Linkuri accesibilitate

Statele Unite și aliații lor vor sprijini mai departe țări ca R. Moldova, pentru a le proteja de presiunile Rusiei


Președintele american Barack Obama a declarat că Statele Unite și aliații lor vor sprijini mai departe diplomatic și economic țări ca Republica Moldova, pentru a le proteja de presiunile Rusiei, iar țările membre ale NATO pot conta pe sprijin militar, dacă va fi cazul.

Obama a făcut declarația la o conferință de presă la Haga, unde a fost întrebat ce garanții pot oferi Statele Unite oamenilor din estul Ucrainei, țările baltice și Moldova că nu vor fi următoarea țintă a politicii anexării practicată de Rusia.

Președintele american a spus că Statele Unite vor lua măsuri diplomatice și economice ca aceste țări să „simtă că suntem alături de ele”.

„În privința țărilor care nu fac parte din NATO putem face cea ce facem deja în cazul Ucrainei, adică să ne asigurăm că se exercită presiuni internaționale suficiente, că situația din aceste țări este menținută în atenție, că facem tot ce ne stă în putință să le întărim economiile. Să ne asigurăm prin diverse inițiative diplomatice și economice că se simt sprijinite și că știu că suntem alături de ele”, a spus Barack Obama.

Președintele american a spus că țările învecinate cu Rusia care fac parte din NATO pot conta pe sprijin militar prevăzut de articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG