Linkuri accesibilitate

Cetățenie rapidă pentru etnici ruși


În ultimii șase ani, aproximativ 100 de mii de etnici ruși ar fi părăsit Moldova şi s-au instalat în Rusia prin intermediul programului „Compatrioţii”.


Duma de Stat a Federaţiei Ruse a procedat astăzi la examinarea setului de măsuri legislative prin care vrea să simplifice procedurile de acordare a cetățeniei vorbitorilor de limbă rusă din străinătate.

Primul examinat este proiectul care ar deschide calea pentru oferirea rapidă, doar în trei luni, a pașaportului rus unor solicitanți vorbitori de limbă rusă, sărind peste o procedură de obținere, mai întâi, a permiselor de ședere permanentă care durează între doi şi doi ani jumătate.

Alexandr Kalinin, liderul unei organizații a diasporei moldovenești de la Moscova, a explicat Europei Libere cine va fi eligibil în cadrul procedurii simplificate, în lumina noii legislații examinate de legislativul de la Moscova:

„Este vorba despre cetățeni care au trăit pe teritoriul Federaţiei Ruse, sau au copii ce locuiesc aici, sau părinții lor au locuit vreodată în Rusia. Condițiile sunt următoarele: persoana trebuie să fie etnic rus, să comunice în limba rusă în familie, iar toate acestea se confirmă printr-un examen desfășurat de Ministerul Educației. Va primi o decizie favorabilă cel care va acumula în cadrul acelui examen 67 din 100 de puncte. Termenul în care va primi pașaportul este de trei luni. Cea mai importantă condiție este să refuze celelalte cetățenii pe care le deține.”

Alexandr Kalinin afirmă că legea este gândită ca să-i ajute pe rușii din străinătate să se mute mai ușor în Rusia dacă au o astfel de dorinţă.

Valeri Klimenko, președintele Congresului comunităților ruse din Republica Moldova, estimează că măsura va pica bine unui număr mare de etnici ruşi care sunt extrem de interesați de o procedură mai ușoară de obținere a cetățeniei:

Descrierea imaginii - Cucul imperial (cu două capuri, ca pe stema Rusiei) - are un mod parazitar de viață, este extrem de fertil şi agresiv. Spre deosebire de congenerii săi, lasă nu unul, ci zeci și chiar sute de mii de ouă, în cuiburile vecinilor. Habitatul - țările din fosta URSS, precum Georgia (Abhazia și Osetia de Sud), Moldova (Transnistria), Ucraina (Crimeea)
Descrierea imaginii - Cucul imperial (cu două capuri, ca pe stema Rusiei) - are un mod parazitar de viață, este extrem de fertil şi agresiv. Spre deosebire de congenerii săi, lasă nu unul, ci zeci și chiar sute de mii de ouă, în cuiburile vecinilor. Habitatul - țările din fosta URSS, precum Georgia (Abhazia și Osetia de Sud), Moldova (Transnistria), Ucraina (Crimeea)
„În prezent, doritori de a pleca sunt mult mai mulţi decât pot fi cuprinși cu alte programe pentru etnicii ruși de aici care vor să plece. În fiecare lună primim cereri de la o mie de familii, dar doritori sunt mult mai mulţi. Cei care vor să plece, să capete locuri de muncă, să primească salarii decente, să aibă un viitor, vor putea să se folosească de această posibilitate. Aşa că ceea ce face acum Duma de stat este corect - în sfârșit am fost auziți. Noi de foarte multă vreme cerem acest lucru.”

Valeri Klimenko crede totuşi că legile sunt gândite ca să funcționeze ca o momeală pentru profesioniști cu o înaltă calificare şi oamenii de afaceri:

„Absolut. În asta e interesată orice ţară, inclusiv Rusia. Orice ţară ar face asta. Vreau să vă spun că şi programele pe care le-am avut până acum tot pe acest principiu au fost constituite: ca să plece oameni cu studii superioare, cu experiență de muncă în economie, în inginerie, în agricultură, agronomie. Muncitorilor necalificați li se dă de obicei refuz. Rusia spune că are muncitori necalificați destui şi acasă.”

Potrivit datelor cu care operează congresul comunităților ruse din Moldova, în ultimii șase ani în jur de 100 de mii de etnici ruși deja au părăsit Republica Moldova şi s-au instalat în Rusia prin intermediul programului „Compatrioţii” destinat țârilor din vecinătatea post-sovietică a Federaţiei Ruse.
Previous Next

XS
SM
MD
LG