Linkuri accesibilitate

„Nu există o cerere oficială de alipire a Transnistriei la Rusia” (Ziarul Național).


Ion Sturza despre actuala criză ruso-ucraineană, România și R. Moldova (Adevărul).



Întru-un amplu interviu oferit cotidianului „Adevărul”, fostul premier Ion Sturza, cunoscutul om de afaceri şi fruntaş ai vieţii publice susţine, între altele, că în contextul actualei crize ruso-ucrainene „România are două provocări: prima este Republica Moldova şi a doua e linia de demarcare între NATO şi Federaţia Rusă. Deci, nu este la periferie, de data aceasta, este în centru. Potrivit dlui Sturza, opinia publică din România nu va rămâne indiferentă faţă de un eventual pericol la adresa securităţii Republicii Moldova. El crede de asemenea că sunt mai mulţi îngrijoraţi de tema asta la Bucureşti decât la Chişinău.

Kommersant.md” citează o nouă declaraţie cu potenţial de avertisment a vicepremierului rus Dmitri Rogozin. În cazul în care Chişinăul va decide să adere la NATO şi UE, Tiraspolul nu o va face, spune acesta şi continuă: realitatea este că în regiune locuiesc 200 de mii de concetăţeni de-ai noştri, din totalul locuitorilor Transnistriei care constituie jumătate de milion. Restul doresc să dobândească cetăţenia rusă, dar nu pot deoarece moldovenii nu permit deschiderea unui consulat al Rusiei la Tiraspol. În suflet, însă, ei sunt cetăţeni ruşi, compatrioţi de-ai noştri, sunt oamenii noştri, parte a lumii ruse”. Rogozin mai e citat cu declaraţia că şi Moldova, şi Ucraina ar fi aplicat o blocadă totală a Transnistriei.

Tot „Kommersant.md” scrie, citând declaraţiile premierului Leancă dintr-un reportaj al BBC despre Transnistria, că acesta şi-a propus un scop „optimist” potrivit căruia Moldova să poată deveni membru al UE deja în 2019. Publicaţia precizează de asemenea că premierul îşi doreşte consolidarea poziţiilor Moldovei ca aliat al NATO, chiar în condiţiile statutului de neutralitate al statului.

Victor Voscoboinic scrie într-un articol publicat de portalul „Noi” despre promisiunea premierului Leancă că Moldova va fi asigurată cu electricitate ieftină din Ucraina. „Pornind de la caracterul absolut imprevizibil al evoluţiei politice şi economice în Ucraina, conducerea Moldovei ar trebui să prevadă toate riscurile pentru securitatea energetică a ţării, ci nu să promită populaţiei, care a devenit deja electorat, caşcaval gratis [în capcană] de dragul consideraţiunilor proprii de conjunctură”.

Fostul prim-ministru liberal-democrat, Vlad Filat, este citat într-un articol publicat de „Ziarul Naţional” sugerând că pe teritoriul Republicii Moldova acţionează „mai mulţi agenți FSB infiltrați să destabilizeze situația politică”, cum precizează publicaţia. „Nu e vorba doar de referendumul din Găgăuzia și de faptul cum a fost pus la cale și de către cine. Am avut situații și mai grave. Instituțiile statului trebuie pur și simplu să-și facă meseria. Reieșind din experiența mea, pot spune că nu avem instituții funcționale pe deplin pe aceste dimensiuni”, a spus dl Filat într-o emisiune TV, citat de”Ziarul Naţional”.

Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a anunţat că „nu există o cerere oficială de alipire a Transnistriei la Rusia” şi că acest lucru a fost verificat inclusiv de guvernul de la Chişinău, scrie „Ziarul Naţional”. Publicaţia arată că dl Corlăţean, într-un interviu acordat în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, a declarat că s-au făcut verificări în privinţa „faimoasei scrisori” trimisă de la Tiraspol, prin care s-ar fi cerut alipirea Transnistriei la Federaţia Rusă şi s-a confirmat că nu a fost înregistrată sau depusă la Duma din Rusia o „astfel de chestiune””.

Editorialistul Victor Ciobanu scrie în „Ziarul Naţional” că „ în situația când operațiunile armate se derulează în țara vecină, la doar câteva sute de kilometri, se creează impresia că guvernanții noștri nu conștientizează riscurile situației nou-create. Da, a fost premierul la Kiev și cu siguranță a discutat ceva. Da, a fost președintele la Iași și tot a făcut schimb de păreri. Și?”. Potrivit editorialistului, „stăm bine-mersi relaxați fără un ministru al Apărării de săptămâni bune. De ce? Pentru că această funcție îi revine PLR și acesta caută cu disperare un candidat. Ceilalți așteaptă cuminți. Pentru că – avem algoritm în CPE. Fraților, n-ați luat-o hăisa cumva?! Țara vecină e în situație de război. A și anunțat mobilizarea parțială a populației. Noi măcar de am reuși să mobilizăm clasa politică! Sau ăștia sunt deja pregătiți? Unii cu pâine și sare, alții cu valizele gata…”.
XS
SM
MD
LG