Linkuri accesibilitate

Carl Bildt: „cel mai important lucru este sa ajutăm Ucraina să aibă succes în eforturile sale de democratizare”


Carl Bildt în Piața Independenței la Kiev, în decembrie 2013
Carl Bildt în Piața Independenței la Kiev, în decembrie 2013

„Vedem si anume semne in Transnistria [...] Întreaga intindere, de la Crimeea la Odesa, nu trebuie neglijată.”



Ministrul suedez de externe Carl Bildt a fost una din vocile cele mai ferme in a susţine proiectul Parteneriatului Estic in ultimii opt ani. Intr-o pauza a conferintei internaţionale de la Bruxelles, de la acest sfirsit de saptamina, şeful diplomaţei suedeze a acordat un interviu corespondentului postului nostru de radio Rikard Jozwiak.

Corespondentul nostru l-a intrebat pe diplomatul suedez daca sancţiuni economice mai dure împotriva Rusiei ar putea schimba situatia din Ucraina ?

Carl Bildt: „Nu. Nu neapărat. Cred ca cel mai important lucru pe care trebuie sa il facem acum este sa ajutam Ucraina. Să o facem să aibă succes în eforturile sale de democratizare. Să reuşeasca în a repara toate pagubele economice care au avut loc in ultimii zeci de ani din cauza unei proaste gestionari. Asta este singurul lucru foarte important pe care trebuie sa il facem, sa ajutam Ucraina sa reuşească. Orice morcov, orice sprijin acordat Ucrainei este un băţ impotriva Moscovei.”

Am vazut deja ca Rusia a preluat controlul în Crimeea şi am vazut că din Occident a venit un raspuns limitat. Credeţi ca ar trebui impuse sancţiuni mai dure impotriva Moscovei şi daca da, cind anume? - a intrebat corespondentul Europei Libere.

Carl Bildt: „Nu fac parte dintre cei care cred ca sancţiunile economice sunt foarte eficiente. Cu siguranță ca ele pot sa dauneze economiei, dar nu e limpede daca in plan politic pot duce la efectele dorite. Cred ca este important sa nu i se permita Rusiei sa-şi îndeplineasca obiectivele pe care le doreşte. E greu, pe termen scurt, sa nu ii permiti sa ia Crimeea, dar cred ca aici este un joc pe termen lung pentru Ucraina. Despre asta e vorba. De aceea este foarte important pentru noi sa facem orice putem ca sa ajutam Ucraina să reuşeasca pentru ca acesta va fi lucrul decisiv in functie de care Ucraina va fi in doi ani, sau cinci sau zece de acum incolo…”

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa îşi trimite o misiune in Ucraina. Credeti ca i se va permite sa ajunga si in Crimeea si daca nu, ar trebui Uniunea Europeana sa trimita o misiune, a intrebat corespondentul Europei Libere.

Carl Bildt: „Noi am facut presiuni pentru a trimite o misiune mai devreme. O misiune a Uniunii Europene ar fi trebuit sa fie deja acolo, dar o misiune OSCE este buna şi acum a fost luata decizia. Rusii au tot aminat, au tot aminat, au tot aminat si desigur ca ei au restricţionat mandatul ei si ea nu va putea merge si in Crimeea. Este regretabil, dar sper ca va fi posibil sa fie desfasurata, cit de curind, in primul rind in estul si sudul Ucrainei, chiar daca rusii au insistat sa merga si in alte locuri.”

Ministrul suedez de externe Carl Bildt a fost intrebat daca crede ca Rusia ar intenţiona acum sa anexeze regiunea transnistreana a Moldovei ?

Carl Bildt: „Sunt ingrijorat de intreaga situatie. De la 1 martie [de cind Consiliul Federaţiei a votat in unanimitate folosirea forţei militare in Ucraina] preşedintele Rusiei are autoritatea sa foloseasca forţa militara pe intreg teritoriul Ucrainei si stim ca exista o masare a fortelor ruseşti la granita cu Ucraina. Ar trebui sa ne intrebam de ce. Vedem si anume semne in Transnistria. Sunt relatari de astazi de dimineata din presa de la Odesa ca ar exista acolo persoane ce ar părea sa faca parte din forţele speciale ruseşti. Asa ca la sud, intreaga intindere de la Crimeea la Odesa nu trebuie neglijată.”

Uniunea Europeana a semnat vineri partea politica a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, raminind ca partea economica sa fie semnata alta data. Credeti ca asa ceva s-ar putea face si cu Armenia? - a fost intrebat ministrul suedez de externe.

Carl Bildt: „Cred ca ţările sunt din ligi diferite. Acordul de Asociere implica si anumită afinitate politica in diferite zone. Am vazut, de exemplu, că armenii au declarat ca sprijina operatiunile Rusiei impotriva Ucrainei. Asa ca, nu cred ca ei ar mai putea fi in aceiasi liga in termeni de afinitate politica.”
XS
SM
MD
LG