Linkuri accesibilitate

Sancțiunile americane împotriva Rusiei și efectele scontate


Matrioșca într-un magazin la Chișinău...

Oficialitati americane au declarat că sînt pregatite și pentru eventualitatea în care Rusia ar bloca căi de aprovizionare pentru armata americana, care trec pe teritoriul ei ori în apropiere.O noua runda de sanctiuni americane impotriva apropiatilor presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, au fost anuntate. Despre efectul scontat, o relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

De data aceasta sanctiunile sint ceva mai dure – vizeaza o importanta bancă si alti sprijinitori ai lui Putin, bogati si influenti. Si ele vor antrena probabil represalii din partea Moscovei. Este o schimbare de pozitie a administratiei americane care pina nu demult se ferea sa sanctioneze regimul Putin pentru ca acesta era considerat un partener important in incercarea de a rezolva crize internationale in Siria si Iran.

Ca riposta la sanctiuni, Kremlinul a anuntat de atfel ca ar putea sa nu mai ajute Statele Unite. Oficialitati americane au declarat ca sint pregatite si pentru eventualitatea in care Rusia ar bloca cai de aprovizionare pentru armata americana, care trec pe teritoriul ori in apropiere. Dar surse din administratie spun ca desi sufla un vint de razboi rece, asta nu inseamna ca politica de resetare a raporturilor cu Rusia, inaugurata de presedintele Putin este total compromisa.

Statele Unite continua sa considere Rusia un important actor pe scena internationala, doar ca se pregatesc acum pentru o faza diferita a relatiei. Moscova a anuntat ca evalueaza sanctiunile americane si a impus propriile interdictii de calatorie impotriva unor membrii ai Congresului si oficialitati de la Casa Alba.

Si Uniunea Europeana ia in considerare inasprirea sanctiunilor impotriva Rusiei. Noua runda de sanctiuni americane vizeaza persoare si institutii apropiate de Putin si expertii sustin ca disputa devine personala. „Riscul ca sa escaladeze este mare” - a declarat Thomas Graham, fost consilier prezidential pentru securitate nationala in timpul administratiei George W. Bush. El a continuat „Pina acum nu s-a simtit un impact economic important. Dar asta s-ar putea schimba intr-o saptamina sau doua”.

La putin timp dupa anuntarea noilor sanctiuni, agentia Standard & Poor’s a anuntat ca ia considerare micsorarea ratei de credit a Rusiei din cauza riscurilor geopolitice si pericolului ca Occidentul sa impuna noi sanctiuni, care sa incetineaca cresterea economica. La bursa, au scazut cotatiile la actiunile unor firme cu legaturi occidentale sau cu cei vizati de sanctiuni. Primii vizati de sanctiunile initiale nu erau persoane cu proprietati in Occident, noul grup insa are astfel de interese. Urmatoarea runda de sanctiuni, daca se va dovedi necesara urmeaza sa vizeze servicii financiare, sectoarele energetic, metalurgic, minier si de aparare.
XS
SM
MD
LG