Linkuri accesibilitate

Un conflict pe cale de a se coace în sînul coaliției pro-europene (Ziarul Național).Un articol din „Adevărul” sintetizează, sub semnătura Vioricăi Marin, articolele ce au inundat ieri presa străină despre cererea zisei „ministru de Externe“ de la Tiraspol, Nina Ştanski, către Vladimir Putin să anexeze Transnistria, după modelul Crimeei, amintind totodată că în ultimele zile, tot mai mulţi oficiali occidentali şi-au exprimat îngrijorarea faţă de o posibilă invazie rusească, după modelul Crimeei, în Transnistria. „Suntem bucuroşi să afirmăm că rezultatul referendumului din Crimeea coincide cu rezultatul referendumului organizat în Transnistria, în 2006, când 97% dintre votanţi au ales independenţa şi alipirea voluntară la Rusia“, a declarat Nina Ştanski pentru „Daily Mail“. „Ne considerăm o parte din lumea rusească. Nu ne diferenţiem de ruşi şi de civilizaţia rusă. Dorinţa oamenilor de unitate nu poate fi oprită“, a adăugat ea.

Articolul citează şi un interviu acordat de Nina Ştanski corespondentului Televiziunii Române la Moscova, Liviu Iurea, în care aceasta susţine că este „foarte bucuroasă“ că în Rusia se creează şi o bază legislativă care va simplifica alipirea unor teritorii străine în componenţă Federaţiei Ruse. Autoarea de la „Adevărul” aminteşte în context, însă, că vicepremierul rus Dmitri Kozak a declarat, ieri, pentru Itar-Tass că guvernul de la Moscova nu a discutat despre posibila alipire a Transnistriei la Federaţia Rusă. La fel, este amintită adresa de săptămâna trecută expediată de „şeful” Parlamentului de la Tiraspol preşedintelui Dumei de Stat în care se solicită examinarea posibilităţii de aderare a regiunii separatiste, parte a Republicii Moldova, la Rusia. „Guvernul nu a discutat aceast subiect cu mine“, a afimat însă Kozak.

Propaganda rusească, de neoprit în Republica Moldova” – titrează „Jurnal de Chişinău” . În articolul semnat de Vadim Vasiliu, de menţionează că „posturile TV ruseşti difuzează nestingherit pe teritoriul Republicii Moldova produse în care promovează separatismul şi anexarea teritoriilor străine. De multe ori, aceste mesaje promovează xenofobia şi şovinismul”. Potrivit autorului, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) nu poate interveni în politica editorială a posturilor TV. Responsabil de securitatea informaţională a Republicii Moldova este Consiliul Suprem de Securitate”.

Cetăţenii din Transnistria, îngrijoraţi de planurile Kremlinului” – titlul unui articol semnat de către Svetlana Corobceanu în „Jurnal de Chişinău”. Exemplul pe care se bazează articolul este cel al satului Dubău, situat la hotar cu Ucraina. Aici ar fi fost aduşi săptămâna trecută peste 200 de militari ruşi care ar fi fost cazaţi în şcoala din sat. Potrivit autoarei, care prezintă şi alte exemple de acest fel, „o bună parte din cetăţenii din stânga Nistrului sunt îngrijoraţi că după ceea ce s-a întâmplat în Crimeea, Transnistria ar putea fi folosită ca un cap de pod într-un conflict armat îndreptat împotriva statului vecin”.

În editorialul său din „Jurnal de Chişinău”, întitulat „Doctrina VVP (Vladimir Vladimirovich Putin) Analiza unui discurs”, scriitorul Mircea V. Ciobanu spune între altele: „Avem nevoie de o acoperire internaţională serioasă: NATO şi UE. Avem nevoie de schimbarea formatului şi de schimbarea garantului în Transnistria. Trebuie să cerem ferm retragerea armatei străine de pe teritoriul R. Moldova, ca potenţial factor detonator. Toate evenimentele din Ucraina ne dau dreptul să cerem acest lucru”.

Editorialistul Constantin Tănase scrie în „Timpul” că „Rusia folosește cu succes „complicitatea din interior” și în cazul R. Moldova. Etnicii ruși de aici formează ceea ce tradițional se numește „coloana a cincea”. Făcând o paralelă cu ce s-a întâmplat în Crimeea, dl Tănase arată că „funcționalitatea acestei „coloane” este asigurată și menținută printr-un „război informațional” foarte eficient. Războiul informațional sau – în altă terminologie - „războiul psihologic” este asigurat de mijloacele de comunicare în masă care au devenit extraordinar de puternice și eficiente în ultimul timp când acestea au atins un înalt grad de globalizare”.

„După mai multe luni de relativă înțelegere și conlucrare fructuoasă, - scrie în „Ziarul Naţional” editorialistul Nicolae Negru, - în cadrul Coaliției Proeuropene se coace un conflict: PLDM și PD nu agreează candidatul PLR la scaunul de ministru al Apărării, eliberat de Vitalie Marinuță. Potrivit dlui Negru, aşa cum concluzionează în finalul articolului său, „…nu e momentul unei dispute sterile. Nu e cazul să se facă paradă de „algoritm”, nu e bine ca liderii PLR să insiste în eroarea lor. Amorul propriu trebuie lăsat la o parte în favoarea interesului național. Ministrul Apărării trebuie să fie al tuturor, și, prin urmare, dacă partenerii nu îl acceptă, trebuie selectat un alt candidat”.
XS
SM
MD
LG