Linkuri accesibilitate

Cu gîndul la tuberculoză în… troleu


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Avem de-a face cu o boală pe care tranziţia interminabilă a readus-o în scenă şi e limpede că numai mesajele artiştilor nu vor avea efectul scontat.



Îmi amintesc că în noiembrie 2012, într-una din zile, am văzut pe sticlă o cîntăreaţă eclatantă care mi-a explicat că tuberculoza rapace mă pîndeşte de după orice colţ. Prin urmare, a conchis frumoasa cîntăreaţă, dacă tuşeşti mai mult de trei săptămîni, mergi la medic, căci consecinţele ezitării pot fi grave.

După un an şi patru luni, în martie 2014, văd alte vedete recente angrenate într-o amplă campanie anti-tuberculoză, mult mai ritoasă. Acum vedetele te avertizează nu doar pe sticlă, ci şi în troleibuz. Am călătorit deunăzi cu troleul o jumătate de oră şi vocile artiştilor mi-au făcut capul calendar. Pe mică de ceas cîte un artist mă sfătuia să merg la medic dacă tuşesc mai mult de trei săptămîni. Vreo 15 mesaje apocaliptice înghesuite într-o jumătate de oră mi se pare cam mult pentru umila mea persoană.

Vreau să zic că – înainte de a te responsabiliza – mesajele acestea te bagă în sperieţi. Înainte de a-l convinge pe om să meargă la medici, ele îl conving că situaţia e catastrofală, că tuberculoza e pretutindeni şi mereu te poate ataca. Ea poate s-a infiltrat chiar şi în troleibuzul în care asculţi discursurile moralizatoare ale vedetelor şi artiştilor.

Acum numărul celor care îţi vorbesc despre tuberculoză e mult mai mare decît în noiembrie 2012. Şi ce înseamnă asta? Eu pot să presupun că între timp mari succese în combaterea acestei boli nu au fost înregistrate. Ba chiar am citit, într-o publicaţie raională, că situaţia e mai tristă ca acum doi-trei ani. De aceea, avertismentele acestea mă sperie, chiar dacă au scop nobil.

Oamenii ar putea să se întrebe, pe bună dreptate, care e rostul tratamentului în condiţiile în care te poţi îmbolnăvi pe urmă oriunde te-ai afla. Mass-media ne-a oferit suficiente poveşti cu tebecişti care sunt în preajma noastră, cu oameni care nu vor merge la medici, chiar dacă tuşesc de le sare cămaşa de pe ei.

Avem de-a face cu o boală pe care sistemul sovietic, cu toate hibele lui, reuşise s-o suprime. Tranziţia interminabilă a readus-o în scenă şi e limpede că numai mesajele artiştilor nu vor avea efectul scontat.

Iar şi mai rău e altceva. Cetăţeanului înfricoşat de starea lucrurilor ar putea să-i treacă prin cap gîndul că poate scăpa sigur de tuberculoză numai pe alte meridiane. La ce bun să te tratezi într-un mediu periculos? Nu e mai bine să dai bir cu fugiţii
XS
SM
MD
LG