Linkuri accesibilitate

Potrivit datelor Agenţiei Turismului, anual aproximativ 5 500 de cetăţeni moldoveni aleg Crimeea pentru vacanţa de vară.


Criza din Ucraina ar putea afecta nu doar economia Republicii Moldova, precum declarase recent ministrul agriculturii Vasile Bumacov, ci şi turismul. Majoritatea agențiilor de turism se plâng că vor suporta pierderi semnificative dacă renunță la destinația Crimeea. În acelaşi timp, Agenția Turismului subordonată Guvernului spune că va solicita agențiilor de turism să renunțe la aceasta destinație. Detalii are Alla Ceapai:

Crimeea este o destinaţie pierdută pentru turiştii moldoveni cel puţin pentru acest sezon estival spune Nicolae Platon directorul Agenţiei Turismului. Instituţia de stat va recomanda agenţiilor de turism să se abţină de la comercializarea destinaţiei Crimeea, întrucât până nu se va stabiliza situaţia din regiune nu poate fi asigurată securitatea turiştilor. Nicolae Platon spune că cel mai mult vor avea de pierdut oamenii care mergeau în Crimeea mai cu seamă pentru a se trata:

„Cunoaşteţi că peninsula Crimeea dispune de o climă continentală care dă posibilitate de tratament a anumitor boli respiratorii. Asta ar fi pierderea de bază. Agenţiile de turism pot să comercializeze pachetele şi pentru alte destinaţii. Cu toate că avem agenţii specializate doar pentru această destinaţie, ele vor putea redirecționa clienții către alte destinaţii fără probleme.”

Majoritatea agenţiilor de turism au plasate pe paginile de internet oferte de vacanţă, inclusiv în peninsula Crimeea. Însă deocamdată nu se grăbesc să facă rezervări. Iată ce spune Dumitru Cojuhari vicedirectorul unei agenţii de turism pentru care destinaţia Crimeea este una de bază reprezentând 50 la sută din totalul ofertelor:

„Hotelele propun oferte, spun că la ei totul e bine, putem veni, dar noi la moment am stopat toate vânzările.”

Europa Liberă: Dar oamenii se interesează, vor să facă rezervări sau se feresc de această destinaţie?

„Se feresc, pentru că li e frică de situaţia creată acolo. Câteva persoane mai extremale sau care cred că aşa şi a trebuit să fie cu Crimeea de mult se mai interesează dacă vom organiza ceva. Concret însă nu e nimic, deocamdată oamenii se abţin de la rezervări.”

Organizaţia neguvernamentală „Clipa Siderală”, care poartă de grijă copiilor din orfelinate, deja de 18 ani organizează în Crimeea o tabără de vară „Sparta”. Anual circa 400 de copii se odihneau la „Sparta”, iar pentru orfani sejurul era gratuit. Managera organizaţiei Irina Ceprazova spune că acum sunt în căutarea unei alternative în Bulgaria, întrucât nu îndrăznesc să ducă copii în zonă de conflict.

„Este totuşi o responsabilitate să iei copiii de la părinţi şi noi nu ne încumetăm să-i ducem într-o zonă unde atmosfera e una aproape de război. Din acest motiv suntem în căutarea unei alternative în Bulgaria. Doar că acolo e diferit. Bulgaria e un loc potrivit pentru sejururi familiale, iar „Sparta” are mai multe tradiţii. Este o tabăra care a fost gândită pentru a promova un mod sănătos de viaţă şi pentru a trata copii cu probleme de sănătate. Sportul, manifestaţii culturale, excursiile în munţi erau obligatorii.”

Irina Ceprazova spune că zilele acestea organizaţia e asaltată cu telefoane din partea părinţilor, dar şi a adolescenţilor, iar vestea că „Sparta” s-ar putea muta în Bulgaria nu e pe placul tuturor:

„Părinţii, copii regretă că în acest an s-ar putea să renunţăm la Crimeea, întrucât e vorba de Crimeea, un loc frumos cu o microclimă specifică de munte. E locul unde oamenii s-au tratat secole la rând.”

Sanatoriul „Moldova” din oraşul Truscaveţ preferat şi el de moldoveni nu îşi va sista activitatea, ne-a spus un reprezentant al sanatoriului, întrucât situaţia din regiunea Lvov e mai liniştită, chiar dacă şi acolo au avut loc proteste antiguvernamentale.

„Sanatoriul continuă să funcţioneze. Avem oameni mulţi, sanatoriul e aproape plin. La noi e linişte.”

Chiar dacă şi în regiune ucraineană Primorsc atmosfera e lipsită de tensiuni deocamdată nu e limpede dacă tabăra de odihnă „Dacia” a Universităţii de Stat din Moldova, unde se odihnesc la preţ redus profesorii şi studenţii, îşi va deschide uşile şi în această vară.

Preşedintele Comitetul Sindical al Universităţii, Dumitru Căldare, spune că vor lua o decizie în funcţie de cum va evolua situaţia din Ucraina.

Potrivit datelor Agenţiei Turismului anual aproximativ 5 500 de cetăţeni moldoveni alegeau Crimeea pentru vacanţa de vară, ceea ce reprezintă 3% din fluxul total de turism.
XS
SM
MD
LG