uniunea Vamală e mai dorită de către cei dintre Prut şi Nistru decât cea Europeană.

Autorul susţine că „Plahotniuc (prim-vicepreşedintele PDM) deţine două din cele trei reţele naţionale de transmisie prin eter, unde de dimineaţa până seara se transmite propaganda rusească prin intermediul Prime şi Canal 3. Iar TV 7 (NTV) al lui Lucinschi (liberal-democratul Kiril Lucinschi) acoperă şi el 70-80% din teritoriul ţării”.

„Kommersant.md” scrie că în satul moldovenesc Doroţcaia, situat în Zona de securitate a conflictului transnistrean, a fost lansată iniţiativa de „trecere sub jurisdicţia Transnistriei”. Autoarea articolului consacrat acestei teme, Olga Grosul, menţionează că „pentru săptămâna viitoare este programată o adunare generală a acestui sat situat în stânga Nistrului în cadrul căreia ar putea fi adoptată o hotărâre privind desfăşurarea unui referendum local în acest sens”. Potrivit autoarei, „autorităţile Republicii Moldova afirmă că ştiu despre aceste planuri, iar juriştii spun că asemenea referendumuri sunt interzise şi, prin urmare, vor fi considerate ilegale”.

Virginia Dumitraş prezintă în „Adevărul” concluziile la final de vizită în Republica Moldova ale membrilor delegaţiei parlamentarilor britanici, condusă de Lordul Alfred Dubs, Preşedintele Grupului parlamentar de prietenie „All Party Parliamentary Group on Moldova” din cadrul Camerei Lorzilor, Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Autoarea evidenţiază unele afirmaţii ale membrilor delegaţiei britanice: „Situaţia din regiune este mai periculoasă decât a fost vreodată” (Lord Alfred Dubs); „Nu suntem aici să spunem ce trebuie să faceţi, ci să vă ajutăm să obţineţi ceea ce v-aţi propus” (Philip Davies); „Pentru a ajunge mai aproape de UE, trebuie să ne asigurăm că sistemul judiciar funcţionează adecvat” (John Whittingdale); „Am observat anumite schimbări. Cred că sunteţi pe drumul cel bun. Sunt încurajatoare şi cifrele de dezvoltare a economiei” (Lord Michael James German).
XS
SM
MD
LG