Linkuri accesibilitate

Noi decizii la CEDO în dosarul 7 aprilie


Judecătorii CEDO, Strasbourg
Judecătorii CEDO, Strasbourg

Guvernul şi-a asumat vina pentru poliţiştii care au maltratat tinerii în timpul protestelor din primăvara anului 2009.


Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a pronunţat noi decizii pe trei cazuri din Republica Moldova. Unul vizează o victimă a evenimentelor din 7 aprilie 2009. Celelalte două – condiţii inumane de detenţie şi aplicarea forţei exagerate la reţinere. Toate cele trei cazuri au fost soluţionate pe cale amiabilă între reclamanţi şi Guvernul Republicii Moldova. Prin urmare, Guvernul nu a fost condamnat de Înalta Curte, dar va achita despăgubiri victimelor în valoare de 62 de mii de euro.

Evitând să fie din nou condamnat la CEDO, Guvernul Republicii Moldova şi-a recunoscut vina în cele trei cazuri ajunse la Înalta Curte de la Strasbourg, obligându-se să plătească despăgubiri victimelor. În primul caz, un tânăr s-a plâns că a fost maltratat de poliţişti în timpul evenimentelor din 7 aprilie. În al doilea caz două persoane au spus că au fost bătute de poliţişti înainte de a fi reţinute în 2008. Iar în al treilea caz o fostă deţinută s-a plâns pentru condiţii inumane de detenţie în penitenciarul nr.13 din Chişinău.

Ion Nedelcu din Cahul spune că o recompensă de 15 mii de euro de la Guvern e pe departe preţul suferinţelor pe care le-a suport fiind reţinut la 7 aprilie 2009 în timp ce se îndrepta către mulţimea de protestatari. Ion Nedelcu spune că a fost bătut atât în Comisariatul de Poliţie unde a fost reţinut timp de trei zile, cât şi la penitenciar unde a stat 6 zile.

„Condiţiile erau straşnice. Ne ţineau cu mâinile sus până la 4 dimineaţa, apoi ne luau pe rând şi ne băteau. Nu ne-au dat de mâncare. Nu aveai cui să te adresezi să ceri măcar o bucată de pâine. După nouă zile cât am stat acolo, am venit acasă vânăt ca o căldare. Nu puteam nici să mă aşez.”

Ion Nedelcu nu crede că până la urmă se va afla adevărul despre 7 aprilie. Dar şi mai mult regretă că peste câteva săptămâni se împlinesc cinci ani de la acele evenimente şi expiră termenul de prescripţie pentru tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de violenţele de atunci.

După ce Guvernul a fost de trei ori condamnat la CEDO pentru evenimentele din aprilie, cazul lui Ion Nedelcu este al 11 la număr în care statul îşi asumă vina pentru poliţiştii care au maltratat atunci tinerii.

Nu este pentru prima dată când Guvernul îşi asumă vina şi pentru condiţiile inumane de detenţie, anterior fiind condamnat pentru asemenea plângeri în 30 la sută din totalul deciziilor pronunţate de CEDO. De această dată Guvernul va plăti despăgubire de 10 mii de euro unei foste deţinute Tatiana Grecu. Ea s-a plâns Curţii Europene pentru că nu i se acordat ajutor medical la penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Tatiana Grecu spune că a ieşit la libertate cu o mulţime de boli urmare a condiţiilor proaste în care era deţinută:

„Am nevoie de trei operaţii acum: 2 la ochi, una plastică şi la dinţi, pentru că nu ne tratau dinţii, ci îi extirpau. Bronşita s-a acutizat, se vede că bronşită cronică am căpătat acolo. Oasele sunt răcite, se deformează, abia acum au constatat medicii.”

În cazul în care Guvernul nu-şi recunoştea vina în aceste trei cazuri ajunse la CEDO, cel mai probabil ar fi fost din nou condamnat, fiind obligat să achite despăgubiri mult mai mari spune juristul de la Promo-Lex Alexandru Postică. Iar pe lângă despăgubiri în valoare de 62 de mii de euro Guvernul Republicii Moldova s-a obligat în faţa Curţii Europene să întreprindă măsuri pentru ca să nu mai existe asemenea plângeri, mi-a spus agentul guvernamental al Moldovei la CEDO Lilian Apostol.
Previous Next

XS
SM
MD
LG